Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântu Gheorghe: Site-urile oficiale din Dieceza de Iași și cercetarea monografică

În perioada 27-28 martie 2015, la Sfântu Gheorghe (județul Covasna), Centrul European de Studii "Covasna-Harghita", Asociația "Ștefadina" București și Liga Cultural-Creștină "Andrei Șaguna" au organizat o serie de manifestări cultural-științifice. Astfel, vineri, 27 martie, la Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" a avut loc simpozionul: "Basarabia - un destin al istoriei moderne până în contemporaneitate", iar sâmbătă, 28 martie, în același loc s-a desfășurat masa rotundă: "Sursele informatice online utile și în cercetarea monografică".

De la Bacău au participat ca invitați: prof. Vilică Munteanu (directorul Arhivelor Naționale Bacău), ing. Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș") și prof. dr. Anton Coșa.

În cadrul manifestării de sâmbătă, prof. dr. Anton Coșa a prezentat comunicarea: Site-urile oficiale din Dieceza Romano-Catolică de Iași, utile și în cercetarea monografică. În intervenția sa, invitatul a punctat (printre altele) contextul lansării site-ului Diecezei de Iași, făcând o succintă prezentare a acestuia, evidențiind, de asemenea, utilitatea lui și pentru cercetarea monografică, prin multitudinea de informații pe care o pune la dispoziția celor care îl accesează.

În același context, autorul comunicării a adus în atenția celor prezenți și alte surse informatice online care funcționează în cadrul Diecezei de Iași (site-urile parohiale, site-urile instituțiilor de învățământ, site-urile congregațiilor, institutelor de viață consacrată, asociațiilor catolice, revistelor catolice online), toate depozitare de informații folositoare și cercetărilor monografice.

În cadrul manifestărilor a fost lansat, alături de alte publicații, primul număr (I/2014) al "Acta Carpatica" (Anuarul românilor din sud-estul Transilvaniei) editat de Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", Centrul European de Studii "Covasna-Harghita" și Asociația "Ștefadina" București, în cadrul căruia sunt publicate numeroase articole de specialitate, printre ele regăsindu-se și două materiale privitoare la catolicii din Moldova.

Prof. dr. Anton Coșa semnează articolul: Episcopia Catolică de Iași - 130 de ani de la înființare (prezentat inițial sub forma unei comunicări științifice la cea de-a XX-a ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație, din 19-21 septembrie 2014), iar ing. Gheorghe Bejan este autorul unor emoționante rânduri intitulate: In memoriam. Pr. Dumitru Gabor (care ne-a părăsit cu puțină vreme în urmă).
 

Prof. dr. Anton Coșa


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat