Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sărbătoare la Institutul Teologic

Copleșiți de foamea și setea sfântului Iosif după cuvânt și Euharistie, seminariștii de la Iași și Bacău au marcat hramul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași și cel al Seminarului Liceal de la Bacău, în cadrul Liturghiei prezidate de PS Petru Gherghel în capela instituției ieșene, la 19 martie 2015, în solemnitatea Sfântul Iosif, fiind instituiți noi lectori și acoliți.

"Ieși și stai pe munte în fața Domnului, deoarece, iată, Domnul e pe punctul să treacă. Atunci a fost un vânt mare și puternic... dar nu era în vânt Domnul. După cutremur a fost un foc, dar nu era în foc Domnul. După foc a fost un sunet de liniște adâncă și iată a fost o voce... Ce faci aici?" (1Rg 19,11-12).

Escaladând muntele iubirii, în vârful căruia suntem așteptați să mergem și să stăm pentru a discerne prezența Domnului, am redescoperit, joi, 19 martie 2015, valoarea tăcerii și a liniștii copleșitoare cu care Cristos a umplut viața și grija părintească a sfântului Iosif.

După vântul puternic care făcea să trosnească crengile pregătirilor și să legene emoțiile din inimi, a venit și ziua mult așteptată a hramului Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași și al Seminarului Liceal de la Bacău. Cu atât mai așteptată a fost această zi pentru studenții anului IV și cei ai anului V care, copleșiți de foamea și setea după Cuvânt și Euharistie, au primit ministeriul lectoratului (anul IV) și, respectiv, pe cel al acolitatului (anul V).

Ministeriile lectoratului și acolitatului, pe care seminariștii le primesc în vederea sfintei Preoții, îi ajută să realizeze o apropiere tot mai strânsă față de cuvântul lui Dumnezeu și să adâncească relația lor cu Cristos, prezent în taina sfântă a Euharistiei.

Slujirea lectoratului este legată, în primul rând, de proclamarea cuvântului Sfintei Scripturi în adunările liturgice. Lectorul se îngrijește și de instruirea credincioșilor în credință, ca să primească cu vrednicie sfintele sacramente. În cadrul sfintei Liturghii, el poate rosti rugăciunea credincioșilor. De asemenea, el are și rolul de a-i ajuta pe credincioși să participe activ la diferitele celebrări liturgice.

Acolitatul este o slujire deosebită în Biserică și privește mai ales sfânta Euharistie. Ocupând un loc care să-i înlesnească această îndatorire, acolitul îi ajută pe preoți și pe diaconi în îndeplinirea misiunii lor în cadrul sfintei Liturghii. În calitate de ministru extraordinar, el poate distribui sfânta Împărtășanie credincioșilor și poate duce sfânta taină (și sub formă de viatic) celor bolnavi.

La Liturghia prezidată de păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, au fost prezenți preoții profesori și seminariștii de la cele două seminarii, numeroși preoți invitați, rudele și prietenii noilor lectori și acoliți, dar și numeroși credincioși. În acordurile armonioase ale corului, cei 14 seminariști ai anului IV și cei 18 seminariști ai anului V, care urmau să fie instituiți lectori și acoliți, s-au îndreptat către locurile rezervate lor în apropierea altarului, îmbrăcați în reverendă și cotă.

După proclamarea lecturilor biblice propuse pentru sărbătoarea Sfântului Iosif, patronul Bisericii Universale, dar și al Seminariilor din Iași și din Bacău, candidații au fost strigați pe nume de către părintele Benone Lucaci, rectorul Institutului. Ascultând de chemarea lui Cristos, candidații la slujirile lectoratului și acolitatului au răspuns cu dăruire și credință: "Prezent".

La omilie, PS Petru ne-a invitat să imităm exemplul sfântului Iosif, un bărbat de mare modestie, de o simplitate profundă, de o umilință extremă, dar care și-a dedicat întreaga viață slujirii voinței lui Dumnezeu. Această atitudine de supunere și ascultare în fața marilor mistere trebuie să fie urmată și de noii lectori și acoliți.

După omilie, a urmat ritualul instituirii lectorilor și acoliților. După ce aceștia au îngenuncheat, Preasfințitul l-a implorat în rugăciune pe Duhul Sfânt, ca să le dea puterea exercitării acestor slujiri. Apoi, rând pe rând, fiecare a venit și a îngenuncheat în fața episcopului, care le-a înmânat lectorilor Evangheliarul, iar acoliților vasul cu pâine și vin. Fiecare a răspuns "Amin". Celebrarea euharistică a continuat în mod obișnuit. La Împărtășanie, noii lectori și acoliți au primit sfânta Împărtășanie sub ambele specii.

La finalul celebrării, PS Petru Gherghel i-a felicitat pe seminariștii anilor IV și V pentru pasul făcut și i-a invitat să contemple mereu chipul sfântului Iosif în viața lor.

Asemenea lui Iosif care, cu spiritul său de credință, a înțeles planul lui Dumnezeu și, inspirat de bucurie, a început, în tăcere, un dialog adorabil cu Dumnezeu, să ne rugăm ca noii lectori și acoliți să fie convinși că cerul se interesează de om și, într-un dialog tăcut de rugăciune, să contribuie cu noua lor misiune la edificarea poporului credincios, simțind ei, cei dintâi, gustul dulce al slujirii și al încrederii în Dumnezeu și Biserică.

Andrei Stolnicu

*

Întrebați ce a însemnat acest moment în drumul lor spre sfânta Preoție, iată ce au declarat câțiva dintre cei care au primit aceste ministere:

"Astăzi, 19 martie, noi, cei de la anul IV, am răspuns DA, un DA spus vocației la chemarea Bisericii, prin vocea părintelui rector: "«Să se apropie cei care urmează să fie instituiți în slujirea lectoratului». Răspunsul nostru a fost un DA spus sincer și din inimă și lui Dumnezeu. Prin acest pas vrem să ne angajăm cu mai multă pasiune la creșterea vieții noastre, a seminarului și a Bisericii. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că m-a chemat să fiu vestitor al cuvântului său" (Marian Cazacu, anul IV)

"Acest moment al instituirii mele ca lector este o ocazie de a-mi arăta recunoștința față de Dumnezeu, cel care mi-a adresat îndemnul de a-l urma, dar și față de cei care m-au condus până aici, părinți, profesori și formatori. Primirea slujirii lectoratului, cu siguranță, mă va implica într-un mod mai activ și conștient în celebrările liturgice și în activitățile pastorale la care pot ajuta. Sper, în același timp, ca acest pas al meu să fie un impuls și pentru cei care vor dori să îl urmeze pe Cristos pe această cale (Ștefan Tamaș, anul IV).

"Sărbătoarea de astăzi, în care am fost instituit acolit, o percep ca pe chemare la o angajare mai activă și concretă în liturgie, dar și ca pe o provocare de a mă conforma mai mult cu Isus. Astăzi am luat parte nu la o ceremonie oarecare, ci continuarea cu mai multă fervoare a unui drum de dăruire, de mărturie și de actualizare a conștiinței euharistice. Așa cum s-a sugerat și în cadrul omiliei, acolitatul nu este un dar care trebuie ținut pentru sine; dimpotrivă, e o chemare la slujire, la comuniune și la apropiere, prin cuvânt și faptă, de taina altarului, iar aceasta trebuie să se manifeste și în viața mea de fiecare zi. Domnul să ne ajute cu lumina Duhului Sfânt pe toți cei care am fost instituiți acoliți și lectori pentru a deveni martori credibili și autentici ai dăruirii sale față de noi în sacramentul Euharistiei" (Liviu Narcis Matieș, anul V).

"Dacă aș căuta un cuvânt care să exprime cel mai bine evenimentul pe care l-am trăit astăzi nu ar fi altul decât "«iubire"». Mai ales în timpul în care ne aflăm, cel al Postului Mare, primirea slujirii acolitatului mă face mai conștient de marea iubire pe care Dumnezeu ne-a oferit-o prin Fiul său Isus Cristos care s-a dăruit pentru toți oamenii și a ales să rămână în mijlocul nostru prin sacramentul sfântului altar, al sfintei Euharistii. În acest sens, așa cum afirmă și sfântul Paul, "iubirea lui Cristos mă constrânge să îi răspund cu aceleași simțăminte pe care el le are pentru fiecare om" (Tiberiu Raimond Iancu, anul V).

"A fost un moment foarte frumos, plin de har și de emoție. Am trăit cu mare bucurie sfânta Liturghie în cadrul căreia am fost instituit ca acolit, iar acest fapt mă face mai conștient de misiunea pe care am primit-o de a fi slujitor extraordinar al Euharistiei. Îi mulțumesc Domnului pentru toate darurile sale și, în același timp, le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine. Este un pas important pentru mine atât în vederea formării mele pentru sfânta Preoție, cât și pentru a fi mai aproape, mai intim unit cu Isus Cristos" (Flavian Bejan, anul V)

*

Au primit ministeriul lectoratului studenții:

  1. Adam Andrei (Moinești)

  2. Bănuță Marius Ionuț (București - Adormirea Maicii Domnului)

  3. Bordea Daniel (Mircești)

  4. Budău Robert (Bacău "Sfântul Nicolae")

  5. Cazacu Marian (Pralea)

  6. Gherghel Andrei (Nisiporești - Tupilați)

  7. Ghiuzan Iosif (Adjudeni)

  8. Iacob Mădălin (Bacău "Sfântul Nicolae")

  9. Lorenț Vlad (Huși)

  10. Roca Alexandru (Șcheia)

  11. Roca Paul (Șcheia)

  12. Simon Lucian (Sagna)

  13. Tamaș Ștefan (Tețcani)

  14. Turbuc Laurențiu (Arini)

Au primit ministeriul acolitatului studenții:

  1. Acatrinei Valeriu (Galbeni)

  2. Andrei Eugen (Gherăești)

  3. Balan Valeriu (Săveni - Iazu Vechi)

  4. Bejan Flavian (Pildești)

  5. Benchea Gheorghiță-Daniel (Somușca)

  6. Budău Damian (Horgești)

  7. Cimpoieșu Cosmin (Bacău "Sfânta Cruce")

  8. Ciobanu Valerică (Focuri)

  9. Ciuciu Flavian (Hălăucești)

  10. Farcaș Leonard (Pildești)

  11. Galațanu Mihai (Gherăești)

  12. Iacob Mihail-Andrei (Săbăoani)

  13. Iancu Felician (Codlea)

  14. Iancu Raimond Tiberiu (Bacău "Sfântul Nicolae")

  15. Matieș Liviu-Narcis (Săbăoani)

  16. Neculăeși Claudiu (Piatra Neamț, "Sfântul Iosif")

  17. Stoica Petru-Clementin (Răducăneni)

  18. Stolnicu Andrei (Pașcani)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 martie: Iași: Sărbătoare la Institutul Teologic


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat