Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oradea: Conferință internațională despre migrația romilor

PS Petru Gherghel, însoțit de pr. Iosif Dorcu și pr. Egidiu Condac, va participa la conferința internațională "Migrația romilor: dileme și perspective ale Uniunii Europene", organizată la Oradea în perioada 18-20 februarie 2015.

Evenimentul este organizat de Asociația Caritas Eparhial Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică Oradea, sub patronajul Conferinței Episcopilor Catolici din România, cu sprijinul principal al Renovabis, adresându-se cu precădere specialiștilor și persoanelor active în domeniul migrație și/sau romi atât din țările de origine ale migranților, cât și din țările de destinație ale acestora.

Invitația prezentată încă din 19 decembrie 2014, pe site-ul www.caritaseparhial.ro al Caritas Eparhial Oradea, și preluată de site-ul www.egco.ro al Episcopiei Greco-Catolice Oradea, informează despre context și motivație și despre modul de desfășurare al acestui eveniment:

"Migrația este un fenomen complex și migrația romilor este cea care a lansat, de fapt, întregul proces de focalizare a atenției asupra excluziunii romilor în Uniunea Europeană.

În prezent, migrația romilor reprezintă, pentru țările europene dezvoltate o provocare, dar în același timp și o dilemă ce are nevoie urgentă de răspunsuri și soluții viabile.

Biserica se simte obligată să contribuie pe mai multe planuri la îmbunătățirea calității vieții romilor. Preocuparea pentru romi și alte grupe defavorizate are o contribuție importantă.

Motive, destinații, profilul migranților, impactul socio-economic, integrare, mituri și realități, perspective din diferite puncte de vedere. Abordări și soluții - au funcționat ele până acum? Au nevoie de îmbunătățiri sau să fie schimbate?

Reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale naționale, instituțiilor europene cu responsabilități în acest domeniu, ai societății civile și ai diverselor organizații reprezentative ale romilor (din mai multe țări europene și România - n.red.) vor fi invitați să participe la această conferință și să lucreze împreună la găsirea unor modalități mai bune, mai eficiente de a aborda această chestiune actuală și, în același timp, provocatoare.

Conferința este gândită să fie interactivă și este planificată ca o experiență de împărtășire, gândire și învățare împreună. Evenimentul va oferi participanților un cadru în care aceștia să împărtășească experiențele din proiecte, bune practici, dar și să pună întrebări la care să caute împreună răspunsuri.

Folosind principiile metodelor «work-caffe», respectiv «open space», participanții vor fi cei care vor stabili temele specifice ale dezbaterilor și vor formula, la final, concluziile".

Pr. Olimpiu Todorean (președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea), PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și dr. Monika Kleck (din partea Renovabis), reprezentanți ai instituțiilor organizatoare, vor rosti în prima zi câte un cuvânt de bun venit.

În programul conferinței sunt prevăzute diferite prezentări susținute de: Stefan Peetz (referent în cadrul Departamentului de Migrație și Integrare, Asociația Caritas Germania), Iosif Kocze și Lucian Bodog (reprezentanți ai rromilor), dr. Vasile Burtea (consilier al Ministerului Educației, președinte al Organizației Alianța pentru Unitatea Rromilor), Mugur Varzariu (fotograf de documentar și ambasador World Vision), Adela Popa-Ghițulescu (director executiv Asociația Caritas Eparhial Oradea), dar și numeroase momente de discuții în grupuri și în plen.

În primele două zile, programul va începe cu câte o Liturghie romano-catolică, iar în ultima zi va fi celebrată o Liturghie greco-catolică, toate celebrările fiind găzduite de biserica "Sfântul Gheorghe" a Seminarului Greco-Catolic din Oradea.

Joi, 19 februarie 2015, la ora 13.30, este prevăzută o vizită la o comunitate de rromi dintr-un sat aflat la 70 de km de Oradea, unde Caritas Eparhial Oradea conduce un centru de zi pentru copiii rromi, cu scopul de a preveni abandonul școlar în rândul acestor copii care provin din medii foarte sărace.

PS Petru Gherghel este responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor din România, pr. Iosif Dorcu este responsabilul Oficiului pentru Ecumenism și Dialog Interreligios din Dieceza de Iași, iar pr. Egidiu Condac este directorul Centrului Diecezan Caritas Iași.

Grija față de migranți a Bisericii Catolice este reliefată și în Mesajul papei Francisc pentru a 101-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului, celebrată la 18 ianuarie 2015, cu titlul: "Biserica fără frontiere: mamă a tuturor", în care Sfântul Părinte explică faptul că Biserica "își deschide brațele pentru a primi toate popoarele, fără deosebire și fără granițe pentru a vesti tuturor că «Dumnezeu este iubire»" (1In 4,8.16). Referitor la contextul globalizării în care trăim, în mesaj se spune că trebuie să răspundem cu "globalizarea carității și a cooperării, încât să se umanizeze condițiile migranților", căutându-se în același timp o soluție pentru diminuarea motivelor care duc la migrație. Solidaritatea față de migranți și refugiați trebuie însoțită de dezvoltarea la nivel mondial a unei ordini economico-financiare mai juste și mai echitabile, împreună cu o tot mai mare angajare în favoarea păcii, ce reprezintă condiții indispensabile pentru un progres autentic.

Ovidiu Bișog

(foto: Fericitul Ceferino Giménez Malla, numit și "Sfântul Romilor")


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat