Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Zi de formare zonală pentru adulții din Acțiunea Catolică

Având tema: "Interferențe religioase și identitatea catolică", la Roman, în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei", s-a desfășurat la 28 februarie o zi de formare zonală pentru adulții din Acțiunea Catolică.

La această zi de formare desfășurată la biserică "Inima Neprihănită A Mariei" din Roman, tema propusă la nivel de întreaga dieceză a fost recomandată de însuși Sfântul Părinte papa Francisc, tuturor credincioșilor Bisericii Catolice, în acest an dedicat persoanelor consacrate.

Sub forma unei dezbateri comune, prin întrebările propuse de fiecare grup AC adulți, pr. Alois Moraru ne-a direcționat atenția înspre rădăcinile religioase ale primelor popoare de înainte de Cristos și celelalte religii apărute după Conciliul Vatican II.

Pornind de la cea mai veche religie de pe pământ - hinduismul - apărută, se pare, cu opt mii de ani înainte de Isus Cristos, și parcurgând mai departe istoria budistă, confucianismul... cultura română, cea greacă și altele,... până în zilele noastre ale credinței creștine, am observat că la toate religiile a existat ideea de "o prezență" divină, atotputernică.

Această prezență s-a manifestat mai pregnant la poporul evreu, unde Isus Cristos - Fiul lui Dumnezeu, s-a născut, a crescut și a predicat împărăția lui Dumnezeu - Tatăl prin Duhul Sfânt.

Prigoana și vitregiile suportate de primii creștini care au crezut în Isus Cristos ca Dumnezeu au consolidat și mai mult Biserica zidită pe "chefa", pe temelia credinței sfântului apostol Petru și continuată și astăzi de către noi toți, cu mult curaj și grijă pentru valorile promovate de sfinții părinți.

Cele două concilii din Vatican și reformele benefice aduse credinței creștine ne dau certitudinea în cuvintele Mântuitorului... că vremurile au trecut și vor trece!... popoarele și culturile lor nu pot avea tărie și durata prin marile schimbări promovate... dacă nu îl au pe Dumnezeu, pe sfânta Fecioară - mama lui Isus Cristos, și pe toți sfinții și îngerii lui Dumnezeu ca ocrotitori și îndrumători pe calea binelui suprem, a păcii mondiale ce va asigură existența însăși a vieții pe pământ atât de "împărțit" de prea multă indiferenta și lipsa de iubire față de Dumnezeu și de toți oamenii din jurul nostru mai mult sau mai puțin bogați, mai mult sau mai puțin învățați...

În a descoperi acea particulă magică în stare de a reeduca cultul mai multor dumnezei creați de mâna omului, dar care, din totdeauna au fost declasificați de mânia lui Dumnezeu Atotputernicul, pe treapta zborului frânt al neființei umane.

Rămâne doar universul înstelat din coronița credinței creștine, unde numele lui Dumnezeu va rămâne scris pentru totdeauna, cu toată Biserica Apostolică și Universală, pe treptele înveșnicirii luminii Învierii lui Isus Cristos - Dumnezeu.

Cristina Koch Smeu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat