Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La mulți ani pentru PS Petru Gherghel

Sâmbătă, 14 martie, se împlinesc 25 de ani de la numirea PS Petru Gherghel ca episcop de Iași. Consacrarea ca episcop a avut la 1 mai 1990. Ne alăturăm felicitărilor și rugăciunilor PS Aurel Percă, ale tuturor preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor din dieceză pentru a-i spune împreună cu vizitatorii acestui sit: La mulți și binecuvântați ani! Îi cerem Domnului sănătate și viață lungă pentru păstor.

În perioada 27 februarie - 10 martie 2015, Preasfințitul a fost în Italia și Austria. În ziua de miercuri, 4 martie, a ajuns la audiența cu Sfântul Părinte papa Francisc căruia i-a cerut binecuvântarea pentru Preasfinția sa, la cei 25 de ani de episcopat, și pentru credincioșii din Dieceza de Iași. Papa a oferit binecuvântarea sa pentru păstor, pentru întreaga dieceză și pentru toți credincioșii.

În urmă cu 25 de ani, după multe așteptări de a avea din nou un episcop și de a vedea reașezată structura Episcopiei de Iași, suprimată de regimul totalitar, la 14 martie a fost primită vestea fericită.

Reluarea legăturilor diplomatice cu Vaticanul în anul 1990, după ce fuseseră întrerupte de către regimul comunist timp de patruzeci de ani, a însemnat refacerea structurilor bisericești, prin numirea de episcopi titulari la toate episcopiile reduse până atunci la un fel de decanate: Iași, Timișoara, Oradea și Satu Mare.

În demersul de refacere a structurilor canonice, la 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales și l-a numit pe Mons. Petru Gherghel, până atunci ordinarius de Iași (de la 21 februarie 1978), episcop de Iași. După mărturisirea de credință în fața unui episcop catolic, depunerea jurământului de fidelitate față de Sfântul Părinte, înaintarea formularelor prescrise și după pregătirea spirituală cuvenită (exerciții spirituale), la 1 mai 1990 a fost consacrat episcop de către cardinalul Angelo Sodano, asistat de episcopii catolici din țară și câțiva din străinătate. "Ca toți să fie una": acestea sunt cuvintele înscrise pe stema sa episcopală.

Ultimele cuvinte ale papei Ioan Paul al II-lea, din bula de numire, din 14 martie 1990, reprezintă o urare mereu actuală: "Fiule iubit, să fie mereu cu tine Duhul Sfânt, cu darul său înșeptit, care, zilnic, lucrând în tine, din ce în ce mai îmbelșugat, credincioșii Diecezei de Iași să continue a crește în credință, speranță și iubire, râvnici în rugăciune, în ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, în fapte bune și în primirea sacramentelor, mai cu seamă a Euharistiei, prin care Biserica trăiește și crește încontinuu (LG 26). Pacea lui Cristos și binecuvântarea noastră să fie mereu asupra ta și a diecezei tale, atât de scumpă nouă".

Pentru toate realizările și darurile primite de Biserica noastră locală în toți acești 25 de ani de păstorire a diecezei din partea Preasfințitului nostru Petru, îi aducem mulțumire lui Dumnezeu.

Ad multos felicesque annos, Preasfințite!

Pr. Cornel Cadar

*

Bula de numire

Ioan Paul al II-lea,
episcop, slujitorul slujitorilor lui Dumnezeu

Iubitului fiu, Petru Gherghel, până acuma ordinarius de Iași, la dispoziția Sfântului Scaun, ales episcop al aceleiași Biserici, sănătate și binecuvântare apostolică.

Deoarece trebuia numit un episcop în Dieceza de Iași, al cărei cel din urmă întâi stătător a fost Excelența sa Anton Durcovici, de fericită amintire, Nouă, care ne îngrijim de binele întregii turme a Domnului, ni s-a părut foarte bine să o încredințăm spre cârmuire ție, iubite fiu, care și până acum ai slujit-o cu sârguință, prudență și iubire ca ordinarius la dispoziția Sfântului Scaun.

Așadar, cu plinătatea puterii noastre apostolice și în virtutea acestei scrisori întărită cu sigiliul nostru, te numim și te declarăm episcop al Diecezei de Iași, cu toate drepturile și obligațiile.

Îți dăm totuși permisiunea ca să primești ordinațiunea episcopală de la orice episcop catolic din afara Romei, conform legilor liturgice. Va fi însă datoria ta ca mai înainte să faci profesiunea de credință catolică și să depui jurământul de fidelitate față de noi și față de succesorii noștri, fiind martor orice episcop de dreaptă credință, și să trimiți îndată formulele întrebuințate, întărite cu semnături și sigiliu, conform practicii, la Congregația pentru Episcopi.

Mai mult, dispunem să aduci la cunoștință această scrisoare clerului și poporului diecezei tale.

Pe acești preaiubiți fii în Cristos îi îndemnăm să te înconjoare cu cinstea cuvenită, pe tine, care ai fost rânduit părinte și păstor al sufletelor lor, și să rămână uniți cu tine într-o singură inimă și un singur suflet.

În sfârșit, fiule iubit, să fie mereu cu tine Duhul Sfânt, cu darul său înșeptit, care, zilnic, lucrând în tine, din ce în ce mai îmbelșugat, credincioșii Diecezei de Iași să continue a crește în credință, speranță și iubire, râvnici în rugăciune, în ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, în fapte bune și în primirea sacramentelor, mai cu seamă a Euharistiei, prin care Biserica trăiește și crește încontinuu (LG 26).

Pacea lui Cristos și binecuvântarea noastră să fie mereu asupra ta și a diecezei tale, atât de scumpă nouă.

Dată la Roma, la "Sfântul Petru", în ziua de 14 martie, anul Domnului 1990, al doisprezecelea al pontificatului nostru.

Ioan Paul al II-lea


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat