Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cluj: Întâlnire cu responsabilii diecezani și eparhiali cu pastorația tineretului

La Centrul Spiritual "Manresa" din Cluj-Napoca s-a desfășurat în perioada 16-18 martie 2015 întâlnirea națională a responsabililor diecezani și eparhiali cu pastorația tineretului.

La întâlnire au fost invitați să participe toți responsabilii diecezani și eparhiali de tineret din România, însoțiți de un laic implicat în pastorația tineretului la nivel diecezan sau eparhial. Dieceza de Iași a fost reprezentată de părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului cu Pastorația Tineretului din Dieceza de Iași, însoțit de Raluca Cocuț, voluntar activ în cadrul oficiului.

Cuvântul de bun venit a fost adresat de PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, care le-a urat participanților întâlnire rodnică și inspirație de la Duhul Sfânt în luarea deciziilor și desfășurarea activităților pentru tineret atât la nivel național, cât și la nivel diecezan sau eparhial.

Programul de luni seara a continuat în prezența Ștefaniei Isailă, psiholog, care a expus celor prezenți aspecte generale ale psihologiei dezvoltării, precum și statistici și aspecte specifice ale tinerilor din România cu privire la valori, convingeri, stil de viață. În urma discuțiilor, toți cei prezenți au fost de acord că tinerii de azi trebuie să fie martori ai speranței. Omul nu este capabil să interiorizeze valori dacă nu reflectă asupra a ceea ce gândește, spune și face în raport cu ceilalți și cu el însuși.

Începând cu sfânta Liturghie prezidată de PS Florentin, ziua de marți a fost o zi de referință pentru această întâlnire. Prima parte a zilei a fost dedicată Zilei Mondiale a Tineretului, prin evaluarea pelerinajului simbolurilor ZMT în România în perioada 15 octombrie - 1 noiembrie 2014. Momentul a fost coordonat de părintele Felix Roca, care a însoțit aceste simboluri în întreg pelerinajul prin țară. Părintele a prezentat apoi Mesajul Papei pentru Ziua Mondială a Tineretului 2015. A urmat expunerea aspectelor generale ale întâlnirii ZMT de la Cracovia din anul 2016, de către Codruța Fernea, din Eparhia de Cluj-Gherla.

În a doua parte a zilei, tema centrală a discuțiilor a fost Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic de la Cluj, de anul acesta. Echipa organizatorică a prezentat stadiul în care se află pregătirile pentru INTC până în aceste momente, fiind deschiși la sugestii sau întrebări. După discuții, responsabilii au vizitat principalele locații unde se vor desfășura activitățile din cadrul INTC din oraș.

Seara, echipa Capitalei Europene a Tineretului - Cluj-Napoca 2015 a fost prezentă în mijlocul responsabililor, prezentând principalele obiective și activități din acest an care se țin în Cluj, în mod deosebit în ramura Share FAITH. Inițiative precum 40 de zile pentru viață, Marșul pentru viață, conferințele și activitățile care se desfășoară în colaborare cu celelalte confesiuni din Cluj de-a lungul acestui an au stârnit apreciere și interes în rândul celor prezenți.

Aspecte organizatorice în ceea ce privește pastorația tineretului la nivel național au fost discutate în ultima zi a întâlnirii, înainte ca fiecare responsabil să se întoarcă acasă cu bucurie și nerăbdare în așteptarea Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic din 22-26 iulie 2015, când, împreună cu tinerii din dieceză sau eparhie, se va întoarce în Capitala Europeană de Tineret - Cluj.

Raluca Cocuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-18 martie: Cluj: Întâlnire cu responsabilii diecezani și eparhiali cu pastorația tineretului


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat