Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Berindești-Bacău: Când pământul îți ia amintirile

Luni, 6 aprilie 2015, după-amiază, în jurul orei 16.00, am ajuns împreună cu PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și cu pr. Mihai Budău, la Berindești, localitatea din județul Bacău, unde cu doar câteva zile înainte, o bună bucată de pământ, fără să întrebe pe nimeni, s-a desprins dintr-un deal și a luat-o la vale. Nu a ținut cont că în cale există drumul, case, șoproane, animale, grădini, ce să mai, agoniseala omului de o viață. Și nu a ținut cont nici de oalele cu lapte din case, de mămăliguța de pe mese, de fotografiile înrămate cu atâta migală pentru a aminti ce a fost cândva. Au rămas, mulțumită Domnului, doar "cel drag", "cea dragă" sau "cei dragi" și niște ruine.

Ne-am îndreptat spre biserică, acolo unde oamenii îl așteptau pe episcop pentru Liturghie. Ploua și am crezut că vor fi câțiva, dar biserica a fost neîncăpătoare. Oamenii s-au adunat să mulțumească lui Dumnezeu pentru că nu a fost mai rău! Erau prezente și autoritățile civile.

La predică, Preasfințitul i-a încurajat pe oameni spunându-le că nu sunt singuri, că în fața "Vinerii Mari", a "crucii" care i-a încercat, dieceza întreagă, papa însuși, prin cuvintele de îmbărbătare trimise prin intermediul secretarului de stat, cardinalul Pietro Parolin, le stă aproape. "La înviere, spunea episcopul, Isus a ajuns prin cruce și moarte. Încercările sunt parte din drumul nostru spre înviere... Așadar, curaj!"

Impresionant era crucifixul din fața altarului. Credincioșii au adus și au pus la picioarele crucii bucăți din casele dărâmate, ca și cum, prin cruce agonisise, o cruce i-a lovit, la cruce s-au întors pentru a cere din nou curaj și binecuvântare.

După sfânta Liturghie am fost împreună să vedem "furia" naturii la locul faptei, iar imaginile erau într-adevăr specifice "Vinerii Mari": case dărâmate, pământul despicat, nesiguranță, teama că natura va continua să-și facă din nou jocul, iar oamenii, încrezători că solidaritatea va deveni "arma" creștinului, a fratelui care poate e mai puțin încercat, că "văduva din evanghelie" își va manifesta din nou generozitatea.

Așa cum se știe deja, în ziua de duminică, 12 aprilie 2015, păstorul diecezei a dispus să se organizeze o colectă specială în toate bisericile din dieceză. Doi credincioși, la ieșirea din biserică, la finalul sfintelor Liturghii, vor aduna oferta oamenilor.

Colecta se va transmite în contul special al Episcopiei de Iași, pentru situații de urgență, cu specificarea "Colecta pentru Berindești (Răcăciuni)": RO78RNCB0175033592360005, cont deschis la Banca Comercială Română, Sucursala Iași.

Haideți să îmblânzim "furia" naturii prin generozitate și bunătate!

Pr. dr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 aprilie: Berindești-Bacău: Când pământul îți ia amintirile


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat