Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Întâlnirea cardinalului Braz de Aviz cu superiorii majori și superioarele majore

Cardinalului João Braz de Aviz, prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, s-a întâlnit sâmbătă, 18 aprilie 2015, cu superiorii majori și superioare majore ale ordinelor și congregațiilor religioase din România, la Luncani, județul Bacău.

Cu ocazia Anului Vieții Consacrate, PS Petru Gherghel l-a invitat pe cardinalul João Braz de Aviz să facă o vizită fraternă în dieceza noastră în perioada 17-19 aprilie 2015 pentru a se întâlni cu persoanele consacrate care activează în Biserica locală, celebrând astfel în mod solemn acest an dedicat lor.

În ziua de 18 aprilie 2015, Eminența sa, cardinalul Braz de Aviz, a sosit la mănăstirea carmelită din Luncani pentru a se întâlni cu superiorii și superioarele majore ai ordinelor și congregațiilor religioase din România. A fost însoțit de PS Petru Gherghel, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Aurel Percă și pr. Alois Fechet.

La sosire, în jurul orei 10.30, oaspeții au fost întâmpinați de PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, responsabil cu viața consacrată în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, și de pr. Tiberio Scorrano, priorul mănăstirii carmelite din Luncani.

Vizita a continuat apoi în biserica mănăstirii unde, după ce i s-a adresat salutul de bun venit Eminenței sale de către priorul mănăstirii, pr. Tiberio, Preasfințitul Florentin a prezentat situația actuală a vieții consacrate din România.

A urmat conferința cardinalului în care a subliniat mai multe puncte importante care trebuie aprofundate în acest an al vieții consacrate, în vederea unei autentici reînnoiri, ținând cont de indicațiile Bisericii.

Eminența sa a încurajat persoanele consacrate să continue drumul reînnoirii și să revadă importanța structurilor care, totuși, nu trebuie să le abată de la fundamentul vieții lor, adică legătura strânsă și intimă cu Isus Cristos. Amintind cuvintele papei Francisc prin care a deschis Anul Vieții Consacrate, cardinalul João a subliniat că, în acest an, trei acțiuni sunt fundamentale pentru o reînnoire autentică a vieții personale, dar și comunitare și instituționale: să privim trecutul cu recunoștință, să trăim prezentul cu pasiune și să îmbrățișăm viitorul cu speranță, construind toate pe cele trei realități centrale: Evanghelie-Profeție-Speranță.

Prin acest an dedicat lor, Biserica dorește să-i ajute pe consacrați să intensifice reînnoirea vieții consacrate în zilele noastre. Pornind de la scrisoarea "Martorii bucuriei" pe care papa Francisc a scris-o cu ocazia deschiderii Anului Vieții Consacrate, cardinalul a amintit așteptările papei, dar și ale Bisericii: persoanele consacrate să fie oameni ai bucuriei, să trezească lumea prin spiritul profetic ce caracterizează viața consacrată, să fie experți de comuniune, să iasă din ei înșiși pentru a merge spre periferiile existențiale, să fie atenți la nevoile lumii de astăzi și să aibă o inimă docilă inspirațiilor Duhului Sfânt.

Discursurile Eminenței sale au fost deseori îmbogățite de experiențele sale personale pe care le-a relatat cu pasiune și care au făcut ca tot ceea ce s-a auzit să ajungă, mai ales, la inimile celor prezenți.

A urmat sfânta Liturghie prezidată de cardinal, la care au concelebrat toți episcopii prezenți, preoții și persoanele consacrate. Celebrarea liturgică și toate momentele zilei au fost animate de călugării novici franciscani conventuali. La predică Eminența sa a insistat asupra fidelității față de Dumnezeu și de Biserică; să nu abandonăm niciodată barca, să nu plecăm fără Isus în drumul nostru și să nu-l conducem noi pe Domnul, ci să-l lăsăm ca el să ne conducă pe drumul vieții. Când suntem în dificultate și cerem ajutorul Domnului, atunci să fim fermi în așteptare pentru că Domnul va veni să ne consoleze, doar că uneori nu găsește persoana pentru că a abandonat locul ei.

După prânz cardinalul João a întâlnit Comisia Superiorilor Majori și Superioarelor Majore. A urmat apoi un dialog fratern cu toți cei prezenți, în care Eminența sa a ascultat mărturiile, problemele și întrebările lor, la care a răspuns cu multă înțelepciune și răbdare.

La sfârșitul întâlnirii, în jurul orei 17.00, a avut loc rugăciunea Vesperelor. În salutul de încheiere cardinalul i-a încurajat din nou pe cei prezenți să înainteze cu bucurie spre Isus Cristos și a mulțumit pentru primirea călduroasă și climatul frățesc care s-a trăit în acea zi.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru harul oferit prin vizita cardinalului João Braz de Aviz, care a contribuit mult la reînnoirea vieții consacrate în Biserica locală. Mulțumim celor care au avut această inițiativă, în mod deosebit PS Petru Gherghel, care l-a invitat pe cardinal, semn că prețuiește viața consacrată, este alături de persoanele consacrate și-i ajută în misiunea lor, rămânând fideli lui Dumnezeu, Bisericii și carismei alese.

Pr. Mihai Augustin Folner, OCarm.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 aprilie: Luncani: Întâlnirea cardinalului Braz de Aviz cu superiorii majori și superioarele majore


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat