Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Fericitul Ieremia": Investirea noului paroh

Ziua de 26 aprilie 2015 va rămâne în amintirea credincioșilor din Parohia Bacău "Fericitul Ieremia" ca momentul unui nou început alături de noul lor paroh, părintele Eduard-Mihai Coșa.

După decesul părintelui Dumitru Gabor, de fericită amintire, Preasfințitul Petru Gherghel l-a numit la 15 aprilie pe pr. Eduard-Mihai Coșa paroh al comunității "Fericitul Ieremia" din Bacău. Investirea canonică a noului paroh a avut loc duminică, 26 aprilie 2015, în sărbătoarea lui Isus Bunul Păstor, în cadrul unei Liturghii solemne care a început la ora 12.00.

Adunați în număr foarte mare, credincioșii l-au primit pe noul paroh la intrarea în biserică și l-au însoțit cu aplauzele lor până la altar în semn de bucurie și mulțumire pentru darul unui nou păstor. Celebrarea sfintei Liturghii a fost începută de părintele Isidor Dâscă, decanul de Bacău, care l-a prezentat pe noul paroh și l-a încredințat cu multă cordialitate rugăciunilor comunității.

În prima sa predică ținută în fața comunității, pr. Eduard-Mihai Coșa a subliniat imaginea lui Isus bunul păstor plecând de la evanghelia zilei. Pentru că și-a început misiunea tocmai în ziua în care Biserica îl sărbătorește pe bunul păstor, părintele a dorit să ia cuvântul lui Dumnezeu ca plan pentru pastorația pe care o va desfășura în comunitate. Spunea părintele că, în calitate de paroh, dorește să fie asemenea bunului păstor, care din iubire și-a dat și viața pentru turma sa. Apoi i-a îndemnat și pe credincioși săi să-l imite pe Isus, căci prin sacramentul Botezului și al Mirului toți sunt chemați să fie păstori. Însă toate acțiunile și activitățile trebuie să fie rod al meditării și aprofundării cuvântului lui Dumnezeu, pentru că altfel riscă să devină simplu activism.

Au urmat rugăciunile de binecuvântare asupra noului paroh, profesiunea de credință și riturile explicative, moment în care parohul a stropit credincioșii cu apă sfințită, a incenzat altarul, a primit cheia, crucea și evanghelia, semne ale misiunii sale.

După celebrarea Euharistiei, o reprezentantă a comunității a adresat câteva cuvinte de "bun venit", iar toți cei prezenți i-au cântat noului paroh tradiționalul "La mulți ani". Mesajele de felicitare au continuat și după Liturghie când diferitele grupuri din parohie, cunoscuți și prieteni i-au cântat, i-au adresat cuvinte de încurajare și au dorit să facă fotografii pentru a păstra în amintire acest eveniment.

La celebrare au numeroși preoți originari din Parohia "Fericitul Ieremia", preoți vecini și invitați, diaconi, precum și un mare număr de credincioși. Sărbătoarea a fost cu adevărat frumoasă și datorită corului parohiei care a susținut cântarea în timpul sfintei Liturghii.

Îi dorim noului paroh să fie un adevărat păstor pentru turma încredințată, să fie aproape de credincioșii săi, atent la nevoile lor și nu în ultimul rând, "să nu obosească să fie milostiv", cum a spus papa Francisc.

Pr. diacon Gabriel Hălănduț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 aprilie: Bacău "Fericitul Ieremia": Investirea noului paroh


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat