Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Aurel Percă în vizită la preoții din Ecuador și Panama

PS Aurel Percă efectuează o vizită pastorală, în perioada 4-24 martie, la preoții Diecezei de Iași care activează în Ecuador și Panama. În această călătorie este însoțit de pr. Florin-Petru Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan, și de pr. Cristian Ciobancă, paroh de Săveni. Redăm impresiile Excelenței sale.

Prima vizită a fost în parohia din localitatea Palestina, Arhidieceza de Guayaquil (Ecuador) unde de 11 ani activează pr. Bartolomeu Blaj. După primirea sărbătorească din partea comunității și a autorităților civile locale, am vizitat 15 filiale (din cele aproximativ 60) care intră în componența acestei parohii, fiind celebrate sfinte Liturghii sau liturgia cuvântului. Cu această ocazie au fost binecuvântate două noi capele.

Cu participarea credincioșilor locali, dar și cu susținerea materială a Diecezei de Iași, pr. Bartolomeu Blaj a construit sau a renovat mai multe capele. Mai sunt multe sate care nu au încă nici măcar un mic lăcaș de cult.

A doua etapă a vizitei a fost în Parohia "Santa Lucia", unde de cinci ani activează ca paroh pr. Ioan Blaj. Și aici am fost primiți cu mare entuziasm, la primire fiind intonat și imnul țării noastre alături de cel al țării gazdă.

În componența acestei parohii intră aproximativ o sută de localități, unde periodic părintele este prezent fie pentru sfânta Liturghie, fie pentru cateheză. Aici am vizitat 20 de localități, unde pr. Ioan Blaj a construit capele și biserici, unele terminate, iar altele în faza de construire. Toate aceste capele și biserici au avut și susținerea financiară din diferite comunități ale Diecezei de Iași.

Peste tot am fost primiți cu entuziasm și semne de ospitalitate, fiind exprimată bucuria că preoții noștri desfășoară o activitate pastorală deosebită.

De remarcat este faptul că în aceste două parohii sunt prezenți și doi seminariști din anul pastoral, care, la rândul lor, sunt priviți cu admirație pentru activitatea pe care o desfășoară.

În programul vizitei a fost și o întâlnire cu ÎPS Antonio Arregui Yarza, arhiepiscop de Guayaquil, care și-a exprimat bucuria că are doi preoți dedicați păstoririi credincioșilor în cele două parohii.

În Ecuador, Dieceza de Iași are și un preot care se află în serviciul Sfântului Părinte papa la Nunțiatura Apostolică din Quito. Este vorba despre preotul Mihăiță Blaj, care de aproximativ doi ani activează în această misiune, ceea ce reprezintă pentru Dieceza de Iași o mare cinste și onoare.

Ultimele zile au fost rezervate vizitei la un alt reprezentant al diecezei noastre, care se află în serviciul Sfântului Scaun la Nunțiatura Apostolică din Panama (America Centrală). Este vorba de Mons. Claudiu Carteș, prezent în această țară de peste doi ani, după ce a îndeplinit aceeași misiune în Coasta de Fildeș și în Uruguay.

Această vizită a voit să fie o încurajare pentru preoții noștri care activează peste țări și oceane, un semn al comuniunii cu ei, un semn al catolicității (universalității) Bisericii noastre locale, precum și o încurajare a semenilor noștri dornici să primească sacramentele, să fie catehizați și să asculte cuvântul Domnului.

Ep. Aurel Percă

* * *

Parohia "Santa Lucia" este formată din 105 sate împrăștiate pe distanțe considerabil de mari, cu aproximativ 30.000 de credincioși.

Parohia Palestina este formată din aproape 60 de sate, care se întind pe o suprafață de 600 km2, cu aproximativ 15.000 de credincioși catolici.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-24 martie: PS Aurel Percă în vizită la preoții din Ecuador și Panama

* * *

Ecuador: Vizita PS Aurel Percă în Parohia "San Bartolomé" din Palestina


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat