Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuador: Vizita PS Aurel Percă în Parohia "San Bartolomé" din Palestina

Parohia "San Bartolomé" din Palestina (Ecuador) a avut bucuria de a primi vizita Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a părintelui Florin Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan și a părintelui Cristian Ciobancă, paroh de Săveni, în perioada 4-8 martie 2015.

Doresc să menționez că această sărbătoare a fost pregătită de către părintele Bartolomeu Blaj (parohul comunității) și de către tinerii și credincioșii parohiei cu vreo 2-3 luni înainte de sosirea episcopului în Ecuador.

Această vizită a fost mult așteptată, atât din partea părintelui Bartolomeu, cât și din partea credincioșilor, și asta o zic datorită participării în număr foarte mare la primire.

După un lung zbor cu avionul, Preasfințitul Aurel, însoțit de cei doi preoți, în ziua de 3 martie la ora 20:00 (ora locală), ajung în parohia din Palestina, unde sunt primiți de către autoritățile locale, ministranți, tineri și credincioși încă de la intrarea în oraș, unde îi este adresat salutul de bun-venit, continuând cu procesiunea până la biserică. Ajunși în biserică, domnul Luis Palma, primarul orașului, i-a înmânat episcopului cheia orașului și totodată mulțumirea și recunoștința din partea orașului Palestina față de Dieceza de Iași, și față de Excelența sa, pentru binele pe care îl face față de această comunitate, prin prezența părintelui Bartolomeu Blaj. După cuvântul domnului primar a urmat și cuvântul de mulțumire din partea credincioșilor, prin doamna Janeth Alcivar. La sfârșitul acestor mulțumiri, PS Aurel a mulțumit atât în numele lui, cât și în numele celor doi preoți pentru primirea făcută în comunitate.

În aceste cinci zile de ședere în Parohia San Bartolomé, PS Aurel împreună cu cei doi preoți și cu părintele Bartolomeu au vizitat 15 filiale (din cele 50 pe care parohia din Palestina o deține, și pe care părintele Bartolomeu le vizitează). Miercuri, 4 martie, după o vizită în Babahoyo, la Monseniorul Marcos Perez (episcop de Babahoyo), la ora 17:00, Preasfințitul Aurel împreună cu părintele Florin, părintele Cristian și părintele Bartolomeu, au celebrat sfânta Liturghie în satul Juanitas de las Mercedes. În această zi a fost vizitat doar un singur sat.

A doua zi programul de vizită a început de dimineață, unde la ora 8.30, Preasfințitul a celebrat sfânta Liturghie la mănăstirea "Sfânta Clara" Daule, unde părintele Bartolomeu, în fiecare joi la ora 7.00, celebrează sfânta Liturghie. După sfânta Liturghie, vizita a continuat în Guayaquil, unde Monseniorul Antonio Arregui Yarza (arhiepiscop de Guayaquil), îi aștepta pentru a discuta, și pentru a-și arăta recunoștința pentru preoții care lucrează în arhidieceza sa. După această vizită pe care Preasfințitul a făcut-o în Guayaquil, la ora 17.00 a celebrat sfânta Liturghie și a stat de vorbă cu credincioșii. După această vizită, în biserica din Palestina a urmat o oră de adorație continuată cu sfânta Liturghie, care a semnificat și începerea vizitei pastorale în Parohia " San Bartolomé".

Dacă în primele două zile de vizită programul nu a fost așa de încărcat, în cea de-a treia aș putea spune că a fost destul de încărcat. La ora 9.00 au fost vizitate cele nouă sectoare ale parohiei și totodată Școala "San Bartolomé", care poartă numele parohiei. La ora 13.00 s-a celebrat sfânta Liturghie în Mirador, unde ne-am rugat și pentru odihna sufletului răposat preot Dumitru Gabor, care a ajutat foarte mult la construirea acestei capele, la ora 14.00 a fost vizitat satul Pijio, la ora 15.00 a fost vizitat satul El Carmen, la ora 15.30 satul Macul, iar la ora 17.30 satul San Vicente. În aceste patru sate Preasfințitul a celebrat doar liturgia cuvântului. Această zi s-a terminat cu vizita în satul Coloradal, unde la ora 18.00 s-a celebrat sfânta Liturghie, apoi tinerii și copiii acestei comunități au pregătit un mic spectacol.

Sâmbătă, 7 martie, a fost o zi minunată pentru comunitățile vizitate. În această zi PS Aurel a binecuvântat trei capele și a vizitat alte trei sate.

Prima vizită a avut loc la ora 09.00 în satul Guabito, la capela "San Antonio", unde Preasfințitul a binecuvântat capela. La ora 11.00 a fost vizitat satul Cajape la capela "Santa Rosa", unde și aici a fost binecuvântată capela. (Doresc să menționez că la această capelă PS Aurel, la vizita în Ecuador de acum cinci ani și jumătate, a binecuvântat piatra de temelie a acestei capele.) La ora 15.00 a fost vizitat satul La Beldaca, la ora 16.00 satul Relicario, la 16.30 satul Yumes, iar la ora 17.00 satul Limon, unde Preasfințitul a celebrat doar liturgia cuvântului. La ora 17.30 PS Aurel a binecuvântat și ultima capelă din satul San Pablo care îi are ca patroni pe sfinții apostoli Petru și Paul. A fost o zi destul de încărcată și obositoare.

Ultima zi de vizită, duminică, 8 martie, a fost dedicată parohiei, unde la ora 10.30 PS Aurel împreună cu părintele Florin, părintele Cristian, părintele Bartolomeu au celebrat sfânta Liturghie de încheiere a acestei vizite, la care au luat parte autoritățile civile în frunte cu domnul primar, credincioșii din satele care aparțin parohiei și credincioșii din Palestina. La această celebrare Preasfințitul a binecuvântat și ultimele lucrări pe care părintele Bartolomeu împreună cu ajutorul credincioșilor le-a realizat. După sfânta Liturghie credincioșii împreună cu tinerii și copiii parohiei au pregătit un mic spectacol în semn de mulțumire.

Pe scurt acestea au fost activitățile pe care Preasfințitul Aurel împreună cu cei doi preoți, părintele Florin, părintele Cristian, le-au realizat în Ecuador, mai exact în Parohia "San Bartolomé" Palestina.

În numele părintelui Bartolomeu Blaj și al credincioșilor din Parohia "San Bartolomé", mulțumim PS Aurel Percă, părintelui Florin Sescu și părintelui Cristian Ciobancă pentru vizita pe care au făcut-o comunității din Palestina.

Seminarist Alois Cancel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-24 martie: PS Aurel Percă în vizită la preoții din Ecuador și Panama

* * *

PS Aurel Percă în vizită la preoții din Ecuador și Panama


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat