Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Exerciții spirituale pentru tinerii cercetași

Purtând în suflet dorința de a iubi și de a fi fericiți, dornici de o adevărată cunoaștere a Dumnezeu, cu inima arzând de dorul regăsirii noastre proprii, noi, exploratorii și ajutorii de lideri centrelor locale "Adormirea Maicii Domnului" Pildești, "Coborârea Duhului Sfânt" Adjudeni și "Coborârea Duhului Sfânt" Bălțați, am participat, în perioada 15-18 aprilie 2015, la exerciții spirituale, fiind găzduiți în casa primitoare a surorilor "Fiicele Sfintei Fecioare Maria a Providenței" din Iași, unde îndrumătorul spiritual a fost părintele Sebastian Bilboc.

"Perioada tinereții este aceea în care îmbobocește marea bogăție afectivă prezentă în inimile voastre, dorința profundă a unei iubiri adevărate, frumoase și mari. Câtă forță există în această capacitate de a iubi și de a fi iubiți! Nu permiteți ca această valoare prețioasă să fie falsificată, distrusă sau desfigurată. Vă rog: nu vă fie frică de o iubire adevărată!" (din Mesajul Sfântului Părinte papa Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului).

În aceste zile pline ne-am deschis cu toții sufletele pentru a învăța să răspundem la chemarea și strigătul Sfântului Părinte papa de a avea curajul să fim fericiți. În atmosfera de rugăciune și meditație, am reflectat profund la mesajul adresat de acesta tinerilor. Astfel, sub îndrumarea părintele care a fost cu noi, am învățat să avem mai multă încredere în ceea ce credem, să conștientizăm valoare inestimabilă pe care o avem în ochii lui Dumnezeu, să știm și să credem cu adevărat că voința lui Dumnezeu este fericirea noastră și că binele cel mai prețios pe care-l poate avea un om în viață este iubirea necondiționată pe care ne-o dă Dumnezeu.

Și oare ce este fericirea și iubirea pe care ne-o dă Domnul? Care au fost până acum prioritățile vieții noastre? Care este scopul nostru? Ei bine, reflectând profund la aceste întrebări, găsind răspunsuri care să nască alte întrebări, mărturisind experiențe proprii, discutând cu propriul nostru suflet, punând în comun concluziile la care am ajuns, primind sfaturi și idei de la ceilalți, am învățat cu toții că fericirea depinde de alegerile noastre, că o inimă curată e fericită doar când îl pune pe Dumnezeu pe primul loc, că orice bucurie adevărată are la bază sacrificiul, că iubirea nu este doar un sentiment, este o voință care se naște din conștientizarea locului pe care îl ocupă Dumnezeu în viața noastră și că fericirea este legată de înțelepciunea minții noastre. Și oare, de ce mai este nevoie pentru fericire? În acest timp de meditație, am dedus că a-i face fericiți pe cei din jurul nostru ar trebui să fie idealul nu numai al fiecărui cercetaș, ci al fiecărui creștin și că pentru a-l iubi pe Dumnezeu, e nevoie de cunoașterea lui, iar pentru a-l cunoaște cu adevărat, trebuie să facem bine.

Așadar, acest timp plin de har pe care l-am petrecut la Iași a reușit să deschidă porțile inimilor noastre pentru a primi un alt Dumnezeu, un Dumnezeu mai apropiat, un prieten adevărat, unul care dorește să fim fericiți, un Dumnezeu adevărat.

Totuși, alături de meditații și reflecții personale un rol important l-au avut rugăciunile prin care am pătruns în atmosfera exercițiilor spirituale, punerile în comun, în care am schimbat idei, responsabilitățile pe patrule și jocurile, care ne-au ajutat nu numai să ne simțim mai bine, ci să ne cunoaștem și să dezvoltăm o adevărată prietenie. Un moment special, pe lângă vizita la mănăstirea Cetățuia și meditațiile în aer liber a fost acela când am vizitat azilul de bătrâni al surorilor. Acolo am discutat cu bătrânele care deși nu au fost în totalitate fericite în viața lor, ne-au dat puncte de reper pentru a merge noi pe drumul spre fericire și s-au bucurat de prezența noastră încât, după vizită, am rămas toți impresionați de puterea, încrederea, speranța și forța celor de acolo de a-i face pe alții fericiți.

În concluzie, exercițiile spirituale din care n-au lipsit spiritul cercetășesc și voia bună, au fost pline de har și au reușit să lege frânghii din sufletul nostru care să ne ducă la fericire și totodată la Dumnezeu, pentru că el este fericirea absolută.

Prezentăm câteva mărturii ale participanților:

"În urmă cu trei ani am avut parte de o experiență de neuitat, care m-a ajutat să-mi aleg calea pe care doresc să o urmez în viață. Exercițiile spirituale de acum trei ani mi-au dat ocazia să-l descopăr pe Dumnezeu, așa cum e el, un prieten. Anul acesta am avut șansa să particip din nou la aceste exerciții spirituale care pentru mine au avut un impact puternic, m-au ajutat să-mi găsesc fericirea, mi-au dat curajul să fac primul pas spre fericirea eternă și celor care vor avea ocazia să participe la o astfel de activitate, le transmit să profite de ea din plin" (Evelina Mateeș, Pildești).

"Aceste exerciții spirituale au fost o experiență frumoasă care ne-a ajutat să descoperim ce înseamnă cu adevărat fericirea. Toate meditațiile și-au atins scopul și și-au găsit loc în sufletul nostru. Consider că ne vor ajuta în viitor, atât în relația cu Dumnezeu, cât și cu cei din jurul nostru" (Lucia Ghiuzan, Adjudeni).

"Pentru mine a fost prima dată când am participat la exerciții spirituale și mi s-au părut foarte interesante. A fost o experiență unică, de neuitat . Catehezele părintelui Sebastian și socializarea cu cei prezenți mi-au creat o altă viziune asupra lumii. Mi-au dat mult de gândit asupra trecutului meu și a viitorului în care vreau să schimb ceva. Am simțit ceva ce nu pot descrie. A fost magnific!" (Iuliana Blajuță, Bălțați).

Mulțumim tuturor celor care au fost posibilă desfășurarea acestor exerciții spirituale și rămânem cu dorința de a repeta experiența care a reușit să ne dea curajul de a fi fericiți.

Andreea Mîrț


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat