Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova: Vizita Preasfințitului Petru Gherghel în comunitatea catolică română

Duminică, 1 martie 2015, comunitatea catolică română a avut bucuria și surpriza de a-l avea prezent în cadrul celebrării euharistice pe Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit fiind de părintele Mihai Budău.

În drum spre cetatea eternă, Roma, Preasfințitul a dorit să celebreze jertfa euharistică, dar și să cunoască realitatea prezenței românești pe teritoriul padovan, fiind invitat în sediul Episcopiei de Padova, unde activează sora Sorina și sora Valeria, din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Isus, Marele Preot".

O vizită spontană, dar și providențială. Cu aceste cuvinte, părintele Claudiu Ianuș, decan și responsabil al comunității, a dorit să înceapă salutul inițial adresat Preasfințitului. Spontană pentru frumusețea momentului, cunoscând o comunitate care celebrează euharistia duminicală, și providențială pentru parcursul de credință și de cunoaștere a identității personale în aceste prime trei duminici ale postului mare.

A doua duminică a Postului Mare, Duminica Schimbării la Față a Domnului nostru Isus Cristos, a trasat a doua etapă de pregătire spre ceea ce va fi în viitor o reînnoire la nivel de comunitate a Consiliului Pastoral, o pregătire atât la nivel uman, cât și spiritual.

În acest context, Preasfințitul a subliniat în cadrul omiliei câteva aspecte importante. Un prim aspect ar fi mesajul Sfântului Părinte Francisc care îndeamnă la un altfel de post deschis spre ceilalți, mai ales spre cei emarginați. Un al doilea aspect îl reprezintă mărturia unui profesor de la Universitatea Urbaniana din Roma, Tommaso Federici, care spunea, legat de Schimbarea la Față, că noi avem mereu privilegiul să îl contemplăm pe Cristos în frumusețea sa aici și acum, în momentul celebrării euharistice. Ultima parte a cuvântului de învățătură a fost dedicat încurajării celor prezenți ca, în ciuda dificultăților specifice unui teritoriu străin, să-și păstreze mereu credința și să rămână fideli principiilor creștine catolice românești.

Participarea numeroasă și cântările înălțătoare ale corului comunității au fost ingredientele care au contribuit la o celebrare euharistică deosebită.

În cursul după-amiezii, Preasfințitul s-a întâlnit cu o parte din preoții originari din Dieceza de Iași care activează în partea de nord a Italiei.

Îi mulțumim Preasfințitului pentru momentele petrecute alături de noi și pentru îndemnurile atât de necesare în aceste vremuri de profundă încercare la nivel global.

Pr. Marius Gabriel Catrințașu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 martie: Padova: Vizita Preasfințitului Petru Gherghel în comunitatea catolică română


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat