Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnire cu tinerii despre conviețuirea fără căsătorie

Marți, 17 martie 2015, în Aula Sinodală de sub catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", din Iași, a avut loc o întâlnire-masă rotundă cu tema "Conviețuirea înainte de căsătorie". Conferențiari au fost: doamna Eugenia Dămătăr, domnișoara Andreea Brâuroș și pr. dr. Felician Tiba. Moderatorul întâlnirii a fost pr. Cristian Bîrnat, responsabil cu tinerii în Parohia "Adormirea Maicii Domnului".

Tema ni s-a părut una foarte interesantă, de aceea, ne-am fixat în așa fel programul încât să fim prezenți cât mai mulți. Estimativ cred că au fost în jur de 150 de persoane, nu doar tineri, ci și adulți, dar și preoți și surori.

Mai întâi pr. Cristian Bîrnat a spus "Bun venit" tuturor persoanelor prezente, vorbind puțin despre geneza întâlnirii. După ce i-a prezentat pe conferențiari, doamna Eugenia Dămătăr, masterand la Institutul pentru Familii din Roma, a fost prima care a deschis seria conferințelor vorbindu-ne despre frumusețea darului sexualității, pe care trebuie să-l folosim conform voinței autorului. Folosindu-se de o vază cu trandafiri albi și roșii, pe care, la final, băieții prezenți i-au putut lua și oferi prietenelor lor, ne-a ajutat să pătrundem frumusețea virtuții curăției și a înfrânării înainte de căsătorie.

Pr. dr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, folosindu-se de un power-point foarte interesant, cu imagini și texte deosebit de relevante pentru tema în discuție, ne-a făcut să uităm că "trecuse deja o oră". Ne-am lăsat cu toți prinși în mreaja frumuseții darului lui Dumnezeu, care este iubirea curată și pe care suntem chemați să o împărtășim fără să ne fie frică, convinși fiind că există un timp pentru toate. Părintele a insistat spunând că doi tineri nu pot să se comporte și să beneficieze de "avantajele" specifice soțului și soției atât timp cât în mod oficial nu sunt declarați astfel. Iubirea, a spus părintele, este Dumnezeu. Când doi tineri sau doi soți se iubesc, și-l oferă pe Dumnezeu. În schimb, când doi tineri "se folosesc" reciproc unul pe celălalt în actul sexual, în afara sacramentului Căsătoriei, împiedică adevărata iubire și în consecință îl alungă pe Dumnezeu din prietenia lor.

Ultima în șirul de intervenții a fost domnișoara Andreea Brâuroș, care ne-a împărtășit din trăirea personală acumulată de-a lungul unor experiențe de conviețuire, care nu au dus în altă parte decât la solitudine și eșec. Dumnezeu care ne iubește cu o iubire infinită și care are o mână mângâietoare pentru toți cei care se întorc la el, a făcut-o să înțeleagă că adevărata cale nu este "a face ce vrei", ci "a face ce trebuie".

Au urmat două întrebări puse de către doi tineri după care, după ce am primit fiecare câteva bomboane, simbolul bunătății, așa cum le-a numit părintele Felician, ne-am retras grupuri mici, comentând cele auzite și luându-ne hotărârea de a încerca să iubim așa cum vrea Dumnezeu, care este iubire.

Mădălina Mihoc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 martie: Iași: Întâlnire cu tinerii despre conviețuirea fără căsătorie. Foto: Emilian Lupu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat