Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Sfântul Nicolae": Ședință decanală

Preoții din Decanatul de Bacău s-au întrunit luni, 23 februarie 2015, la ora 10.30, la sediul decanal, în vederea abordării unor aspecte importante. La această întâlnire au participat 50 de preoți, alături de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Ședința decanală a început cu rugăciunea și salutul adresat de episcopul Aurel Percă și de pr. decan Isidor Dâscă preoților prezenți la întâlnire.

Primul punct pe ordinea de zi l-a constituit Relatio Synodi, documentul final al lucrărilor celei de-a III-a Adunări Generale Extraordinare a Sinodului Episcopilor despre provocările pastorale ale familiei în contextul evanghelizării. Întrucât acest document va constitui Lineamenta pentru cea de-a XIV-a Adunare Generală Ordinară pe tema vocației și a misiunii familiei în Biserică și în lume, programată în perioada 4-25 octombrie 2015, au fost adăugate 46 de întrebări la care se așteaptă răspunsuri. Împărțiți în două grupe, preoții din Decanatul de Bacău au analizat fiecare întrebare în parte și au oferit răspunsurile lor.

Al doilea punct l-a constituit problema contractelor cu furnizorii de energie electrică și gaze naturale. Întrucât prețurile practicate în prezent de furnizori sunt exagerate, Episcopia de Iași, în numele tuturor parohiilor și a instituțiilor cu personalitate juridică, va demara procedura de negociere a tarifelor de furnizare a energiei electrice și a gazului metan. Pentru aceasta au fost solicitate diferite informații, precum și documentele necesare de la fiecare parohie.

Un alt aspect abordat a fost participarea elevilor la ora de religie. În cadrul discuțiilor s-a subliniat că părinții trebuie să completeze un formular și să-și exprime acordul privind participarea copiilor lor la ora de religie.

În cadrul ședinței decanale au fost stabilite, de asemenea, data și ora hramului în fiecare parohie și în filiale. Totodată, din partea părintelui decan a revenit propunerea pentru ora de rugăciune lunară ca modalitate de întărire a comuniunii sacerdotale.

Întrucât anul 2015 este unul deosebit pentru aniversările pe care le va avea episcopul Petru Gherghel, preoții din decanat au participat și la o ședință foto, în vederea realizării unui anuar cu fotografiile tuturor preoților Diecezei de Iași.

Programul s-a încheiat cu un moment de adorație euharistică, recitarea Orei Medii și o masă fraternă.

A consemnat pr. Emanuel Imbrea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 februarie: Bacău "Sfântul Nicolae": Ședință decanală


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat