Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Serafica": Trei noi cărți

La Editura "Serafica" au apărut trei noi cărți: 40 de ani, timp de iubire și har. Cugetări religioase rimate, de pr. Mihai Afrențoae, OFMConv., Asertivitatea ca atitudine relațională eficace în comunitățile religioase feminine. O cercetare în România, de sr. Alina Ionela Rîtan, SCMP, și Repere istorice în muzica sacră și documente magisteriale, de pr. Cristian Dumea, OFMConv.

40 de ani, timp de iubire și har. Cugetări religioase rimate

Cu plecare de la idea biblică, exprimată de psalmist: "Numărul zilelor anilor noștri ajunge la șaptezeci, iar pentru cei în putere, la optzeci, însă, în cea mai mare parte, nu sunt decât trudă și chin, pentru că trec repede și noi ne ducem" (Ps 90/89,10), precum și dintr-o oarecare observare existențială, s-au vărsat fluvii de cerneală în încercarea de a da nume experiențelor trăite la ceas de vârstă medie, ce poate oscila între 35-45 de ani.

Există multe cărți cu această tematică, unele dintre ele le-am citit și m-au ajutat să întâmpin cu încredere vârsta medie, dar sursa inspirației cărții ce v-o prezint: 40 de ani, timp de iubire și har. Cugetări religioase rimate, reprezintă propria trăire. Deși de mic copil simțeam muza versurilor, nu i-am dat importanță, însă chiar în anul în care am împlinit patruzeci de ani, explozia rimelor s-a revărsat în gândurile pe care vi le propun spre savurare.

(autorul)

*

Asertivitatea ca atitudine relațională eficace în comunitățile religioase feminine. O cercetare în România

Dificultățile întâlnite în viața consacrată sunt prezentate prin două atitudini extreme: pasivitatea și agresivitatea. Cine asumă o atitudine pasivă suportă viața, fără a-și manifesta propriile idei, adoptându-le pe ale celor din jur, cu rezultate nu tocmai satisfăcătoare în realizarea fraternității religioase. La polul opus, persoanele care asumă o atitudine agresivă își exprimă propriile idei cu aroganță, fără a ține cont de cei din jur.

Atitudinea asertivă se propune ca fiind de echilibru între cele două extreme, ca o atitudine prin care persoana știe să-și exprime propriile idei, fără a agresa și fără a viola drepturile celor din jur, dimpotrivă, prețuiește și să respectă calitățile celorlalte persoane.

Valoarea cărții este dată de o cercetare pe care autoarea, Sr. Alina Ionela Rîtan, SCMP, o realizează în unele comunități de persoane consacrate din România, bazându-se pe un chestionar trimis online. Tocmai în baza acestei cercetări "pe teren", a reieșit nu doar că "harul presupune natura", ci că natura poate fi educată, deoarece asertivitatea nu este o calitate înnăscută, ci una dobândită prin educație.

*

Repere istorice în muzica sacră și documente magisteriale

"Lucrarea de față reprezintă o istorie a cântului gregorian cu trecerea sa prin toate momentele de vârf ale muzicii europene, consemnate în documente oficiale, în materie de muzică, având, astfel, în linii generale, și o istorie în practica și evoluția cântului liturgic în cadrul cultului catolic, dar și nașterea miselor, oratoriilor, a tuturor genurilor și formelor de artă adevărată.

Amplul eșafodaj - al ideilor filosofice, morale, istorice și teologice - atât de laborios condus se conturează în exprimări textuale de sinteză din care străbate pasiunea vie de trăire și de răspândire a muzicii liturgice a fratelui franciscan" (Din Prefață, de prof. univ. dr. Viorel Munteanu).

 

 

Pr. Mihai Afrențoae, OFMConv

* * *

40 de ani, timp de har și iubire. Cugetări religioase rimate
Mihai Afrențoae, Ed. "Serafica" 2015, ISBN 978-606-8092-90-4, 14x21 cm, 230 p., 15 lei

Repere istorice în muzica sacră și documente magisteriale
Cristian Dumea, Ed. "Serafica", 2015, ISBN 978-606-8092-94-2, 14x21 cm, 130 p., 12 lei

Aservitatea ca atitudine relațională eficace în comunitățile religioase feminine. O cercetare în România
Alina Ionela Rîtan, Ed. "Serafica", 2015, ISBN 978-606-8092-91-1, 14x21 cm, 152 p., 13 lei

* * *

Cărțile pot fi cumpărate prin comandă la Editura Serafica, www.edituraserafica.ro și vor fi disponibile și în Librăria "Presa Bună".


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat