Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Preasfințitului Petru Gherghel adresat participanților la Seminarul de formare pentru asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice

În prima zi a seminarului de formare pentru asistenții spirituali, organizat în perioada 2-5 martie 2015, de Federația Acțiunea Catolică din România (ACRO), la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT), PS Petru Gherghel a transmis un mesaj participanților. Redăm textul integral.

Cu ocazia desfășurării seminarului de formare pentru asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice cu tema "Acțiunea Catolică și parohia - în slujba comuniunii", sub motoul "Să domnească în inimile voastre pacea lui Cristos" (Col 3,15), organizat de Acțiunea Catolică din România, doresc să adresez un cordial salut tuturor participanților la această întâlnire de reflecție, de rugăciune și de întărire a fraternității sacerdotale. Îmi exprim totodată regretul că nu pot fi prezent fizic la această reuniune.

Tema aleasă pentru această întâlnire reflectă atenția permanentă pe care trebuie să o avem, ca păstori, pentru comunitățile parohiale, valorizând aportul laicilor într-un spirit de coresponsabilitate. În privința aceasta, Acțiunea Catolică este chemată să contribuie la trăirea autentică a credinței în comunitățile noastre parohiale și să răspândească mesajul evanghelic cu mult curaj, dincolo de granițele parohiilor, pentru ca acesta să ajungă la toți oamenii.

Ne amintim de îndemnurile papei Benedict al XVI-lea din Mesajul adresat cu ocazia celei de-a VI-a Adunări Generale a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, ce s-a desfășurat la Iași: "Sunteți chemați astăzi să reînnoiți angajarea de a merge pe calea sfințeniei, menținând o intensă viață de rugăciune, favorizând și respectând parcursuri personale de credință și valorizând bogățiile fiecăruia, cu însoțirea preoților asistenți și a responsabililor capabili de a educa la coresponsabilitatea eclezială și socială". Iar papa Francisc, în ziua de 3 mai 2014, se adresa astfel Adunării Generale a Acțiunii Catolice din Italia, alături de care era prezentă și o delegație din România: "În actualul context social și eclezial, voi, laicii din Acțiunea Catolică, sunteți chemați să reînnoiți alegerea misionară, deschisă la orizonturile pe care Duhul Sfânt le arată Bisericii și expresie a unei noi tinereți a apostolatului laical. Mai întâi de toate, parohiile, mai ales cele marcate de oboseală și închidere, au nevoie de entuziasmul vostru apostolic, de disponibilitatea voastră deplină și de slujirea voastră creativă... Este vorba de a deschide ușile și a lăsa ca Isus să poată merge în afară".

Mă bucur că la această întâlnire este prezent ÎPS Ignazio Sanna, care s-a dedicat cu pasiune misiunii de asistent spiritual al Acțiunii Catolice din Italia. Îi mulțumesc din inimă pentru disponibilitatea de a împărtăși cu noi experiența muncii apostolice. Mulțumesc și părintelui Matteo Zorzanello pentru contribuția sa la formarea asistenților spirituali ai Acțiunii Catolice. Adresez felicitările mele tuturor preoților, din diferite dieceze și eparhii, care au ales să participe la acest seminar. Sunt convins că munca ce o desfășurați va fi deosebit de rodnică pentru comunitățile noastre parohiale.

Felicit Acțiunea Catolică din România, în frunte cu doamna Anca Frona, președinte, și părintele Felix Roca, asistent spiritual general, împreună cu întreg consiliul director, pentru inițiativa acestei întâlniri. Îmi exprim aprecierea pentru întreaga muncă ce o desfășoară această asociație, atât în Dieceza de Iași, cât și în celelalte eparhii.

Mă unesc în rugăciune cu toți participanții la acest seminar de formare și implor de la patronul Acțiunii Catolice din România, sfântul Ioan Paul al II-lea, belșug de pace și de binecuvântări cerești peste toți membrii Acțiunii Catolice pe drumul curajos și bucuros de mărturie a Evangheliei iubirii.

Cu binecuvântare și cu dorința "ca toți să fie una",

Iași, 2 martie 2015

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Traian: Invitație la seminar de formare pentru asistenții spirituali ai AC (2-5 martie)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat