Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (26 aprilie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Duminica a patra a Paștelui - aceasta - numită "Duminica Bunului Păstor", ne invită în fiecare an să redescoperim, cu uimire mereu nouă, această definiție pe care o dă Isus despre sine însuși, recitind-o în lumina pătimirii, morții și învierii sale. "Păstorul cel bun își dă viața pentru oile sale" (In 10,11): aceste cuvinte s-au realizat pe deplin când Cristos, ascultând liber de voința Tatălui, s-a jertfit pe Cruce. Atunci devine complet clar ce anume înseamnă că El este "bunul păstor": dă viața, a oferit viața sa ca jertfă pentru noi toți: pentru tine, pentru tine, pentru mine, pentru toți! Și pentru aceasta este bunul păstor!

Cristos este păstorul adevărat, care realizează modelul cel mai înalt de iubire față de turmă: El dispune în mod liber de propria viață, nimeni nu i-o ia (cf. v. 18), ci o dăruiește în favoarea oilor (v. 17). În opoziție deschisă față de păstorii falși, Isus se prezintă ca adevăratul și unicul păstor al poporului: păstorul rău se gândește la el însuși și exploatează oile; păstorul cel bun se gândește la oi și se dăruiește pe sine însuși. Spre deosebire de mercenar, Cristos păstorul este o călăuză grijulie care participă la viața turmei sale, nu caută alt interes, nu are altă ambiție decât aceea de a conduce, a hrăni și a ocroti oile sale. Și toate acestea cu prețul cel mai mare, acela al jertfirii propriei vieți.

În figura lui Isus, păstor bun, noi contemplăm Providența lui Dumnezeu, grija sa paternă față de fiecare dintre noi. Nu ne lasă singuri! Consecința acestei contemplări a lui Isus Păstor adevărat și bun, este exclamația de uimire emoționată pe care o găsim în lectura a doua din liturgia de astăzi: "Vedeți câtă iubire ne-a dat Tatăl..." (1In 3,1). Este cu adevărat o iubire surprinzătoare și misterioasă, pentru că dăruindu-ni-l pe Isus ca Păstor care își dă viața pentru noi, Tatăl ne-a dat tot ceea ce putea să ne dea mai mare și mai prețios! Este iubirea cea mai înaltă și cea mai curată, pentru că nu este motivată de nicio necesitate, nu este condiționată de niciun calcul, nu este atrasă de nicio dorință interesată de schimb. În fața acestei iubiri a lui Dumnezeu, noi experimentăm o bucurie imensă și ne deschidem la recunoștință pentru ceea ce am primit în mod gratuit.

Însă a contempla și a mulțumi nu este suficient. Trebuie să-l și urmăm pe Bunul Păstor. Îndeosebi cei care au misiunea de călăuze în Biserică - preoți, episcopi, papi - sunt chemați să asume nu mentalitatea managerului, ci pe aceea a servitorului, după imitația lui Isus care, despuindu-se pe sine însuși, ne-a mântuit cu milostivirea sa. La acest stil de viață pastorală, de bun păstor, sunt chemați și noii preoți din dieceza de Roma, pe care am avut bucuria de a-i hirotoni în această dimineață în Bazilica "Sfântul Petru".

Și doi dintre ei vor apare aici pentru a vă mulțumi pentru rugăciunile voastre și pentru a vă saluta... [doi preoți nou-hirotoniți apar lângă Sfântul Părinte]

Maria Preasfântă să dobândească pentru mine, pentru episcopii și pentru preoții din toată lumea harul de a sluji poporul sfânt al lui Dumnezeu prin predicarea bucuroasă a Evangheliei, prin celebrarea simțită a sacramentelor și prin conducerea pastorală răbdătoare și blândă.

______________________________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori,

Doresc să asigur apropierea mea de populațiile lovite de un puternic cutremur în Nepal și în țările învecinate. Mă rog pentru victime, pentru răniți și pentru toți cei care suferă din cauza acestei calamități. Să aibă sprijinul solidarității fraterne. Și s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria pentru ca să fie aproape de ei. "Bucură-te Marie...".

Astăzi, în Canada, este proclamată fericită Maria Elisa Turgeon, fondatoare a Surorilor Stăpânei Noastre a Sfântului Rozariu a Sfântului German: o călugăriță exemplară, dedicată rugăciunii, învățământului în centrele mici din dieceza sa și operelor de caritate. Să aducem mulțumire Domnului pentru această femeie, model de viață consacrată lui Dumnezeu și de angajare generoasă în slujba aproapelui.

Salut cu afect pe toți pelerinii care provin din Roma, din Italia și din diferite țări, îndeosebi pe cei veniți numeroși din Polonia cu ocazia primei aniversări a canonizării lui Ioan Paul al II-lea. preaiubiților, să răsune mereu în inimile voastre chemarea sa: "Deschideți porțile lui Cristos!", pe care o spune cu acel glas puternic și sănătos pe care îl avea el. Domnul să vă binecuvânteze pe voi și familiile voastre și Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească.

Salut credincioșii din Budapesta, Madrid, Burgos, Bratislava și Cairo; precum și pe cei din Trieste, Giovinazzo, Gorga, Gorlago, Pesaro, Lamezia Terme. Salut și tinerii din Niscemi și Trezzano Roza și pe adolescenții din vicariatele de Casalpusterlengo și Codogno, care urmează să reînnoiască mărturisirea de credință.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat