Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciofliceni-Snagov: Olimpiada națională de religie, cultul catolic

A VI-a ediție a Olimpiadei naționale de religie pentru cultul catolic s-a desfășurat în perioada 15-18 aprilie 2015, la Ciofliceni (com. Snagov, jud. Ilfov).

La evenimentul organizat la mănăstirea carmeliților desculți au participat 108 elevi (romano și greco-catolici) din clasele VII-XII, la disciplina religie, dar și de la clasele IX-XII, liceu teologic.

Deschiderea solemnă a olimpiadei s-a făcut cu o sfântă Liturghie concelebrată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, cu toți preoții însoțitori și membrii Comisiei centrale de organizare și evaluare, în biserica nouă a mănăstirii, începând cu ora 17.30.

A urmat un moment festiv în aula mare a mănăstirii, cu participarea autorităților administrative și din educație ale județului Ilfov. Au luat cuvântul în prezidiu ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, pr. dr. Emil Moraru, președintele comisiei naționale, prof. Coca Codreanu, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, prof. Vasile Bogus, inspector școlar pentru disciplina religie la Inspectoratul Școlar Județean Ilfov.

La finalul primei zile elevii Colegiului Național "Sfântul Iosif" din București au organizat un recital de cântece pascale, dar și o frumoasă scenetă în care au propus o meditație din texte biblice referitoare la patima, moartea și Învierea Domnului.

A doua zi, 16 aprilie 2015, a avut două momente foarte importante. Dimineața, începând cu ora 9.00, s-a desfășurat proba scrisă a olimpiadei. În cursul după-amiezii, participanții au avut ocazia să viziteze câteva obiective culturale și religioase de interes național și internațional din județul Ilfov: mănăstirea ortodoxă Căldărușani, Institutul Geodinamic al Academiei Române "Sabba Ștefănescu", Observatorul Geomagnetic Național Surlari "Liviu Constantinescu", mănăstirea ortodoxă Snagov.

Vizita propusă de echipa organizatoare a continuat și vineri, 17 aprilie, când au fost vizitate catedrala patriarhală din Dealul Mitropoliei, Palatul Parlamentului și catedrala romano-catolică "Sfântul Iosif" din București.

Sâmbătă dimineața, 18 aprilie 2015, într-un cadru festiv au fost desemnați, evidențiați și premiați câștigătorii. Au fost de față la acest moment festiv: PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, pr. dr. Emil Moraru, președintele comisiei naționale, prof. Coca Codreanu, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, prof. Vasile Bogus, inspector școlar pentru disciplina religie la Inspectoratul Școlar Județean Ilfov.

În toate intervențiile celor din prezidiu, punctul comun general a fost că toți participanții au câștigat de fapt, și doar prezența la această etapă națională este un lucru foarte meritoriu.

Iată premianții din dieceza noastră:

  • la disciplina religie:

    • clasa a VII-a, Premiul I - Farcaș Adina de la Școala Gimnazială Nr. 1, Faraoani, jud. Bacău, Premiul II - Blânda Robert, Liceul Teoretic "Lascăr Rosetti" Răducăneni, jud. Iași;

    • clasa a VIII-a, Premiul I (cu nota 10), Răchiteanu Maria Alexandra, Școala Gimnazială Săucești "I. Sturza", jud. Bacău; Premiul II, Mîrț Diana, Școala Gimnazială Nr. 1 Pildești, jud. Neamț, Premiul III, Petrișor Cătălin-Iosif, Școala Gimnazială Izvoarele, jud. Iași, Mențiune - Croitoriu Alexandru Alois, Școala Gimnazială Cacica, jud. Suceava;

    • clasa a IX-a: Premiul I - Antal-Burlacu Mihaela, Colegiul Național "Ghe. Vrânceanu", Bacău;

    • clasa a X-a: Premiul I - Popescu Olga Teodora, Colegiul Național "Ghe. Vrânceanu", Bacău; Mențiune - Chelaru Carmil-Matia-Giorgio, Colegiul Național Iași;

    • clasa a XI-a: Premiul III - Stredie Anca, Colegiul Național "Mihai Eminescu", Suceava; Mențiune - Popa Francesca Lucia, Colegiul Național "Grigore Moisil", Onești (jud. Bacău); Mențiune - Romila Andreea Roxana, Colegiul Național "Cuza Vodă" Huși, (jud. Vaslui);

    • clasa a XII-a: Premiul I - Croitoriu Bianca-Ștefania, Colegiul Național "Cuza Vodă" Huși, (jud. Vaslui); Mențiune - Jitaru Cornelia Gabriela, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif", Bacău;

  • la disciplinele teologice:

    • clasa a IX-a: Premiul II - Bolog Andrei Marcelin, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău; Premiul III - Ciobanu Daniel, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc din Asissi" Roman, (jud. Neamț); Mențiune - Consferenț Florin Marinel, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia", Onești (jud. Bacău);

    • clasa a X-a: Premiul I - Bonaparte Ioana, Liceul Pedagogic "Vasile Lupu", Iași; Premiul II - Balint Alin Florin, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif", Bacău; Premiul III - Antică Darius, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc din Asissi" Roman, (jud. Neamț); Mențiune - Pătrașcu Iulian Iustin, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia", Onești (jud. Bacău);

    • clasa a XI-a: Premiul I - Fechetă Ciprian, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif", Bacău; Premiul II - Vîrgă Maria Luiza, Liceul Pedagogic "Vasile Lupu", Iași; Premiul III - Cojocaru Gabriel Lucian, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc din Asissi" Roman, (jud. Neamț);

    • clasa a XII-a: Premiul I - Bârsan Iosif Alexandru, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc din Asissi" Roman, (jud. Neamț); Premiul I - Petrișor Emanuel, Liceul Pedagogic "Vasile Lupu", Iași; Premiul III - Dorcu Sergiu Mădălin, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif", Bacău; Mențiune - Chenciu Ionuț, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia", Onești (jud. Bacău).

Astfel, și la această ediție a olimpiadei, Dieceza de Iași s-a remarcat cu cei mai mulți elevi premiați, obținând 9 din cele 10 premii I puse în joc.

Cinste lor, părinților, profesorilor îndrumători și comunității care i-a format!

Sâmbătă, 18 aprilie 2015, reprezentanții Diecezei de Iași au părăsit mănăstirea fraților carmeliți (gazdele noastre primitoare) - ce le-a fost casă pentru patru zile. Au fost zile minunate de rugăciune, întâlnire cu Isus Euharisticul la sfânta Liturghie, exersarea propriilor cunoștințe, cunoașterea de noi locuri și noi persoane. Un timp suficient de lung cât să se lege prietenii (poate) pe viață.

În drumul spre casă, grupul de olimpici, cu însoțitorii lor, au făcut un mic popas la biserica din Focșani. Aici au fost primiți călduros de părintele vicar, Răzvan Mătășel. Olimpicii au avut ocazia să afle mai multe despre istoria locului și au primit o mică gustare.

Iată câteva din impresiile participanților:

  • "Gaudeamus igitur!" Iată că am ajuns și la etapa națională. Trăind pentru prima dată această experiență, pot spune că am rămas impresionată de locurile văzute și de modul în care am fost primiți de către gazde. Totul a fost special și cu siguranță voi participa și la anul!" (Farcaș Adina, clasa a VII-a, Faraoani, jud. Bacău)

  • "Această olimpiadă a însemnat foarte mult pentru mine. A fost o experiență pe care nu o voi uita prea curând iar premiul obținut este cea mai mare realizare din viața mea de până acum. În aceste zile petrecute aici am realizat importanța studierii religiei în școală: ea este extrem de importantă în viața noastră deoarece ne formează ca oameni, ne învață cum să te comporți cu oamenii, te face să vezi în fiecare om tot ceea ce are el mai bun. Mi-a plăcut foarte mult că m-am împrietenit repede cu toți și toate lucrurile pe care le-am vizitat. Totul a fost de neuitat!" (Popa Francesca, clasa a XI-a, Colegiul Național "G. Moisil" Onești)

  • "Olimpiada de religie va rămâne întipărită în mintea noastră ca o amintire de neuitat. Faptul că l-am cunoscut mai îndeaproape pe Dumnezeu aprofundând ceea ce ne învață profesorii noștri la ora de religie, ne-a oferit ocazia să-l cunoaștem mai bine pe aproapele, aproape care nu se limitează la cercul nostru restrâns de prieteni ci se întinde dincolo de munți și ape." (Fechetă Ciprian, clasa a XI-a, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău)

  • "Având în vedere că nu am mai fost niciodată la olimpiada de religie, a fost o experiență pe care n-am s-o uit tare devreme. A fost totul atât de plăcut și de frumos, chiar și emoțiile au avut un rol bun. Totul a fost perfect: excursiile, prieteniile pe care le-am închegat în doar 4 zile, totul a fost foarte frumos iar gândul că mă întorc acasă, mă întristează.

  • Nu am luat un premiu sau ceva, dar mă bucur mult de roadele spirituale și cunoștințele acumulate. Vă mulțumesc pentru tot!" (Cătălina Ailenii, clasa a IX-a, Colegiul Național "Euxodiu Hurmuzachi", Suceava)

  • "Această olimpiadă nu o voi uita. Am reușit să dau lovitura în acest an și totodată am legat și prietenii pe care sper să le păstrez... Îi datorez lui Dumnezeu faptul că am ajuns aici. Duhul Sfânt m-a luminat." (Balint Alin, clasa a X-a, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău)

  • "A fost o experiență de neuitat pe care aș repeta-o în fiecare săptămână. Mă bucur că am reușit să ajung până aici. Mi-a plăcut ospitalitatea celor care ne-au primit aici și peisajele pe care am avut onoarea să le admirăm." (Petrișor Cătălin Iosif, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Izvoarele, jud. Iași)

  • "Ne bucurăm că împreună am putut să împărtășim experiențe impresionante, de la entuziasmul sosirii până la susținerea olimpiadei chiar până la cuvintele despărțirii. Olimpiada de religie ne-a unit pe toți, ni l-a dăruit pe Duhul Sfânt și aprofundarea cunoștințelor a avut meritele sale. Îi salut pe toți îndrumătorii și colegii mei cu un salut cordial și plin de bucurie!" (Carmil Chelaru, clasa a X-a, Colegiul Național Iași)

  • "Olimpiada națională de religie 2015 a fost un cumul de sentimente diverse, de la nerăbdare și emoție, la o stare de beatitudine, aflați în fața aflării rezultatelor. Mănăstirea carmelitanilor de la Snagov a fost contextul perfect pentru a descoperi tainele trăirii în comuniune cu ceilalți elevi deosebiți, îmbinată armonios cu participările active la sfânta Liturghie. De asemenea, am petrecut un timp minunat vizitând Bucureștiul și astfel ne-am îmbogățit cunoștințele culturale." (Popescu Olga, clasa a X-a, Colegiul Național "Ghe. Vrânceanu" Bacău)

  • "Noii prieteni și competiția din care am ieșit învingătoare au făcut ca această experiență să fie una de neuitat și de care ne vom aduce aminte mereu." (Bianca Ștefania Croitoriu, clasa a XII-a, Huși, jud. Vaslui)

Prof. Cristian Scripcaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-18 aprilie: Ciofliceni-Snagov: Olimpiada națională de religie, cultul catolic


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat