Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Acțiunea Catolică și parohia - în slujba comuniunii

În perioada 2-5 martie 2015, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (jud. Neamț), Federația Acțiunea Catolică din România (ACRO) a organizat un seminar de formare pentru asistenții spirituali ai asociațiilor de tip acțiune catolică. Tema acestei activități a fost "Acțiunea Catolică și parohia - în slujba comuniunii", iar motoul "Să domnească în inimile voastre pacea lui Cristos" (Col 3,15).

Invitații acestui seminar de formare au fost ÎPS Ignazio Sanna, arhiepiscop de Oristano, în anii anteriori asistent spiritual al Acțiunii Catolice Italiene și pr. Matteo Zorzanello, asistent spiritual al Acțiunii Catolice din Dieceza de Vincenza.

Au fost prezenți la această activitate asistenți spirituali ai Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași, ai ASTRU Cluj, ASTRU Oradea, AGRU Lugoj, precum și diaconi și seminariști care au dorit să aprofundeze tema propusă. Seminarul a fost o ocazie de reflecție asupra dinamicii pastorale din cadrul comunităților parohiale din Biserica noastră locală, având o atenție specială asupra coresponsabilității laicilor și a păstorilor.

Activitatea a fost deschisă de salutul președintei, Anca Frona, și al asistentului general, pr. Felix Roca. A fost prezentat apoi mesajul adresat participanților de către PS Petru Gherghel care a subliniat faptul că "tema aleasă pentru această întâlnire reflectă atenția permanentă pe care trebuie să o avem, ca păstori, pentru comunitățile parohiale, valorizând aportul laicilor într-un spirit de coresponsabilitate. În privința aceasta, Acțiunea Catolică este chemată să contribuie la trăirea autentică a credinței în comunitățile noastre parohiale și să răspândească mesajul evanghelic cu mult curaj, dincolo de granițele parohiilor, pentru ca acesta să ajungă la toți oamenii".

Momentul de formare din prima zi a avut ca temă "Misiunea asistentului spiritual în Acțiunea Catolică" și a fost susținut de ÎPS Ignazio Sanna. S-au abordat trei cuvinte cheie ale dinamicii pastorale (comuniune, colaborare, coresponsabilitate) și s-au făcut referiri ale transpunerii acestora în realitatea parohială. Suntem chemați la o formare continuă a conștientizării rolului și importanței coresponsabilității laici-păstori, iar Acțiunea Catolică oferă cadrul propice al trăirii și exercitării acesteia. A urmat o dezbatere pe această temă, timp în care participanții au avut posibilitatea să adreseze întrebări relatorului.

În după-amiaza zilei, s-au desfășurat două ateliere de lucru coordonate de pr. Felix Roca și pr. Anton Cioba, asistent spiritual național pentru sectorul tineri ACRO. Pr. Felix Roca a coordonat atelierul dedicat aprofundării documentelor din magisteriul Bisericii referitoare la apostolatul laic. În cadrul atelierului coordonat de pr. Anton Cioba s-a discutat despre așteptările și provocările pe care le prezintă în parohie Acțiunea Catolică.

În cadrul cea de-a doua zi de seminar a avut loc momentul de formare "Asistenți spirituali, laici, Acțiunea Catolică și parohia" susținut de pr. Matteo Zorzanello. Părintele Matteo a subliniat faptul că cele patru elemente esențiale - asistenți spirituali, laici, Acțiunea Catolică și parohia - se află într-o relație profundă și fecundă și nu sunt nicidecum în concurență. Ele lucrează armonios pentru a susține în mod real drumul pe care îl face Biserica, anunțându-l pe Isus Cristos oricui este dispus să caute răspunsuri profunde la propriile întrebări existențiale.

Momentul de formare din după-amiaza zilei a avut tema "Omilia - o veste bună!" și a fost susținut de pr. Cristian Langa, asistent spiritual național pentru sectorul adulți ACRO. Părintele Cristian, pornind de la câteva considerații despre cuvântul uman și cuvântul divin, a subliniat faptul că depinde de păstori ca vestea cea bună să fie și veste plăcută. A oferit participanților câteva pasaje referitoare la omilie din Evangelii gaudium și o traducere parțială a lucrării Directoriul Omiletic din 2014. Au urmat grupuri de discuții pentru aprofundarea temei prezentate, iar apoi în plenară s-au prezentat concluziile și s-a evaluat întregul eveniment.

Din programul seminarului nu au lipsit momentele de rugăciune și sfintele Liturghii, celebrate atât în rit latin, cât și în rit bizantin, precum și momente de destindere și cunoaștere care au contribuit la crearea unei atmosfere de prietenie și fraternitate.

Codruța Fernea

* * *

Mesajul PS Petru Gherghel adresat participanților la seminarul de formare pentru asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice - Traian, 2-5 martie 2015

Traian: Invitație la seminar de formare pentru asistenții spirituali ai AC


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat