Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Paternitate responsabilă

Un nou curs de învățare a Metodei Ovulației Billings s-a desfășurat timp de două zile, 13 și 14 martie 2015, în sala de cateheză a Oratoriului "Dominic Savio" din Iași. Este o metodă naturală de reglementare a nașterilor și o metodă acceptată de Biserica Catolică.

Promotorii acestei învățături sunt formatoarele Asociației "Familia și Viața" din Roman care, prin proiectele propuse, continuă să promoveze valorile sacre ale familiei, mai ales să contribuie la formarea și educarea tinerilor pentru a cunoaște și a prețui aceste valori, din perspectiva întemeierii unei familii sănătoase, în care dreptul la viață să fie respectat încă din momentul conceperii, în care viața conjugală să fie în armonie și sintonie cu legea naturală, în care părinții învață să își asume exigențele unei procreări responsabile.

În această sesiune au continuat cursurile de învățare a Metodei Ovulației Billings, având ca beneficiare 12 studente de la diferite facultăți din Iași, care au parcurs anul trecut primele două module de învățare, iar anul acesta continuă cu alte trei module.

Doamnele Maria Gherghel și Maricica Mihăluțe au prezentat metoda și regulile acesteia. La începutul întâlnirii a fost o trecere în revistă a celor studiate la cursurile anterioare, apoi au predat despre MOB în ciclurile lungi, la alăptare și stres. Studentele și-au însușit limbajul specific, au lucrat multe exerciții, fișe de observare, simulări, jocuri de rol.

Apoi doctorița Delia Pogor a explicat evoluția și rolul hormonilor care influențează perioadele de fertilitate și infertilitate ale femeii, arătând că este simplu pentru orice femeie să-și recunoască fazele fertile și infertile ale ciclului menstrual; iar soții se pot folosi de această capacitate pentru a alege: fie să aducă la viață un copil, fie să amâne o sarcină, dacă există motive serioase.

Tinerele studente s-au arătat încântate că își pot însuși sau aprofunda informațiile despre propria fertilitate, unele dintre ele dorind chiar să devină învățătoare de metodă.

Aceste zile de învățătură s-au încheiat cu o rugăciune personalizată, unde fiecare din cei prezenți au putut să mulțumească creatorului vieții sau să adreseze cereri după propriile intenții în acest proiect de formare .

Iată o mărturie a unei perechi de soți care a participat la curs:

"Astăzi s-au încheiat alte zile pline de învățătură, la cea de-a treia parte a cursului de formare MOB - Billings Ovulation Method. Astfel, am mai făcut încă un pas spre unul dintre obiectivele principale ale cursului, acela de a deveni învățătoare de Metoda Ovulației Billings. Așadar, dacă doriți informații, vă stăm oricând la dispoziție pentru a vă explica în ce constă această metodă naturală de planificare familială a nașterilor, atât de benefică oricărei familii, căci ajută la creșterea respectului și iubirii dintre cei doi soți. Metoda poate fi învățată de către orice femeie care dorește să se cunoască pe sine sau vrea să ducă această învățătură mai departe, de către logodnicii ce urmează să formeze o familie, dar mai ales de către soții care doresc să fie părinți responsabili".

Pentru că se împlinesc în curând 20 de ani de la publicarea enciclicei Evangelium vitae, iată cuvintele sfântului papă Ioan Paul al II-lea care ne este călăuză: "La izvoarele vieții, centrele pentru metodele naturale de reglementare a fertilității trebuie promovate ca un ajutor puternic pentru paternitatea și maternitatea responsabilă, în care fiecare persoană, începând cu copilul, este recunoscută și respectată pentru ea însăși, și fiecare alegere e însuflețită și călăuzită de criteriul dăruirii sincere de sine" (Sfântul Ioan Paul al II-lea, Evangelium vitae, 88).

Andra Danci


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat