Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopi catolici din sud-estul Europei se întâlnesc la București

Ajunsă la cea de a 15-a ediție, întâlnirea anuală a președinților Conferințelor Episcopilor Catolici din sud-estul Europei are loc în acest an la București, în perioada 17-21 aprilie 2015. Organizată de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) în colaborare cu Arhidieceza Romano-Catolică de București, întâlnirea de la București va reuni reprezentanți ai Bisericii Catolice din Albania, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Bulgaria și România. Din partea CCEE, la întâlnire va participa Mons. Duarte da Cunha, secretar general.

În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii vor discuta despre situația familiei în actualul context sud-est european. Analizarea situației actuale a familiei în societate și a provocărilor cu care se confruntă Biserica în activitatea de pastorație a familiilor se află, de altfel, pe agenda din ultimul an a episcopilor catolici din întreaga lume. Familia a fost, astfel, în centrul lucrărilor Sinodului extraordinar al episcopilor convocat de papa Francisc, desfășurat la Roma în perioada 5-19 octombrie 2014, și va fi tema centrală și în Adunarea generală a Sinodului Episcopilor, care va avea loc la Roma în perioada 4-25 octombrie 2015.

Pe parcursul celor cinci zile de ședere în țara noastră, episcopii participanți la întâlnire vor avea, de asemenea, ocazia să viziteze câteva lăcașe de cult catolice din capitală și din zona Dobrogei, precum și unele obiective importante pentru cultura și istoria poporului român.

Duminică, 19 aprilie 2015, în catedrala romano-catolică "Sfântul Iosif", din București, sfânta Liturghie de la ora 10.30 va fi prezidată de Eminența Sa cardinal Vinko Puljic, arhiepiscop de Vrhbosna-Sarajevo și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din Bosnia-Herțegovina. Alături de Eminența Sa, vor concelebra IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România și gazdă a întâlnirii, Mons. Angelo Massafra, arhiepiscop mitropolit de Shkodra, președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din Albania și vicepreședinte CCEE, Mons. Fraghístos Papamanólis, episcop emerit de Syros și Santorini și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din Grecia, Mons. Christo Proykov, exarh apostolic de Sofia și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din Bulgaria, PS Cornel Damian, episcop romano-catolic auxiliar de București, pr. Eduard-Mihai Coșa, secretar general al Conferinței Episcopilor Catolici din România, preoții din delegațiile participante la întâlnire și alți preoți din București.

România găzduiește pentru a doua oară întâlnirea anuală a președinților Conferințelor episcopilor din sud-estul Europei, de data aceasta la București, după ce în 1-4 martie 2007 întâlnirea a avut loc la Oradea.

Pr. Eduard-Mihai Coșa

* * *

Informațiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 18 din 17 aprilie 2015, semnat de pr. Eduard-Mihai Coșa (tel. 0744584934, e-mail: secretariat@episcopat.ro), secretar general al Conferinței Episcopilor din România.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat