Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Miroslava: Reculegere în stil Taizé

Un grup de 23 de tineri din Iași a participat la câteva zile de reculegere în stil Taizé, în perioada 20-22 martie 2015, sub îndrumarea părintelui Daniel Iacobuț, însoțitorul spiritual al grupului de rugăciune Taizé, alegând ca loc de meditație capela catolică din com. Miroslava, județul Iași.

Părintele Felix Măriuț, gazda noastră, ne-a primit cu brațele deschise și ne-a oferit toate condițiile necesare bunei desfășurări a acestor zile de reculegere.

Ambientul a fost unul foarte potrivit momentelor de meditație: începând cu natura pură, care renaște acum în primăvara din jurul nostru și din interiorul nostru, continuând cu soarele care ne-a încălzit nu doar inimile, dar și chipurile, ciripitul păsărelelor dimineața și liniștea serii, toate acestea ne-au introdus și mai mult în atmosfera prielnică momentelor de reculegere și comuniune cu Domnul.

Tema aleasă a fost: nemărginita iubire a lui Isus Cristos care dorește să ne ridice de la starea noastră orizontală - de păcat, la starea verticală - de înviere, oferindu-ne mai presus de toate, vindecarea sufletească.

Cele trei texte alese de pr. Daniel ne-au invitat la meditație, discuție și propuneri personale pentru viitor.

Prima meditație a pornit de la textul din sfântul evanghelist Ioan 5,1-18. Întrebarea centrală, "Vrei să fii sănătos? Ridică-te, ia-ți targa și umblă!", a trezit în noi toți cei prezenți voința de a fi sănătoși, atât pe plan spiritual, cât și fizic și emoțional. Cuvântul lui Isus este creator, el dă viață și asemenea lui noi trebuie să învățăm că prezența noastră, alături de cuvintele pe care le rostim, trebuie să fie dătătoare de viață, încurajare și speranță pentru cei din jur. Prin cuvânt, Dumnezeu a creat lumea întreagă și creează în fiecare dintre noi. Binele și răul există, însă ele se află în modul nostru de a trăi evenimentele. Păcatul care nu poate fi iertat este cel din care nu vrem să ieșim.

A doua meditație a îmbinat două texte, primul fiind din Geneza 2 și al doilea tot din sfântul evanghelist Ioan 19, 25-35. Aici ne-am axat pe sensul limitei, al interdicției: noi suntem creaturi, nu creatori, doar Dumnezeu le știe și le poate crea pe toate. În primul text șarpele folosește un șiretlic, transformând această limită într-o frustrare, ceea ce duce ulterior la păcat. Ca și consecință, omul ajunge să se simtă atotputernic și păcătuiește prin: idealizare, perfecționism, voința de a domina totul, disprețul de sine, negarea sau îndepărtarea tuturor emoțiilor și mai ales prin neacceptarea propriului trecut. Pomul Vieții, Cristos, ne vindecă de păcat, simbolizat de pomul cunoașterii binelui și al răului.

Îmi doresc o viață în care să mă accept, să mă iert și să-i iubesc pe ceilalți?

A treia meditație ne-a invitat pe drumul către Paște prin texul din sfântul evanghelist Luca 24,13-35. Așa cum în icoana prieteniei, Isus este reprezentat alături de sfântul Mina, tot astfel Cristos este mereu alături de noi, chiar dacă noi uneori nu îl vedem. Deseori ne raportăm la celălalt prin prisma a ceea ce noi avem nevoie, însă aceasta ne împiedică să vedem acea persoană cu adevărat. Ce se află dincolo de ochii noștri? Realitatea este Dumnezeu. Domnul vrea să vindece în noi ceea ce este rănit; de aceea Domnul este cel care poate să mântuiască. Cu cât dăm șansa fiecărei persoane să fie ea însăși, cu libertate și bucurie, cu atât vedem mai mult in ea prezența lui Dumnezeu. Și lucrul cel mai important, să nu uităm că marele mister pascal se celebrează pentru a ne reaminti de moartea lui Isus pe cruce, dar și de Învierea lui care ne face să renaștem. Paștele existențial poate fi în fiecare zi, nu doar o dată pe an.

Mulțumim Domnului pentru tot ce ne-a dăruit în aceste zile de reculegere, pentru binecuvântarea și speranța că putem fi vindecați!

Mulțumiri părintelui Felix pentru găzduire, părintelui Daniel pentru însoțire, dar și tuturor tinerilor care au participat la aceste zile de har, de împărtășire și comuniune! Sperăm ca Domnul să ne mai ofere șansa și pe viitor, pentru a ne bucura de astfel de momente profunde!

Irina Ferenț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-22 martie: Miroslava: Reculegere în stil Taizè


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat