Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul absolvenților de liceu, promoția 2015

Sâmbătă, 25 aprilie 2015, la sanctuarul diecezan de la Cacica, Oficiul pentru Pastoratia Școlară și Predarea Religiei în Școli, din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a organizat pelerinajul intitulat "Cu Maria la începutul maturității noastre", dedicat tuturor absolvenților de liceu din promoția 2015.

Cu acest prilej, tinerii însoțiți de pr. Lucian Adam, pr. Petru-Sebastian Tamaș și profesorii coordonatori au pășit sfioși în fața mamei cerești, mulțumindu-i pentru sprijinul acordat în cei patru ani de liceu și rugând-o să îi ajute în continuare pentru a depăși cu bine acest ultim impas din viața unui elev, examenul de bacalaureat.

Participanții, reuniți din toate județele din regiune, au fost întâmpinați de pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc la intrarea în Cacica, alături de care au pornit într-o procesiune spre biserica-sanctuar, unde au rostit sfântul Rozariu.

Cu multă bucurie au fost întâmpinați și găzduiți de către parohul basilicii minor, pr. Daniel-Anton Lucaci, urându-le o zi binecuvântată alături de sfânta Fecioară Maria. S-a început cu o scurtă meditație, prezentată de pr. Petru-Sebastian Tamas, unde le-a împărtășit elevilor cele cinci lucruri pe care trebuie sa le învețe de la sfânta Maria: mulțumire, alteritate, rugăciune, iubire și apostol.

La ora 12.00 s-a celebrat Liturghia solemnă, prezidată de pr. Iosif Bisoc, prin care cei prezenți i-au mulțumit Domnului pentru această oportunitate.

Programul a continuat cu o pauză de masă și cu adorația euharistică, animată de tinerii din zona Bacău, încheindu-se cu gândurile sincere ale părintelui Daniel Lucaci, parohul de Cacica.

În drum spre casă, elevii însoțiți de pr. Lucian Adam, s-au oprit la Nisiporești, unde s-au rugat la mormântul Veronicăi Antal, o tânără martiră propusă spre beatificare. Această zi a reprezentat pentru elevi o evadare spre rugăciune, spre acea liniște interioară și încredere de sine de care au nevoie în perioada care urmează.

Acest lucru se reflectă și din impresiile tinerilor, pe care le-au mărturisit plini de bucurie:

"A fost o experiență plăcută și nouă, deoarece fiecare dintre noi a putut medita la ceea ce posedă în suflet! A fost plăcut să văd alți tineri dispuși în a-și exprima principiile de viață, fiind în același timp în comuniune cu alte persoane văzute pentru prima dată! Mă bucur că am putut participa la o astfel de zi!" (Diana, Colegiul Național "Gheorghe Vrânceanu" Bacău).

"Această experiență a fost unică, deoarece momentele pline de rugăciune, pace și meditație mi-au dat multă încredere și astfel sunt mai sigură de propriile mele puteri. Am încredere că Dumnezeu mă va ajuta să reușesc la acest examen și să ajung acolo unde îmi doresc" (Ioana Alexandra Butacu, C.N.P. "Ștefan cel Mare" Bacău)

"A fost o zi frumoasă în care ne-am recreat sufletește și am plecat cu mai multă energie și încredere în perspectiva perioadei ce urmează". (Monica Adam, Colegiul Tehnic "Henri Coandă", Bacău)

"A fost o zi minunată, deoarece știu că odată cu gândurile pe care le-am avut din momentul în care am intrat în sanctuar, am simțit că lucrurile pe care le doresc, se vor îndeplini". (Andreea, Colegiul Tehnic "Henri Coandă", Bacău)

"Mi-a plăcut tare mult faptul că am reușit să îmi aud vocea interioară și, mai ales, liniștea pe care am căpătat-o... Îți mulțumesc că mi-ai oferit această șansă!" (Silvia Bordeianu, C.N. de Artă "George Apostu" Bacău)

"Dorința de a merge la Cacica ne-a deschis sufletul pentru a avea mai multă încredere în sfânta Fecioară Maria, acest pelerinaj la sanctuar m-a liniștit sufletește, fericirea a pătruns ca un fulger în inima mea. Mă simt împlinită și determinată pentru a studia mai mult pentru propriul viitor, deoarece mă gândesc că Dumnezeu mă are mereu în pază. Cele cinci povesti ascultate astăzi au trecut prin mine ca un exemplu care trebuie îndeplinit zilnic M - Mulțumire, A - Alteritate, R - Rugăciune, I - Iubire, A - Apostol. Rugăciunea mă face fericită. Simt asta cu adevărat. Sper să termin cu bine și să mă întorc pentru a-i mulțumi Sfintei Fecioare Maria!" (Daniela, Colegiul Tehnic "Henri Coandă" Bacău)

"A fost o experiență frumoasă, care m-a ajutat să mă relaxez, scăpând de stresul de acasă". (Paul-Emilian Matei, Colegiul "Grigore Antipa" Bacău)

"A fost a doua oară când am intrat într-o biserică catolică (sunt ortodoxă). Și sincer? A fost cea mai liniștitoare zi a vieții mele. M-am simțit alături de Dumnezeu, am evadat din viața monotonă și m-am alăturat Lui". (Ana Maria Ț., Colegiul "Grigore Antipa" Bacău)

"O amintire. Această zi a reprezentat o amintire. Revederea sanctuarului, total schimbat de acum mulți ani, a făcut ziua să fie specială, dar nu numai atât - privind atentă la colegii de școală, plini de credință, de evlavie, nu m-aș fi așteptat. Am rămas uimită de credință lor și aș dori într-o bună zi, cu ajutorul lui Dumnezeu, al lui Isus și al sfintei Fecioare, să fiu o creștină adevărată cum sunt și ei". (Sabina Andrei, C.N.P. "Ștefan cel Mare" Bacău)

"Ne bucurăm că am avut parte de o asemenea zi alături de asemenea persoane, în sanctuarul marian de la Cacica. Îi mulțumim Domnului pentru că ne-a inspirat să luam această decizie de a ne alătura grupului pe ultima sută de metri. Îi mulțumim Domnului pentru sfaturile, învățăturile pe care le-am cules astăzi prin intermediul pr. Petru Sebastian Tamaș, pr. Iosif Bisoc, și nu în ultimul rând, pr. Lucian Adam, doamnelor profesoare și gazdelor din Cacica și Nisiporești. A fost o zi plină de har și bucurie sufletească". (Camelia și Mariana, Colegiul "Mihai Eminescu" Bacău)

Emilia Pârțac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 aprilie: Cacica: Pelerinajul absolvenților de liceu, promoția 2015


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat