Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La ceas aniversar. 25 de ani de episcopat

Se împlinesc 25 de ani de când PS Petru Gherghel a fost consacrat episcop al Diecezei de Iași. Vineri, 1 mai 2015, la ora 11.00, în catedrala din Iași se va celebra o Liturghie specială la care episcopul de Iași va aduce mulțumiri lui Dumnezeu pentru cei 25 de ani de episcopat.

În demersul de refacere a structurilor canonice, la 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales și l-a numit pe Monseniorul Petru Gherghel episcop de Iași. După mărturisirea de credință în fața unui episcop catolic, depunerea jurământului de fidelitate față de Sfântul Părinte, înaintarea formularelor prescrise și după pregătirea spirituală cuvenită (exerciții spirituale), la 1 mai 1990 a fost consacrat episcop de cardinalul Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop și secretar de Stat, asistat de arhiep. Ioan Robu și de ep. Reinhard Lettmann (Münster), în prezența multor episcopi catolici din țară și din străinătate. Au participat majoritatea preoților din dieceză și foarte mulți credincioși (revista "Lumina creștinului" din luna mai 1990 aprecia între 10.000 și 15.000). Consacrarea a avut loc pe treptele Institutului Teologic din Iași.

Mons. Angelo Sodano a predicat în română și în italiană. Printre altele a spus: "Dieceza de Iași era lipsită de un păstor stabil de aproape 40 de ani, adică din anul 1951, când regretatul episcop Anton Durcovici a murit ca martir al fidelității sale față de Cristos și față de Biserică. Din cer, marele episcop martir, desigur, se va bucura, văzând că astăzi această familie are un nou păstor. (...) Această măreață Dieceză de Iași are astăzi un păstor. Noaptea cea lungă a persecuției pare să fi trecut. Se apropie aurora unei noi zile. Înainte, uniți, ca să lucrați pentru răspândirea împărăției lui Cristos! Înainte, sub călăuzirea păstorului vostru, amintindu-vă de cuvintele: «Cine ascultă de voi, ascultă de Cristos»".

La finalul Liturghiei, PS Petru Gherghel a vorbit celor de față și a oferit binecuvântarea arhierească. În cuvântul său, noul episcop consacrat a făcut apel la episcopul martir Anton Durcovici: "«Vor veni zile fericite și pentru acest popor român care suferă așa de mult» - sunt cuvintele cu care își încheia cursul vieții marele nostru erou și episcop Anton Durcovici (1951). Sufletele mari se fac proroci, nu numai prin cuvintele lor, ci mai ales prin viața lor. Să nu fie oare acestea zilele despre care vorbea marele nostru episcop, zile care au venit ca un dar de Crăciun asupra poporului nostru? (...) Vă mărturisesc că atunci când mi s-a făcut cunoscută alegerea am stat și am reflectat: cum am să pot eu împlini acest mandat?! Și mi-a venit în minte rugăciunea lui Cristos, de dinaintea Cinei celei de Taină, în care s-a rugat pentru apostoli și ucenici: «Părinte sfânt, păzește în numele tău pe aceștia pe care mi i-ai dat ca să fie una, precum suntem și noi» (In 17,11). În această rugăciune mi-am pus tot curajul și m-am hotărât să mi-o însușesc, căutând să o împlinesc în mine și să mă îngrijesc să se împlinească și în alții".

În seara aceleiași zile a avut loc o sfântă Liturghie pontificală în catedrala din Iași, la care au participat mulți credincioși din Iași. "Ca toți să fie una": acestea sunt cuvintele înscrise pe stema sa episcopală.

Actualmente, Dieceza de Iași are 149 de parohii cu peste 202.000 de catolici (71.584 de familii). Sunt în dieceză 288 de preoți diecezani, 132 de preoți călugări; de asemenea: 49 de călugări și 424 de călugărițe. Dieceza are 195 de seminariști diecezani și 267 de seminariști călugări, 30 de instituții de educație, 37 de instituții de caritate și de binefacere.

La mulți ani, Preasfințite!

Pr. Cornel Cadar

(Din revista "Lumina creștinului", nr. 5 (305) mai 2015, anul XXVI, p. 5.)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat