Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Socială pentru Studenți (ZSS, ediția 2015)

Cu mare bucurie și interes am participat, sâmbătă, 21 februarie 2015, la Ziua Socială pentru Studenți, care s-a desfășurat la Casa "Don Orione" din Iași. În cadrul acestui eveniment a fost dezbătută tema: "Credința astăzi. Cauze și forme ale ateismului contemporan".

Prezenți în număr mare (97 de tineri dintre care cinci studenți din Republica Moldova), am asistat, mai întâi, la prezentarea părintelui Iosif Tiba, paroh la Greci, în Arhidieceza Romano-Catolică de București, intitulată "De la știință la credință. Dialogul între știință și religie". Părintele Iosif a subliniat atât distincția existentă între știință și credință, cât și legătura dintre ele.

După o scurtă pauză, părintele Bogdan Herciu, paroh de Vaslui și profesor de filosofie la Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași, ne-a expus cauzele istorice ale secularizării și consecințele acesteia în perioada postmodernă, în prelegerea sa intitulată: "A fi creștin astăzi. Aspecte antropologice și teologice".

Aceste momente bogate din punct de vedere intelectual au fost urmate de sfânta Liturghie celebrată de episcopul Aurel Percă. La predică, Preasfințitul ne-a îndemnat să nu pregetăm în a ne reforma viața religioasă interioară și să dăm mărturie despre propria noastră viață creștină în mediile în care ne desfășurăm activitatea zilnică. Sfânta Liturghie a fost punctul culminant al zilei, momentul în care ne-am unit cu Domnul și între noi, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu, a-i aduce slavă și a-l ruga să facă această zi cât mai rodnică.

A urmat mai apoi prânzul, moment în care discuțiile pe temele prezentate au prins formă, ocazie oportună de împărtășire și destindere.

Părintele Eduard Pătrașcu a dat startul celei de-a doua părți a acestei zile, prezentându-ne aspecte din Biblie legate de idolatrie, explicându-ne anumite evenimente și aspecte legate de această temă. După prelegerea părintelui Pătrașcu, părintele Lucian Farcaș a luat cuvântul pentru a contura anumite trăsături ale relației omului cu divinul, atât a omului ateu, cât și a omului credincios.

Pentru a trage cât mai multe foloase din această zi de formare, s-a organizat o masă rotundă cu tema "Nici eu nu știu ce să mai cred!", formându-se patru grupuri pentru o împărtășire mai eficientă de idei și experiențe legate de credință.

Momentul cultural ce a urmat a reprezentat atât o desfătare pentru noi, cât și o laudă înălțată lui Dumnezeu. Membrii grupului "Lord's Singer" din Iași ne-au încântat cu vocile lor, intonând melodii care au ajuns ușor la inimile noastre, iar mai presus de asta, ne-au trimis cu gândul la frumusețea și măreția credinței noastre.

Această zi minunată s-a încheiat prin concluziile prezentate de părintele Fabian Doboș, capelan universitar, care și-a terminat intervenția invitându-i pe toți studenții la următoarea activitate de amploare: pelerinajul la Sighetu Marmației (24-26 aprilie 2015).

Marius Dancă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 februarie: Iași: Ziua Socială pentru Studenți (ZSS - 2015). Foto: Emilian Lupu


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat