Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Din Lleida, cu Isus pe drumul crucii

Duminică, 1 martie 2015, un grup de aproximativ 70 de persoane ne-am adunat pentru a străbate Calea Sfintei Cruci din Balaguer, un loc de pelerinaj situat la aproximativ 30 de kilometri de Leida, orașul nostru, în Spania.

Cu o deosebită pietate, meditând conținutul fiecărei stațiuni în parte, prin rugăciune și cânt, am simțit în aceste momente de har o posibilitate de a ne regăsi pe noi înșine, cu calitățile și slăbiciunile noastre și de a îmbrățișa crucea lui Isus. Momente pline de emoție și cele care au urmat în biserică, prin asistarea la reprezentarea legendei Crucifixului din Balaguer, realizată de către comunitatea surorilor clarise, "gardianele" sanctuarului.

Legenda Crucifixului din Balaguer s-a transmis în localitate de-a lungul veacurilor din tată în fiu, prima autentificare în scris datând din anul 1585. Se spune că a fost realizat de către Nicodim, care, adânc mișcat de suferința lui Isus, a vrut să plasmeze această suferință divină în lemn. A sculptat trupul, dar ajungând la față, nu reușea în niciun chip să ilustreze suferința. Descurajat și obosit, a adormit. În timp ce dormea, a visat că niște îngeri au sculptat fața lui Isus. Trezindu-se, a văzut chipul lui Isus sculptat așa cum și-l imaginase el. Nicodim a dus sculptura la Ierusalim. Maria și apostolii au mers să-l vadă pe Isus sculptat în lemn, iar în fața perfecțiunii imaginii au îngenuncheat și au sărutat-o. În timpul persecuției creștinilor, crucifixul a fost dus în Beirut, într-o pivniță unde se adunau creștinii. Când aceștia au trebuit să fugă în pripă de acolo, a rămas într-un dulap. După mulți ani, casa a fost cumpărată de către un iudeu. Acesta a fost acuzat de creștinism, când a fost descoperit crucifixul în dulap. Pentru a dezminți acuzația, a înfipt un cuțit în pieptul lui Isus. Sângele a țâșnit imediat, iar toți cei prezenți au rămas uimiți. Mulți iudei s-au convertit la creștinism în urma acestei minuni, iar Isus răstignit a fost adorat în sinagoga din Beirut, transformată în biserică catolică.

Când arabii au invadat orașul, au aruncat crucifixul în Marea Mediterană. Acesta a traversat marea până a ajuns în Spania, la râul Ebru și a tot urcat împotriva curentului până a ajuns la râul Segre, râu care trece prin Balaguer. Locuitorii din acest oraș l-au văzut și au vrut să-l scoată din apă, dar nu era chip, continua să urce. Au mers preoții în procesiune, degeaba. Au mers și surorile clarise, prezente în oraș. Când maica stareță a îngenuncheat pe malul râului, un val i l-a adus pe Isus răstignit în brațele ei. Cu multă evlavie și urmată de către celelalte maici și de către localnici, maica stareță l-a dus pe Isus în biserica în care este venerat și astăzi de către localnici și peregrini.

După reprezentarea originii lui Isus din Balaguer, părintele paroh ne-a adresat câteva cuvinte pentru a da sens pelerinajului. Ne-a amintit că Isus este viu. Isus a murit, dar apoi a înviat, nu a rămas în moarte și ne-a invitat pe toți să trăim cu intensitate sărbătoarea pascală, pregătindu-ne pe toată durata Postului Mare. La invitația părintelui Adrian, a luat cuvântul maica superioară. Dat fiind faptul că ne aflăm în Anul dedicat Vieții Consacrate, ea ne-a împărtășit experiența personală, relatând alegerea vocației ca o îndrăgostire de Isus, iar viața de persoană consacrată ca un drum împotriva curentului. Așa cum Isus Răstignit din Balaguer a urcat împotriva apei, așa și persoanele consacrate, dar și laicii care vor să ducă o viață creștină autentică trebuie să meargă împotriva curentului acestei lumi.

Îl rugăm pe Isus să ne întărească în această călătorie plină de încercări ca să putem trăi alături de el bucuria victoriei asupra morții.

Mai multe poze se găsesc în pagina de facebook a Corului Miorița din Lleida: https://www.facebook.com/pages/Corul-Miorita-Lleida/325181667493142?ref=hl

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 martie: Din Lleida, cu Isus pe drumul crucii


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat