Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Frumoasa: Zilele familiei

Parohia Catolică Frumoasa a fost în sărbătoare. Părintele paroh Bernadin Farțade, sprijinit de pr. vicar Claudiu Ciubotaru, a organizat "Zilele Familiei" în perioada 5-8 martie 2015. Aceste zile au fost coordonate de către pr. dr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, din cadrul Episcopiei de Iași.

În amurg de iarnă, când se întrevăd zori de primăvară, parohia noastră a organizat trei zile de har, meditare și rugăciune. Predicile părintelui Felician Tiba au arătat locul, rostul și drumul pe care familia creștină le are în societate. Într-o lume secularizată, în care valorile morale umane sunt marginalizate, înlocuite fiind de atitudinea omului modern, cu o gândire hedonistă, pr. Felician a expus pe larg problemele familiilor noastre și a îndemnat ca toate familiile să se iubească, o iubire reciprocă, soț și soție, pentru că Dumnezeu ne-a creat din iubire, pentru a iubi.

Prin cuvinte simple, dar pline de complexitate, părintele a evidențiat ce efecte negative asupra familiei are absența iubirii dintre soți și asupra copiilor. Când părinții se iubesc, cresc și copii sănătoși moral, au un caracter sănătos, copiii fiind imaginea părinților, însă când lipsește iubirea, copiii cresc asemeni unor plante fără apă.

În lumea modernă familia este privită ca un impediment al progresului economic. Un om cu familie este privit de multe ori ca o frână în cadrul societății. Angajatorii de multe ori preferă oameni fără familie, deoarece problemele familiilor afectează afacerile personale și aici se pot aminti: grija și necazurile angajaților, trăirile lor de bucurie sau durere fac ca familia să fie un criteriu hotărâtor în selecția angajaților.

În predica de sâmbătă seara, părintele a expus modul prin care iubirea conjugală poate fi un factor hotărâtor în armonia unei familii. Nu satisfacerea orgoliului personal este importantă, ci exprimarea iubirii arătată între soți și față de copii. El a îndemnat părinții să conștientizeze pe copii de rolul pe care îl vor avea în viitoarea familie, responsabilitățile pe care le vor avea în viață. Nu oferind tot ce doresc copiii este sănătos, ci oferind o educație sănătoasă în care munca cinstită, respectul față de cei din jur fac copiii de azi să fie oamenii responsabili de mâine, cei pe care societatea civilă și religioasă își pune bazele.

Duminica, ultima zi, a coincis și cu Ziua Femeilor, a mamelor (8 martie). Îndemnul părintelui a fost, în mod accentuat, iubirea față de soții și mame. El a sugerat ca să rămânem din aceste zile de reflecție cu niște idei pe care, dacă până acum nu le-am aplicat, pe viitor să le aplicăm în viața noastră, lucruri simple: oferirea unei flori soției, un compliment adus soțului sau soției, un cadru armonios de comuniune în familie cu copiii și nu în ultimul rând eliminarea viciilor și a orgoliilor personale.

La finalul sfinte Liturghii, pr. Felician a primit o mică amintire din partea comunității, un tablou creat de un enoriaș al comunității.

Mulțumim părintelui Felician Tiba pentru aceste zile, pentru predicile sale și urăm succes în răspândire mesajului despre familie și căsătorie. Mulțumim părintelui paroh Bernadin Farțade, părintelui vicar Claudiu Ciubotaru, pentru rolul lor în întregirea acestor zile de bucurie, și întregii comunități pentru participarea la acest moment din viața comunității.

Înregistrări video ale predicilor pot fi vizionate pe site-ul www.parohiafrumoasa.ro

Fam. Nicușor și Lucica Beța

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-8 martie: Frumoasa: Zilele familiei


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat