Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Adorație euharistică pentru Sinodul Familiei

Luna martie

Cântec pentru expunerea preasfântului sacrament:

Pr.: (de trei ori) Laudă și mulțumire în orice moment / preasfântului și dumnezeiescului sacrament! Slavă Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt...

"În acel timp, Isus a zis iudeilor care crezuseră în el: Dacă rămâneți în cuvântul meu, sunteți într-adevăr ucenicii mei; veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi" (In 8,31-32).

Maiestate divină, îngenuncheați în fața ta, dorim să te adorăm împreună cu Maria. Ne încredințăm milostivirii tale împreună cu familiile noastre care sunt izvorul vocațiilor sfinte la preoție, la viața consacrată și izvor al noilor familii creștine. Isuse euharistic, te adorăm în aceste clipe implorând binecuvântarea ta asupra întregii Biserici, a Sfântului Părinte papa Francisc, a episcopului nostru Petru, a episcopului auxiliar Aurel, a preoților și diaconilor noștri, a familiilor noastre, dar și a credincioșilor diecezei noastre și a tuturor celor care suferă.

Cântec:

"Dumnezeu este duh și cei care îl adoră, în duh și adevăr trebuie să-l adore" (In 4,24).

Isuse, te implorăm împreună cu Maria, Mama ta și a noastră, să-l trimiți peste noi pe Duhul Sfânt ca să ne inunde cu harurile tale.

Duhule Sfinte, trezește în noi vechea misiune a profeților. Fărâmă sigiliul de pe buzele noastre înțepenite de diplomație omenească. Fă să curgă în venele noastre disprețul față de orice fel de compromis. Și dă-ne dezgust pentru lingușirea celor cărora le este frică să te slujească. Ferește-ne de ambiguitate. Dă-ne harul să ne fie silă de păcatele noastre. Pune sigiliul autenticității tale pe mărturiile noastre. Fă-ne să ne fie rușine de cuvintele noastre, dacă ele nu se verifică în faptele noastre. Sfărâmă lacătele cenacolelor noastre. Ajută-ne să întrezărim licărirea flăcărilor tale în procesele de purificare care se întâmplă în toate colțurile pământului. Deschide-ne încrederii față de Dumnezeu și iubirii față de semenii noștri. Și fă ca în toți oamenii de bună voință să descoperim urmele trecerii tale.

Cântec:

"Vă recomand ca să faceți adorație ziua și atunci când este posibil și noaptea. Aceasta v-o las ca testament" (Maica Margherita Lazzari).

Isuse, răspunsul meu la iubirea Tatălui care se revelează prin tine vreau să fie adorația și contemplația. Nu voi fi în stare să te preamăresc cum meriți, doar tu mă poți ajuta. Te rog să faci din mine o făclie aprinsă a dragostei față de preasfântul sacrament ca să vorbesc prin viața mea coerentă inimilor împietrite despre credința, despre iubirea și despre speranța care vin de la tine.

Cântec:

"Ați auzit că s-a spus: Să-l iubești pe aproapele tău și să-l urăști pe dușmanul tău. Eu însă vă spun: Iubiți-i pe dușmanii voștri și rugați-vă pentru cei care vă persecută, ca să deveniți fiii Tatălui vostru care este în ceruri, care face să răsară soarele său peste cei răi și peste cei buni și să plouă peste cei drepți și peste cei nedrepți. Căci, dacă îi iubiți pe cei care vă iubesc, ce răsplată aveți? Oare nu fac același lucru și vameșii? Și dacă îi salutați numai pe frații voștri, ce faceți mai mult? Oare nu fac același lucru și păgânii?" (Mt 5,43-47).

Isuse, marea familia a umanității este înfometată de iubire, dar această înfometare se manifestă mai ales în nucleele familiale, acolo unde un bărbat și o femeie au repropus misterul primei creații. Multor familii le lipsește pâinea păcii și a liniștii, a iertării și a fidelității, mai ales în casele unde a intrat egoismul, indiferența, orgoliul, gloria deșartă, solitudinea și neliniștea. Sunt foarte multe familii care înfruntă singure toate aceste dificultăți, fără a avea pe cineva aproape care să le dăruiască iubirea ta, care este izvor de susținere și solidaritate.

Modelul iubirii propus nouă familiilor este acela al iubirii dintre Cristos și Biserică. Pentru comunitatea creștină, iubirea conjugală dintre soți trebuie să fie oglindă a dăruirii din Sfânta Treime: când văd o familie creștină care se iubește, îl văd pe Cristos care iubește umanitatea. O familie care alege să se iubească conform evangheliei în Sacramentul Sfintei Căsătorii, alege să se dăruiască total și pentru totdeauna, așa cum Cristos s-a dăruit Bisericii, iar comunitatea care o vede, învață să iubească! Ajută-ne să imităm iubirea ta!

Cântec:

"Eu sunt pâinea vieții. Celui care vine la mine nu-i va mai fi foame și celui care crede în mine nu-i va mai fi sete niciodată" (In 6,35).

Îți mulțumesc, o, Doamne, pentru toate harurile, pentru că mi-ai dat viața pământească, chemându-mă din nimic și mi-ai păstrat-o zi după zi până în acest moment, dar mi-ai dat o viață mai prețioasă, aceea a harului, care mă face părtaș la viața ta divină, mă gândesc la darurile iubirii tale, de care am beneficiat din plin; la Biserica învățătoare și călăuză pentru veșnicie, la papii generației mele, urmașii apostolilor, care m-au călăuzit: sfântul papă Ioan al XXIII-lea, fericitul papă Paul al VI-lea, papa Ioan Paul I, sfântul papă Ioan Paul al II-lea, papa Benedict al XVI-lea; papa Francisc; mă gândesc la preoții care mi-au împărtășit darurile iubirii tale, la iertarea continuă din scaunul de spovadă, la sfânta Împărtășanie care mi-a fost hrană și susținere, la măicuța sfântă care este buna mea mamă, mângâietoarea mea, ajutorul meu, protectoarea mea în fiecare clipă a vieții, la paradisul pe care mi l-ai pregătit și unde prin harul tău sper să ajung, pentru că mi-ai permis să cunosc iubirea ta.

Îți mulțumesc o Doamne din tot sufletul meu, cu toată ființa mea, cu toate forțele mele!

Cântec:

"A avea o inimă milostivă nu înseamnă să ai o inimă slabă. Cine vrea să fie milostiv are nevoie de o inimă puternică, statornică, închisă ispititorilor și ispitelor, dar deschisă către Dumnezeu, de o inimă care se lasă pătrunsă de Duhul Sfânt și călăuzită pe căile iubirii care conduc la frații și surorile noastre. În fond, este o inimă săracă, ce cunoaște propriile limite și se implică pentru celălalt." (Papa Francisc, Mesaj pentru Postul Mare 2015)

Psalmul 41

1 Cum dorește cerbul izvoarele de apă,
așa tânjește sufletul meu după tine, Dumnezeule!

2 Sufletul meu e însetat după Dumnezeu, după Dumnezeul cel viu,
când îmi va fi dat să văd fața lui Dumnezeu!

3 Cu lacrimi mă hrănesc zi și noapte,
când mi se zice fără încetare: "Unde este Dumnezeul tău?"

11 Pentru ce ești mâhnit suflete el meu,
și pentru ce gemi înlăuntrul meu?

Încrede-te în Dumnezeu, căci iarăși îl vei lăuda
pe el, care este mântuirea mea și Dumnezeul meu.

Cântec:

"Intrați pe poarta strâmtă, pentru că largă este poarta și lată calea ce duce spre pieire și mulți sunt cei care intră pe ea. Dar cât de strâmtă este poarta și cât de îngustă calea care duce la viață! Și puțini sunt cei care o găsesc" (Mt 7,13-14).

Isuse euharistic, învață-ne să acceptăm și suferința în familiile noastre, fă-ne să înțelegem că este inevitabilă și totodată este indispensabilă pentru a câștiga fericirea veșnică. Sărbătoarea și bucuria deplină va veni după aceea, în armonia îngerilor și a sfinților din paradis. Aici pe pământ creștinii îmbrățișează crucea care purifică și sfințește, crucea care aduce binecuvântare, binecuvântare care nu ne vine fără cruce. Binecuvântează-ne prin crucea ta sfântă, pe noi, familiile noastre, comunitățile noastre, dieceza noastră, țara întreagă, Biserica ta. Amin.

Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat