Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Łódź (Polonia): Întâlnirea Capelanilor Universitari Naționali din Europa

"Să fim și să devenim responsabili în viață" a fost tema Întâlnirii Capelanilor Universitari Naționali din Europa, desfășurată în orașul Łódź (Polonia), în perioada 16-19 aprilie 2015. Alături de delegați (episcopi, preoți și laici) din aproape toate țările Europei, a participat și pr. Fabian Doboș, capelan universitar la Iași, delegat al Conferinței Episcopilor din România.

Scopul congresului a fost acela de a face un schimb de experiență și, în același timp, de a reflecta asupra importanței pastorației universitare în Europa. Despre această importanță, văzută din perspectiva progresului omenirii, a vorbit în deschiderea lucrărilor Eminența sa card. Zenon Grocholewski, prefectul Congregației pentru Educație Catolică. În seara primei zile a congresului am celebrat sfânta Liturghie în catedrala din Łódź, alături de un mare număr de preoți și laici.

Pe parcursul lucrărilor, au luat cuvântul unii episcopi, preoți și laici cu mare experiență în pastorația universitară, care au prezentat diverse metode pentru a reuși să-i țină aproape de Biserică pe studenți și pe profesorii universitari. Dintre toți conferențiarii s-a evidențiat arhiepiscopul de Luxemburg, Mons. Jean-Claude Hollerich, SJ, care înainte de numirea sa ca episcop (2011) a fost profesor și vicerector al Universității Sofia din Tokyo. Acesta a relatat, printre altele, experiența benefică pe care a trăit-o împreună cu studenții din Tokyo în țările sărace din Asia, unde se găseau tineri foarte săraci care aveau drept ideal suprem acela de a putea frecventa studiile universitare.

În cadrul congresului au fost multe momente de dezbateri, în care am putut învăța multe unii de la alții, povestind fiecare despre speranțele pe care Biserica locală din fiecare țară și le pune în studenți.

Sâmbătă, 18 aprilie 2015, organizatorii i-au condus pe invitați la locul în care a funcționat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lagărul de copii din Lódź, unde naziștii îi supuneau pe aceștia la munci foarte grele și la un regim de exterminare, astfel încât unii copii care erau transferați de la Auschwitz doreau să se reîntoarcă acolo decât să suporte chinurile din lagărul de la Lódż.

Lucrările congresului s-au încheiat prin concluziile prezentate de Mons. Marek Jêdraszewski, arhiepiscop de Lódź, președintele Comisiei pentru Universități din cadrul Consiliului Conferințelor Episcopale Europene, care i-a îndemnat pe toți participanții să fie și să devină tot mai mult apărători ai vieții în universitățile în care își desfășoară activitatea.

Pr. Fabian Doboș


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat