Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica Floriilor

Toată comunitatea romano-catolică din Dieceza de Iași a celebrat, la 29 martie 2015, Duminica Floriilor, sărbătoare prin care se amintește intrarea Domnului în Ierusalim și se marchează începutul Săptămânii Mari. Totodată, duminică a fost celebrată și cea de-a XXX-a Zi Mondială a Tineretului, motiv pentru care tineri din toate parohiile romano-catolice din Iași și din vecinătate s-au unit în rugăciune la Liturghia pontificală de la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", începând cu ora 17.00.

Momentele de rugăciune au început în jurul orei 15.30 pentru tinerii din parohiile "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (cartierul Nicolina), "Sfântul Anton" (cartierul Dacia), Dancu, Tomești și Valea Lupului, când au pornit în procesiune, cu ramuri în mâini, către catedrală.

Cu puțin timp înainte de ora 17, tinerii din cele cinci parohii au fost întâmpinați de episcopul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, și episcopul auxiliar PS Aurel Percă, alături de ceilalți preoți concelebranți. În cadrul acestei ceremonii au fost sfințite ramurile pe care tinerii le țineau în mâini și a fost proclamat cuvântul Domnului, după care participanții au continuat procesiunea în catedrală, unde a început celebrarea sfintei Liturghii. După citirea lecturilor zilei și cântarea psalmului responsorial, episcopul auxiliar Aurel Percă și doi tineri au proclamat pe roluri Patima Domnului Isus Cristos după evanghelistul Marcu.

Omilia a fost rostită de PS Petru Gherghel care a avut un mesaj special pentru sutele de tineri prezenți la celebrarea liturgică.

"Dragi tineri, nu încetați să vă îndreptați privirea spre Cristos. Nu vă înstrăinați de drumul său. Cu el vă veți bucura mereu", i-a îndemnatul episcopul diecezei pe tinerii prezenți la sfânta celebrare.

Imediat după sfârșitul cuvântului de învățătură, reprezentații grupurilor de tineri din fiecare parohie și un tânăr reprezentant al Grupului Studenților Catolici Străini au purtat către altar daruri pe care le-au prezentat lui Isus prin intermediul episcopului Petru Gherghel.

Cântecele liturgice au fost interpretate de corul de tineri al catedralei, Juvenes Ecclesiae, care a inclus în program piese ca "Lacrimosa" de W.A. Mozart sau "Stabat Mater" de A. Dvorak și O. Diaz. Alături de tinerii veniți la celebrare din parohiile amintite, au fost prezenți și tineri membri ai unor asociații nonguvernamentale religioase ca Acțiunea Catolică, Asociația Studenților Catolici sau Scout.

Ziua Mondială a Tinerilor, celebrată în Duminica Floriilor, s-a născut din dorința sfântului papă Ioan Paul al II-lea, în anul 1984. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri, iar de atunci și până astăzi, în fiecare Duminică a Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului, iar la un interval de doi-trei ani s-au organizat întâlniri mondiale. În Duminica Floriilor se marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieții sale, începând de la intrarea în Ierusalim și până la fericita pătimire și glorioasa sa Înviere. Într-un mod deosebit, creștinii sunt invitați să se spovedească și să se pregătească pentru Învierea Domnului. Celebrarea de ieri a fost și o pregătire pentru Ziua Diecezană a Tineretului, care va fi celebrată la 2 mai 2015, la Onești, în Parohia "Sfinții Petru și Paul", unde sunt așteptați mii de tineri din întreaga Moldovă.

Paul Bălhuc

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 28 martie: Iași: Duminica Floriilor. Foto: Ionuț-Gabriel Giurgică

- Iași: Duminica Floriilor. Foto: Claudiu Bîrliba

* * *

Iași: Omilia rostită de PS Petru Gherghel la Liturghia tinerilor din Duminica Floriilor

* * *

Un articol despre Duminica Floriilor a fost publicat și pe site-ul Iasi1.ro de către Dan Cotcaru, inclusiv cu o înregistrare video.


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat