Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul PS Petru Gherghel pentru Ziua Tineretului 2015 (Onești)

Fericiți și plini de recunoștință

Dragi adolescenți și tineri,

După ce anul trecut ne-am întâlnit la marea sărbătoare a beatificării episcopului nostru Anton Durcovici, reluăm întâlnirea anuală a tinerilor din dieceza noastră fiind invitați să participăm la Ziua Tineretului de la Onești, în ziua de 2 mai 2015.

Este un lucru minunat ca atâția tineri să se adune în jurul lui Cristos, să își mărturisească credința și să își exprime bucuria! Mă gândesc la faptul că tinerii se adună cu multă ușurință, chiar în număr mare, pentru diferite evenimente, cum ar fi concerte sau festivaluri. Cu atât mai mult, voi, dragi tineri din comunitățile noastre, aveți o ocazie deosebită să vă adunați la o sărbătoare a lui Isus și a voastră, a credinței și a entuziasmului prietenilor lui Cristos. Vă îndemn să nu ezitați să veniți la Onești pentru a arăta tuturor că Isus este pe primul loc în viața voastră!

Tema Zilei Tineretului de la Onești este tema încredințată tinerilor din lumea întreagă de papa Francisc: "Fericiți cei curați la inimă, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5,8). În Mesajul său pentru Ziua Mondială a Tineretului de anul acesta, pe care am celebrat-o în Duminica Floriilor, Sfântul Părinte amintește că "Dumnezeu a depus în inima fiecărui bărbat și a fiecărei femei o dorință ireprimabilă de fericire, de plinătate". Această fericire, pe care o căutați și voi, dragi tineri, poate să izvorască doar dintr-o inimă curată, o inimă care este la Domnul și care nu bate doar pentru sine, ci și pentru frați și surori, pentru aceia care au mare nevoie de gesturi de prietenie și de iubire. Îl puteți vedea pe Dumnezeu în rugăciune, în citirea Sfintei Scripturi, pe fața celor de lângă voi, din familie, de la școală, din asociațiile religioase și grupurile din care faceți parte.

Avem nevoie de tineri fericiți, cu adevărat fericiți! Știm că nu este ușor să vă trăiți viața în aceste timpuri, că sunt atâtea dificultăți, atâtea riscuri. Tocmai de aceea, pe toate acestea trebuie să le înfruntați cu credință, împreună cu Cristos, care vă este mereu alături, care crede în voi și vă susține. Numai cu el puteți fi fericiți! Dacă vă îndepărtați de el, pașii voștri vor rătăci pe drumuri care vă vor îndrepta spre false fericiri! Nu vă lăsați amăgiți!

Avem nevoie de tineri cu inima curată! Fiți curați în toate gândurile, intențiile și acțiunile voastre! Ochii voștri să strălucească de puritatea care provine din inima voastră curată, iar aceia care vă întâlnesc să dorească să îl cunoască pe Isus, care vrea ca fiecare persoană să fie curată, să fie fericită!

Avem nevoie de tineri curajoși! Trăirea credinței cere mult curaj, deoarece vă pune în situația să întâlniți neînțelegere, ironie, acuze. Însă gândiți-vă că în multe locuri tineri ca voi înfruntă persecuții și chiar sunt uciși pentru că sunt creștini, pentru că nu renunță la prietenia lor cu Cristos. De la ei puteți învăța să fiți statornici și puternici. Aveți curajul să răspundeți la chemarea lui Dumnezeu la viața de familie, la preoție sau la viața consacrată. Oricare ar fi vocația voastră, o puteți trăi cu adevărat doar cu o inimă curată.

Dragi adolescenți și tineri,

Anul 2015 este un an deosebit pentru mine în care nu încetez să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru darurile primite: darul vieții, darul preoției și darul slujirii ca episcop, așa după cum am scris și în scrisoarea pastorală adresată preoților, persoanelor consacrate, tuturor credincioșilor și tinerilor din întreaga dieceză. Gândindu-mă la tema încredințată de papa Francisc în acest an vouă, tinerilor, doresc să dau mărturie: cu multă umilință, prin harul lui Dumnezeu, mă declar o persoană fericită, un păstor fericit și un episcop fericit! Pentru orice episcop, preot și credincios este o fericire să îl slujească pe Dumnezeu, cu bucurie și cu toată ființa. Este o fericire pe care o doresc fiecăruia dintre voi. Vă rog să vă alăturați mie în această cântare de recunoștință pe care o aduc Domnului și să mă însoțiți cu rugăciunea voastră! În același timp, vă îndemn să îi mulțumiți și voi lui Dumnezeu pentru toate darurile sale, pentru tot ceea ce el v-a oferit și vă oferă. Nu încetați să fiți recunoscători! Mulți tineri nu sunt fericiți pentru că nu știu să se bucure de ceea ce este minunat și frumos în viața lor, de ceea ce au primit de la Domnul. Bucuria voastră trebuie să fie in Domnul, după cum ne îndeamnă apostolul Paul: "Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă!" (Fil 4,4).

Împreună cu episcopul nostru auxiliar Aurel, cu preoții care vă păstoresc, cu persoanele consacrate, cu părintele Felix, vă îndemn să aveți grijă de inima voastră, să o păstrați mereu curată, să nu lăsați să fie "poluată". Lucrați cu statornicie la fericirea voastră fiind mereu fideli lui Isus. Întâlniți-vă în parohiile voastre, fiți activi în asociațiile din care faceți parte, implicați-vă în voluntariat, participați la întâlnirile care vi se propun în zona voastră și la nivel diecezan. În mod special, vă îndemn să fiți prezenți la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic, care anul acesta va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 22-26 iulie.

Vă aștept la Onești pentru a ne bucura împreună de prietenia noastră cu Cristos, pentru a ne uni inimile într-o cântare de recunoștință și de preamărire. Reluând cuvintele papei Francisc, vă spun și eu: "Nu uitați: voința lui Dumnezeu este fericirea noastră!"

Sfânta Fecioară Maria și fericitul Anton Durcovici să vă călăuzească pașii pe drumul credinței, al fericirii și al curajului de a lupta împotriva curentului.

Cristos a înviat! El este bucuria noastră!

Iași, 25 aprilie 2015
Sărbătoarea Sfântului Marcu

Al vostru,
Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Ziua Tineretului 2015: finalitatea, programul și logoul

Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a XXX-a Zi Mondială a Tineretului 2015


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat