Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Coroana. La jubileul de 25 de ani de episcopat ai PS Petru Gherghel

Era dimineață când Moise începu să urce pe munte. Pe Muntele Sinai. Ajunse acolo, sus, cam pe la amiază. În arșița zilei, îl văzu pe Domnul muncind din greu, iar loviturile de daltă răsunau până departe. Apropiindu-se, văzu că Domnul punea câte o coroniță făcută din trei fleuroane pe câteva din literele1 Legii pe care deja o scrisese.

"De ce faci asta, Doamne, nu tu ne-ai dat legea?"

Domnul termină de pus coronițele pe litere, apoi, privind ca de la mare depărtare pe Moise, îi răspunse: "Peste câteva sute de ani, va apărea cineva, Akiba b. Iosef, care va pune pe capul fiecărei litere din Lege alte și alte reguli...2"

- Încă și mai multe, și mai grele, Doamne? - se cutremură Moise.

- ...fiindcă și păcatele vor fi și mai multe, și mai grele, răspunse Domnul. Și să știi, "mai înainte de a trece cerul și pământul, nici o iotă și nici o linioară nu va dispărea din Lege, până ce nu se vor împlini toate" (Mt 5,18) - și tăcu suspinând, fiindcă era prea devreme ca Moise să afle că acele șapte coroane erau, de fapt, rândurile de spini care aveau să încununeze fruntea Fiului său. Abia când noroiul tuturor relelor se va fi șters prin sângele său, coronițele vor străluci de har - înșeptitul har al Duhului Sfânt.

Și pe când cobora muntele, lui Moise i se păru deodată, în lumina asfințitului, că e din nou copil mic, în brațele tatălui său, Amram, care îl ridica sus, sus de tot, spre cer și astfel putea să-i zărească figura: blândă ca a tatălui său, strălucitoare și plină de milostivire ca a Domnului, iar el se uita de sus în jos la acel chip. O bucurie nesfârșită îi inundă inima, unindu-l cu cerul.

De data aceasta nu Dumnezeu îngenunchease în fața omului, ci el, omul, fusese luat în brațe de Tatăl său, Domnul Dumnezeu, ca să-i arate și să-i aducă aminte mereu că menirea omului este cerul.

Aceasta este și semnificația pe care coroana episcopală o are. Și cum drumul e lung, bastonul episcopal e sprijin de nădejde. Doar aveți de parcurs o mulțime de timp, plini de lumină și bucurie, până la cei 140 de ani, cât spune medicina că trebuie să trăim.

La mulți ani, Preasfințite Petru Gherghel!

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Aceste litere sunt: Shin (exprimă lumea aceasta și lumea care va veni), Ayin (a vedea, a înțelege, a asculta; lumina spirituală din Gen 1,3), Tet (cele două aspecte ale omului: cel care se revoltă împotriva lui Dumnezeu și cel care i se supune), Nun (un om umil încoronat cu glorie, aluzie la Isus; de altfel, cuvântul "nun" înseamnă "pește"- simbolul mesianic), Zayin (a șaptea literă a alfabetului ebraic, asociată cu diviziunea timpului, amintirea, sabia și hrana; îl prefigurează pe Isus încoronat, păstorul care își apără și hrănește turma), Ghimmel (în Talmud se spune că această literă îl reprezintă pe cel bogat alergând după un sărac să-i dăruiască pomană; îl prefigurează pe Isus care a venit în lume pentru cei săraci), Tsade (dacă Aleph înseamnă Creatorul, Tsade este reflexia lui - Mireasa). Cf. http://www.hebrew4christians.com/Grammar/Unit_One/Aleph-Bet/Nun/nun.html
2 Talmud (Menachot 29b).


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat