Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cu Isus în drumul spre Paște

"Cu Isus în drumul spre Paște" a fost tema reculegerii desfășurată în perioada 14-15 martie 2015, la Casa Surorile Providenței, la care au participat membrii grupului Mișcarea "Familiile de Nazaret" din cadrul Parohiei "Sfânta Tereza" din Iași.

Fiecare zi de reculegere a început cu rugăciunea "Laudele" pentru a aduce slavă lui Dumnezeu și pentru a implora harul deschiderii la cuvântul său. Apoi programul a continuat cu meditațiile și conferințele, propuse, alese cu deosebită grijă și susținute de părintele profesor Daniel Iacobuț.

În prima zi meditația a fost axată pe orânduirea sfintei Euharistii, misterul de nepătruns al morții și învierii Domnului. Pr. Daniel ne-a invitat să medităm la gesturile pe care Isus le-a făcut la frângerea pâinii, la cele patru verbe: a luat, a binecuvântat, a frânt și a dat. În sfânta Euharistie Cristos devine un dar oferit Tatălui pentru noi, este momentul în care ne rugăm împreună, oferim împreună și ne împărtășim împreună din iubirea lui Dumnezeu, iubire care ne transformă și ne face să continuăm drumul de convertire.

Meditația din ziua a doua ne-a îndreptat atenția spre propria cruce, care ne permite să devenim mai uniți cu Cristos cel răstignit, ne ajută să înțelegem mai bine și mai profund misterul pătimirii, morții și învierii Domnului. În toate experiențele trăite, chiar și în cele dureroase pe care nu le înțelegem, Dumnezeu ascunde un dar deosebit, care nu poate fi descoperit decât prin rugăciune în fața crucii.

Aici putem vorbi de așa-zisele "haruri dificile", spunea părintele, când numai bunul Dumnezeu poate transforma durerea în bucurie. Când toate stările de suferință trăite pot deveni parte din drumul vieții, ele constituie un pas spre bucurie.

Conferința expusă în prima zi ne-a întărit convingerea că fraza "Tu ești Fiul meu preaiubit" este valabilă și pentru fiecare dintre noi. Ochii iubirii lui Dumnezeu ne-au plăsmuit înainte de existența noastră. El ne-a rânduit înainte de întemeierea lumii, să fim sfinți și neprihăniți în iubire. Numele fiecăruia dintre noi este gravat în mâinile lui Dumnezeu, spunea părintele Daniel. Iubirea lui Dumnezeu, este cea care ne mântuiește prin crucea, moartea și învierea lui Isus. Pentru a trăi această iubire trebuie să avem certitudinea că suntem aleși, doriți, luați în mâinile lui Isus, așa cum a luat pâinea și a binecuvântat-o. A fi ales înseamnă a trăi bucuria de a fi luați în mâinile lui Dumnezeu, de a conștientiza că fiecare dintre noi este un dar unic, înzestrat cu bunătate și iubire divină.

În cea de-a doua conferință părintele ne-a explicat semnificația cuvintelor "frângerea pâinii", oferindu-ne exemple concrete din viața noastră, când ni se frânge inima... sufletul... și cum putem să valorificăm aceste trăiri. Însuși Isus ne oferă două căi de abordare a acestor trăiri: momentul Ghetsemani și Cina cea de Taină.

Prima cale ar fi să nu evităm aceste momente de frângere a inimii, ci să le trăim în rugăciune oferindu-le Tatălui împreună cu Isus. Isus nu a fugit de momentul Ghetsemani, nu a refuzat potirul durerii, l-a trăit în profunzimea sufleului său în rugăciune, până când sudoarea lui s-a transformat în picături de sânge.

Cea de-a doua cale se referă la actele de dăruire, slujire, acordarea timpului celor care au nevoie, rostirea cuvintelor de încurajare, de binecuvântare și chiar să ne exprimăm iubirea și susținerea noastră prin gesturi fizice. Aceste acte și atitudini ne oferă multă bucurie și pace sufletească și îl bucură pe Dumnezeu.

Să cerem în rugăciune harul de a vedea cum se bucură Dumnezeu pentru momentele când noi reușim să fim dar pentru ceilalți, spunea părintele Daniel.

Împrospătați și îmbogățiți spiritual am participat cu mai multă încredere la sfânta Liturghie, lăsându-ne atinși de Dumnezeu prin sfintele taine.

Colocviile spirituale asistate de părintele paroh Petru Sescu, părintele Marius Ilieș și părintele Daniel Iacobuț ne-au dat posibilitatea să descoperim și să privim cu ochii credinței trăirile noastre de fiecare zi. De asemenea, lectio divina cu temele "Aleși și binecuvântați" și "Frânți și dăruiți" cu texte sacre din evanghelia după Luca 5,1-11 și Ioan 12,20-33, ne-au oferit mesaje unice pentru fiecare în parte și ne-au îmbogățit prin mărturiile exprimate.

Fiecare zi de reculegere s-a încheiat cu rugăciunea "Vesperele" prin care i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru harurile primite și în special pentru darul de a fi aleși.

Întăriți spiritual și continuând timpul de post și rugăciune cu Isus în drumul spre Paște, așteptăm încrezători și entuziasmați ziua sfântă a Învierii Domnului pentru a-i înălța imnuri de adorație și de mulțumire.

Amelia Neacșu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat