Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhidieceza Romano-Catolică de București la ceas de sărbătoare

Luni, 27 aprilie 2015, Arhidieceza Romano-Catolică de București a îmbrăcat haine de sărbătoare. Data de 27 aprilie reprezintă ziua de naștere a Arhidiecezei de București, când, la 27 aprilie 1883, papa Leon al XIII-lea a ridicat Vicariatul Apostolic al Valahiei la rang de Arhiepiscopie, primul arhiepiscop fiind misionarul pasionist Mons. Ignazio Felice Paoli. Anul 2015 marchează nu doar aniversarea a 132 de ani de existență ai arhidiecezei, ci și aniversarea a 25 de ani la instalarea ÎPS dr. Ioan Robu ca arhiepiscop-mitropolit latin de București, la 29 aprilie 1990.

Acest prilej dublu de sărbătoare a fost marcat printr-o sfântă Liturghie solemnă celebrată în catedrala "Sfântul Iosif" din București cu ocazia aniversării înființării Arhidiecezei Romano-Catolice de București și a numirii Mons. Ioan Robu ca arhiepiscop mitropolit. Liturghia a fost prezidată de ÎPS dr. Ioan Robu, alături de care au concelebrat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, preoți diecezani și călugări din parohiile și comunitățile arhidiecezei, cu prezența mai multor credincioși și persoane consacrate care au dorit să fie alături de păstorul arhidiecezei la acest ceas aniversar.

În cuvântul de învățătură, PS Cornel Damian a punctat contextul înființării Arhidiecezei de București, evidențiind munca primului arhiepiscop, Mons. Paoli, și a evocat sărbătoarea din 29 aprilie 1990, când, în prezența Mons. Angelo Sodano și a unui însemnat număr de preoți și credincioși, ÎPS dr. Ioan Robu a fost instalat ca arhiepiscop-mitropolit de București. PS Cornel a citat fragmente din scrisoarea de numire a ÎPS dr. Ioan Robu, semnată de sfântul papă Ioan Paul al II-lea, în care noul arhiepiscop mitropolit era prezentat ca un succesor al arhiepiscopului Alexandru Theodor Cisar (1880-1954), ultimul mitropolit latin de București înainte de venirea comuniștilor la putere în România, fiind încurajat în noua misiune să lucreze cu zel și fidelitate față de Cristos și vicarul său, Sfântul Părinte papa. PS Cornel a mulțumit ÎPS dr. Ioan pentru grija sa față de suflete, pentru mărturia evanghelică și pentru tot ceea ce a realizat pentru binele poporului lui Dumnezeu din Arhidieceza de București.

Sărbătoarea a continuat cu un simpozion dedicat vieții consacrate din Arhidieceza de București, moderat de pr. dr. Emil Moraru, profesor și prodecan la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității București.

Prima conferință a fost prezentată de prof. dr. Dănuț Doboș, care a evidențiat în expunerea sa rolul pe care l-au avut congregațiile de călugări și călugărițe în educarea tineretului din arhidieceză. Au fost evocate școlile catolice din București și din alte orașe din arhidieceză, cum ar fi cele de la Brăila, Craiova sau Drobeta Turnu-Severin, unde au fost formați mii de tineri prin grija "Damelor Engleze" (actuala Congregatio Jesu), cea a Fraților Școlilor Creștine ("bruderii") , a Misionarilor Cuvântului Divin (verbiții) sau a părinților iezuiți.

Cea de-a doua conferință a aparținut Mons. Ieronim Iacob, vicar episcopal de Dobrogea, fiind citită de pr. dr. Emil Moraru. Această conferință a prezentat rolul pe care l-au avut părinții și călugării pasioniști în înființarea și consolidarea Arhidiecezei Romano-Catolice de București, fiind prezentată personalitatea Mons. Paoli, misionarul pasionist neobosit care a dăruit Bucureștiului și României catedrala "Sfântul Iosif" din București, considerată în epocă "cel mai frumos edificiu religios din România".

A urmat conferința susținută de sr. Daniela Mare CJ, dedicată istoriei "Damelor engleze" în Arhidieceza de București. Această congregație a întemeiat și a administrat mai multe așezăminte culturale în București și în alte orașe din țară, printre care renumita școală de fete de la "Pitar-Moș" din București. Aceste călugărițe erau renumite pentru pregătirea lor, pentru dăruirea lor în procesul educativ, astfel încât școlile administrate de aceste surori erau foarte căutate și apreciate. Sora Daniela a amintit și încercările de care au avut parte "Damele engleze" în anii comunismului, când școlile au fost confiscate și desființate abuziv, iar surorile au fost nevoite să-și înceteze activitatea. Un nucleu clandestin de surori a păstrat mereu aprinsă flacăra acestui Institut, care a putut renaște în anul 1990. Prin intermediul unei prezentări power-point au fost evidențiate operele actuale ale Congregatio Jesu (denumirea actuală a acestor surori) prezente în sfera educativă și socială.

Ultima expunere din cadrul acestui simpozion a aparținut pr. Andrei Dumitrescu, care a evidențiat succint, prin intermediul unei prezentări power-point, mai multe personalități ale vieții consacrate care au activat pe teritoriul Arhidiecezei Romano-Catolice de București între anii 1883-1948, în domeniul cultural-educativ, caritativ sau care ulterior au dat mărturie despre credința lor în anii persecuției religioase din România (1948-1989).

Îi mulțumim Domnului pentru toate harurile primite în cei 132 de ani de existență ai Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București și îl rugăm să reverse multe haruri și binecuvântări asupra ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, asupra PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, asupra tuturor păstorilor sufletești, asupra persoanelor consacrate și asupra credincioșilor din arhidieceză și din Biserica lui Cristos.

Pr. Andrei Dumitrescu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat