Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ITRC Iași: Simpozionul "Conciliul Vatican II - semn al timpului pentru Biserică și pentru lume"

Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, a organizat, miercuri, 11 martie 2015, în aula magna a institutului, un simpozion cu tema: "Conciliul al II-lea din Vatican: semn al timpului pentru Biserică și pentru lume", în cadrul căruia s-au readus în discuție documentele Conciliului, reflectându-se asupra importanței lor istorice și teologice. Această inițiativă este ocazionată de contextul împlinirii a 50 de ani de la încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965) și face parte dintr-un program mai amplu de activități academice și pastorale ce se derulează pe parcursul acestui an universitar.

La conferințe au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, părinți profesori, studenți din Iași și persoane consacrate.

Simpozionul s-a desfășurat în două sesiuni. În sesiunea de dimineață, moderată de conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, au fost prezentate patru documente conciliare, și anume Apostolicam actuositatem, Nostra aetate, Perfectae caritatis și Orientalium Ecclesiarum.

Prima conferință intitulată Apostolicam actuositatem: creștinul și democrația, ținută de pr. prof. dr. Emil Dumea, s-a axat pe rolul, misiunea și importanța laicilor în societate. În cadrul prezentării, părintele a subliniat necesitatea unei formări mature a credincioșilor laici, ca să fie în măsură să discearnă semnele timpului și să-și îndeplinească misiunea lor: refacerea ordinii lucrurilor pământești în lumina evangheliei. De asemenea, părintele a subliniat rolul pe care l-a avut Biserica în promovarea democrației în Europa de Est și asigurarea unui statut autentic al libertății de conștiință.

Privind omenirea prin prisma unei fraternități universale, lect. univ. dr. pr. Corneliu Berea a prezentat declarația despre relațiile Bisericii cu religiile necreștine Nostra aetate, subliniind importanța începerii și continuării dialogului cu religiile necreștine ca o acțiune concretă de căutare a fraților. Nostra aetate, promulgată la 20 de ani de la Holocaust și voită de papa Ioan al XXIII-lea, deplânge manifestările de antisemitism și cere dezvoltarea dialogului cu hinduismul, budismul și cu islamul. La baza acestui dialog se află atitudinea Bisericii Catolice care nu respinge nimic din ceea ce este adevărat și sfânt în aceste religii (NA 2).

În contextul anului dedicat persoanelor consacrate, conf. univ. dr. pr. Damian Pătrașcu, OFMConv. a propus spre analiză decretul privind reînnoirea vieții călugărești, Perfectae caritatis, și a prezentat istoria, conținutul și aplicarea acestui decret. Cele cinci principii de reînnoire a vieții religioase: evanghelia, reîntoarcerea la "duhul" fondatorilor, participarea la viața Bisericii, discernerea valorilor lumii de azi și reînnoirea spirituală, au drept normă fundamentală urmarea lui Cristos prin profesarea sfaturilor evanghelice. De asemenea, a subliniat rolul fundamental al consacrării care se manifestă ca dăruire totală și urmare a lui Isus Cristos, prin practicarea sfaturilor evanghelice. Viața consacrată îndeamnă la reîntoarcerea la izvoare, păstrând în același timp și o atenție deosebită pentru semnele timpului.

Ultima conferință din sesiunea de dimineață a fost ținută de prof. univ. dr. pr. Maximilian Pal, OMFConv., având ca temă documentul conciliar Orientalium Ecclesiarum. În cadrul conferinței, părintele a subliniat diversitatea de care se bucură Biserică Catolică în ceea ce privește propriul patrimoniu, bogăție care denotă unitatea și catolicitatea Bisericii lui Cristos. Această diversitate trebuie să fie apărată de către magisteriu, iar documentul vine în întâmpinarea, în special, a Bisericilor Orientale, care sunt caracterizate prin elemente unice, mai ales în ceea ce privește ritul liturgic. Biserica susține păstrarea patrimoniului oriental, căci tocmai această diversitate dă frumusețe poporului lui Dumnezeu.

Sesiunea de după amiază a fost deschisă de o nouă serie de conferințe, discuțiile fiind moderate de lect. univ. dr. pr. Iulian Faraoanu, iar documentele prezentate au fost următoarele: Gravissimum educationis, Sacrosanctum Concilium, Optatam totius și Christus Dominus.

Părintele Petru Tamaș a fost cel care a deschis această nouă sesiune de discuții cu o conferință în care a prezentat declarația privind educația creștină, Gravissimum educationis. Documentul reprezintă o admirabilă sinteză a gândirii Bisericii referitor al educație, conținutul documentului făcând referiri atât la dreptul incontestabil la educație, cât și rolul diferiților factori în formarea educațională a persoanelor: Biserica, familia, societatea. A fost evidențiată o serie de puncte cheie cât privește viziunea Bisericii asupra educației, și anume: dimensiunea universală a educației, centralitatea persoanei în educație și faptul că a educa nu se reduce numai la transmiterea de informații, ci este un proces de formare umană. În contextul discuțiilor legate de necesitatea orei de religie în programa școlară, părintele a adus o serie de argumente în favoarea menținerii acestei ore, argumentele fiind de ordin cultural, psihologic, etic, istoric, pedagogic și teologic, toate acestea indicând necesitatea cunoașterii valorilor promovate de Biserică pentru o dezvoltare optimă a persoanei umane.

Constituția despre liturgie, Sacrosanctum Concilium, a fost prezentată de lect. univ. dr. pr. Daniel Iacobuț. După o explicare a contextului istorico-liturgic în care a apărut acest document, părintele Iacobuț a oferit o serie de răspunsuri la întrebările legate de participarea activă a poporului la actul liturgic. Necesitatea unei participări active este cerută de dispoziția Bisericii de a intra în legătură cu Cristos, Cristos fiind cel care asociază Biserica la misterul său. De asemenea, participarea activă nu trebuie să fie numai din partea preoților de la altar, ci și a întregii comunități, a trupului lui Cristos, care, unit cu capul său, celebrează jertfa euharistică. Numai în urma unei participări active, Biserica este conștientă și prezentă la lucrarea Sfintei Treimi.

Pr. Pius Iancu a ținut o conferință ce a avut drept punct de pornire decretul privind formarea preoțească Optatam totius. "Reînnoirea dorită a întregii Biserici depinde în mare măsură de slujirea preoțească" (OT 1), astfel a fost necesar ca suflul reînnoirii să ajungă și în seminariile unde sunt formați viitorii preoți. Totuși, după anii '68, clerul a trecut printr-o criză de identitate ceea ce a determinat o scădere a numărului de vocații, mai ales în diecezele europene occidentale. Documentul are un puternic caracter cristocentric, formarea în seminarii fiind fundamentată pe necesitatea orientării spre pastorație și deschiderii față de științele umane. Seminariile, fie minore, fie majore, sunt centre de cultivare a vocațiilor și de pregătire a viitorilor preoți.

Ultima conferință din această zi a fost cea a PS Petru Gherghel, episcop de Iași, Preasfinția sa prezentând decretul privind misiunea pastorală a episcopilor în Biserică Christus Dominus. Episcopul este un simbol al unității Bisericii, iar toate celelalte documente conciliare converg spre episcop, aflat în comuniune cu papa. Misiunea episcopului nu poate fi înțeleasă decât în raport cu poporul lui Dumnezeu, căci episcopatul nu este o onoare, ci este o slujire, o apropiere față de toți, un adevărat simbol al unității Bisericii. De aceea, Preasfințitul a subliniat marea responsabilitate pe care o are episcopul în păstorirea poporului lui Dumnezeu, responsabilitate care este reflectată în modul în care acesta îi conduce pe credincioși la Dumnezeu și cum îi apără de pericole.

Eduard Cristian David

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 martie: ITRC Iași: Simpozionul "Conciliul Vatican II - semn al timpului pentru Biserică și pentru lume"


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat