Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Zi de reculegere pentru tineri cercetași

"Fericiți cei curați cu inima, căci ei îl vor vedea pe Dumnezeu"

Postul Mare este, mai presus de toate, un timp de regăsire, un timp în care privim mai adânc în sufletul nostru pentru a vedea unde s-a rupt nodul iubirii lui Dumnezeu. Dar pentru ca legătura dintre noi și Dumnezeu să fie puternică, e nevoie de fericire, de bucurie, de o inimă curată și deschisă. Iar pentru a înțelege mai bine acest lucru, noi, centrul local "Adormirea Maicii Domnului" Pildești, împreuna cu centrele locale "Coborârea Duhului Sfânt" Adjudeni și "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" Hălăucești, am participat la o zi de reculegere, la Roman, la 28 februarie 2015, în casa primitoare a Surorilor Misionare "Slujitoarele Duhului Sfânt", unde îndrumătorul spiritual a fost părintele Pavel Martinaș, vicar din Pildești.

După rugăciunea de dimineață care ne-a introdus în ambientul zilei, a urmat prima meditație. Primul punct atins a fost cel al dorinței de fericire. Am învățat că pentru a ajunge la fericirea adevărată, trebuie să căutăm în inima noastră. Dar pentru pătrunderea adânca în suflet, e nevoie, așa cum spunea Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, să-l urmăm pe Cristos care "ne determină să lăsăm măștile care ne fac viața falsă". Apoi am discutat despre ce înseamnă să fii curat cu inima, să fii deschis față de voința lui Dumnezeu și despre faptul că nu trebuie să uităm niciodată că Domnul e cel care face primul pas spre fericirea noastră. La ultimul punct, ni s-a prezentat ce înseamnă să-l vezi pe Dumnezeu. Mereu auzim: "Căutați fața Domnului", dar oare știm să căutăm un asemenea chip? Și, dacă îl găsim, știm să conștientizăm prezența lui? Am învățat că cea mai sigură cale spre descoperirea lui Dumnezeu este rugăciunea, iar dacă îl vom descoperi, vom ști să fim cu adevărat fericiți, să fim gata să-i mângâiem pe alții și să fim capabili să înțelegem iubirea lui Dumnezeu, pentru a putea și noi, la rândul nostru, să-l iubim.

A urmat meditația la nivel personal, unde fiecare, în colțul său, în liniștea capelei sau în umbra unui scaun, ne-am întrebat sufletul dacă el caută o fericire adevărată. Dacă răspunsul a fost da, ține această fericire de dorința lui Dumnezeu? După aceea, am aprofundat în grupuri mici, unde ne-am expus idei și mărturii, care au urmat a fi prezentate în grupul mare.

Din atmosfera zilei, nu a lipsit nici colocviul, unde am avut ocazia să ne spălam sufletul de îndoieli și să găsim răspunsuri. Dar totodată, ambientul a fost animat și de jocuri, unde ne-am distrat și ne-am simțit bine.

După un moment de ambientare penitențială, a urmat pregătirea pentru sfânta Liturghie, în cadrul căreia am ascultat ce-a de-a doua meditație și ne-am împărtășit cu trupul lui Isus, prezent în sfânta Euharistie. Ziua s-a sfârșit cu un bilanț, unde am expus punctele tari și slabe și i-am mulțumit părintelui pentru că ne-a ajutat să înțelegem mai bine care este drumul spre fericire, dovada a reușitei zilei fiind mărturiile participanților:

"Pentru mine a fost o experiență nouă, a fost prima zi de reculegere la care am participat și cred că mă va ajuta pentru o mai bună trăire a postului", spune Ioana Chelaru, explorator.

"Azi am învățat multe lucruri care mă vor fi de folos ca să caut fericirea adevărată acolo unde trebuie și să privesc mai adânc în inima mea, unde se află Dumnezeu" spune Monica Martinaș, explorator.

Așadar, ziua nu a fost doar una frumoasa, a fost una rodnică în care am învățat să privim mai adânc în sufletele noastre și să căutăm fericirea adevărată cu o inima curată, deschisă care să emane bucuria de a trăi, pentru ca în cele din urmă să ne regăsim în cuvintele lui Isus care spune că "fericiți sunt cei cu inima curată, căci ei îl vor vedea pe Dumnezeu".

Andreea Mîrț

*

Mai menționăm două momente importante din viața centrului cercetășesc din Pildești.

Primul face legătura cu formarea tinerilor cercetași. În perioadă 23-25 ianuarie 2015 s-a desfășurat un "Curs de inițiere în pedagogia scout", condus de Mioara Sorina Hușanu și de Elena Valentina Dorneanu, din echipa națională de formare al ONCR și la care au participat 17 tineri din centrele Pildești, Adjudeni și Hălăucești.

Al doilea moment a avut loc duminică, 22 februarie 2015, când am sărbătorit Ziua Amintirii. După o săptămâna de pregătire 22 de lupișorii, temerari și exploratori au depus, pentru prima oară, promisiune de cercetași, în cadrul unei ceremonii prezidată de pr. Emanuel Pîrțac și condusă de Luiza Andreea Mîrț, șefa C.L.

C.L. "Adormirea Maicii Domnului" Pildești


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat