Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj marian "Pe urmele Fecioarei Maria Regina Sfântului Rozariu"

În perioada 4-16 octombrie 2015 se va organiza un pelerinaj marian pe urmele Fecioarei Maria "Regina Sfântului Rozariu", în Italia, Franța, Spania și Portugalia.

Sanctuarele mariane sunt locuri "a căror misiune este aceea de a o propune pe sfânta Fecioară Maria ca model de urmat. Maica Domnului "este calea pentru a ajunge la Cristos, Domnul și izvorul mântuirii".

"Pelerinajele se fac pentru convertirea inimii, pentru a cere iertare, pentru a se elibera de greșeală, pentru a primi haruri, pentru a fi recunoscători și de aceea este importantă atenția față de celebrările liturgice, pentru a permite pelerinilor o participare activă și o trăire spirituală și profundă a pelerinajului care să le permită credincioșilor o transformare a vieții și o creștere în sfințenie".

Destinații foarte cunoscute, la care mulți catolici și nu numai ar dori să ajungă, sunt sanctuarele de la Lourdes și Fatima. Aceste locuri încărcate de atâta spiritualitate sunt ca un magnet pentru pelerini, dornici să o "întâlnească" pe Maria și să fie conduși de aceasta către Fiul ei, Isus.

La 7 octombrie se celebrează sărbătoarea sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului, sărbătoare instituită de papa Pius al V-lea în 1573, după victoria de la Lepanto din 1571, împotriva turcilor, pentru a-i mulțumi Maicii Domnului pentru această victorie. Nu se putea prilej mai nimerit ca în luna octombrie, când din punct de vedere astronomic soarele intră în constelația Fecioarei, iar noi, creștinii catolici, o cinstim în mod deosebit pe Mama lui Isus, ca Regina Sfântului Rozariu, să ne manifestăm credința, în cadrul unui pelerinaj, având-o ca ocrotitoare pe sfânta Fecioară Maria.

Pelerinii o vor cinsti pe Maica Cerească prin rugăciuni și cântări, urmărind un itinerar marian în, Franța, Spania, Portugalia și Italia. Vom aduce laudă și preamărire maicii noastre preacurate la sanctuarele mariane din: Lourdes, Fatima, Madrid, Zaragoza, Torreciudad, Rocamadour, Laus, Milano, și alte sanctuare. În fiecare zi vom participa la sfânta Liturghie în limba română celebrată de preotul însoțitor în sanctuarele de pe traseu și vom recita zilnic sfântul Rozariu, așa cum ne-a cerut-o sfânta Fecioară la Fatima la 13 mai 1917. Vom înălța laude lui Dumnezeu și Maicii sale Preasfinte împreună cu credincioșii români din Zaragoza, în timpul sărbătorii "Nostra Senora del Pilar", patroana Spaniei. În catedrala "Santa Maria Delle Grazie" din Milano, vom primi binecuvântarea finală a pelerinajului.

Regina Preasfântului Rozariu, roagă-te pentru noi!

Programul pelerinajului:

ZIUA 1. Duminică, 4 octombrie. București (avion) - Milano - Nice (330 km). Sf. Liturghie la biserica "Place Saint Jean", din Monaco împreună cu preotul roman Adrian Stoica, cu binecuvântarea pelerinilor. Cazare, hotel Premiere Classe (3 locuri).

ZIUA 2. Luni, 5 octombrie. Mic dejun. Plecare spre Lourdes. (720 km). Cazare la Complexul Saint Pierre (2-3 paturi). Sfânta Liturghie în limba română. Vizită la Grotă. Ora 21.00 - participare la procesiunea cu lumânări (un grup de 6 pelerini vor recita o jumătate de decadă din rozariu în limba română);

ZIUA 3. Marți, 6 octombrie. Mic dejun. Lourdes (Cel mai renumit loc de pelerinaj marian, celebru pentru vindecările miraculoase și pentru izvorul cu apă binefăcătoare. În 1858, în apropiere de "Grotta Massabielle" Bernadette Soubirous, de mai multe ori, a văzut-o pe Sfânta Maria care s-a prezentat ca fiind "Neprihănita Zămislire"). Sfânta Liturghie la Grota, Calea sfintei cruci, participare la procesiunea cu lumânări și la procesiunea euharistică în catedrala subterană. Baie în apa binefăcătoare (program piscină: 9.00 - 11.30 / 13.00 - 16.30). Adorație a sfintei Euharistii în biserica subterană cu ceremonialul de vindecare a bolnavilor (ora 17.00), iar la ora 21.00 participare la procesiunea cu lumânări;

ZIUA 4. - Miercuri, 7 octombrie. Mic dejun. Sfânta Liturghie. Plecare spre Santiago de Compostela, (850 km). Cazare hotel 3* (2-3 paturi).

ZIUA 5. Joi, 8 octombrie. Mic dejun. Santiago de Compostela (Sfânta Liturghie). Plecare spre Fatima (450 km), cazare la hotel Santo Amaro (2-3 paturi). Participare la procesiunea cu lumânări și recitarea sf. Rozariu la ora 21.30;

ZIUA 6. Vineri, 9 octombrie. Mic dejun. Fatima: Loc de pelerinaj marian datorită aparițiilor din 1917 la cei trei copii Iacinta, Francisc și Lucia, care au primit de la Sfânta Fecioara trei mari secrete. Liturghie la locul aparițiilor și Calea Sfintei Cruci în Parcul Ajustel;

ZIUA 7. Sâmbătă, 10 octombrie Mic dejun. Fatima - Guadalupe: Liturghie în catedrala "Sfânta Fecioară Maria" (Aici se află o statuie a Maicii Domnului cu fața brunetă, descoperită de un țăran vizionar) -Madrid (650 km); Cazare hotel (2-3 paturi).

ZIUA 8. Duminică, 11 octombrie. Mic dejun. Madrid cu catedrala "Nostra Senora de la Almudena",sfințită in 1993 de către papa Ioan Paul al II-lea. (Liturghie). Pietonal Plaza Major. Plecare spre Zaragoza prin Monasteiro de Piedra. (330 km). Vizităm parcul natural. Cazare la Hotel Etap (3 paturi). Seara participare la fiesta spaniolă cu ocazia sărbătorii Pilar.

ZIUA 9. Luni, 12 octombrie. Zaragoza: Fiesta de Piedra la catedrala "Nostra Senora del Pilar", patroana Spaniei. Sfânta Liturghie împreuna cu comunitatea românească (ora 10.30 -pr. Ionel Jicmon). Prezentarea ofrandei de flori Sfintei Fecioare. Cazare la Hotel Eurostars Rey Fernando

ZIUA 10. Marți, 13 octombrie. Mic dejun. Plecare spre Rocamadour prin Torreciudad ( 600 km). Sfânta Liturghie în Sanctuarul Opus Dei - Toreciudad. La 17 mai 1992, papa Ioan Paul al II-lea l-a beatificat pe Josemaria Escriva (fondatorul organizației Opus Dei, cale de sfințire care se adresează oamenilor de tot felul, în activitatea profesională și îndeplinirea îndatoririlor obișnuite ale creștinului) în Piața "Sfântul Petru" din Roma, în prezența a peste 300.000 de oameni. În Spania există credința că Fecioara Maria este protectoarea familiei. În Torreciudad, provincia Huesca, există cel mai mare altar din Spania închinat Fecioarei Maria. Cazare la Hotel Eurostars Rey Fernando

ZIUA 11. Miercuri, 14 octombrie. Rocamadour, cel mai vechi loc de pelerinaj din Franța și un loc de popas în călătoria sfântă spre Santiago de Compostela. În secolul al XII-lea, săpându-se pentru un mormânt sub pragul bisericii "Notre Dame", s-a descoperit un corp în carne și oase, intact în ciuda timpului care trecuse peste el. Tradiția locală l-a identificat cu Amadour (Zaheu în Biblie) fidel slujitor al Sfintei Fecioare. Tot din secolul al XII-lea s-a menționat existența unei statui făcătoare de minuni - Fecioara pe tron, cu Isus în brațe. Sfânta Liturghie, Calea Sfintei Cruci. Plecare spre Sanctuarul Laus. (600 km). Cazare la Hotelul sanctuarului. (2-4 paturi)

ZIUA 12 Joi, 15 octombrie. Mic dejun. Sfânta Liturghie în Sanctuarul marian. La 8 septembrie 2014 s-au împlinit 122 de ani de când sanctuarul din Laus a fost declarat "basilica minor". Istoria acestui loc începe în luna mai a anului 1664. Mai sus de localitatea Saint-Etienne d'Avançon, o "doamnă frumoasă" îi apare unei tinere păstorițe, Benoîte Rencurel, orfană și neștiutoare de carte, și îi spune: "Eu sunt Fecioara Maria". Timp de 54 de ani Benoîte, în strânsă legătură cu preoții din Laus, a primit, a explicat și a încurajat pelerinii, conducându-i spre sacramentul Spovezii. A murit la 28 decembrie 1718. Mormântul ei se află în fața altarului mare sub lampa în care arde uleiul special de Laus. La 3 aprilie 2009, vizionara din Laus a fost declarată "venerabilă" de către papa Benedict al XVI-lea. Plecare spre Torino ( 200 km). Biserica "Sf. Ioan Botezătorul" cu Giulgiul lui Isus. Cazare la hotel 2-3* (2-3 paturi)

ZIUA 13. Vineri 16 octombrie. Mic dejun. Plecare spre Milano (140 km). Sfânta Liturghie de încheiere a pelerinajului și binecuvântarea obiectelor cumpărate în biserica Santa Maria Delle Grazie . Plecare spre aeroportul Bergamo ( 40 km), pentru întoarcere acasă.

Prețul pelerinajului este de 700 de euro + 100 lei. Nu sunt incluse biletele de intrase la muzee sau obiectivele turistice. La înscriere se va achita 200 euro, până cel târziu la 1 iulie 2015.

REDUCERE 50 euro pentru înscrieri până la 1 mai.

Se asigură:

- Transport avion la Milano (Bergamo) și retur cu toate taxele incluse;

- Transport autocar 3* cu toate utilitățile, cca. 5000 km, pe teritoriul Italiei, Franței, Spaniei și Portugaliei;

- 12 cazări + md: Nice (1), Lourdes (2); Santiago (1), Fatima (2), Madrid (1); Zaragoza (2); Roccamadour (1), Laus (1), Torino (1)

- ghid însoțitor + preot;

- asigurare medicală.

Înscrierea: direct sau prin banca în contul Ciocan Vicențiu:

euro: RO53 BTRL 0560 4201 D430 03XX; SWIFT BTRL RO22 NTR;

lei: RO78BTRL05601201D43003XX,

USD RO 05BTRL 05602201D43003XX

deschise la Banca Transilvania, sucursala Roman.

Informații suplimentare și înscrieri:

- Organizator și însoțitor, prof. Vicențiu Ciocan, 0233/744194, 0728/848498, vicentiuciocan@yahoo.com, www.pelerinaje-mariane.ro

- Preot însoțitor pr. Ionel Roșu, Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" Roman, tel. 0333/803760, 0723/436411; 0762/329826, rosui@yahoo.com

Prof. Vicențiu Ciocan

*

Site-ul agenției, www.pelerinaje-mariane.ro, are o pagină dedicată informațiilor despre acest pelerinaj și despre câteva obiective turistice din traseu.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat