Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Întâlnire formativă pentru tineri - "Să reînnoim sentimentele noastre!"

Duminică, 15 februarie 2015, între orele 15.00 și 17.30, va avea loc o nouă întâlnire formativă pentru tineri, organizată de Surorile Campostrini, la sediul din Tămășeni, pe tema: "Să reînnoim sentimentele noastre!".

*

"[...]20 Căci vă spun: dacă dreptatea voastră nu o va întrece cu mult pe cea a cărturarilor și a fariseilor, nu veți intra în împărăția cerurilor. 21 Ați auzit că s-a spus celor din vechime: Să nu ucizi! Dacă cineva comite o crimă, va fi condamnat la judecată. 22 Dar eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va fi condamnat la judecată. Dacă cineva îi spune fratelui său "prostule!", va fi condamnat de Sinedriu. Dacă cineva îi spune nebunule! va fi condamnat la focul Gheenei. 23 Așadar, dacă îți aduci darul la altar și acolo îți amintești că fratele tău are ceva împotriva ta, 24 lasă acolo darul tău, în fața altarului, du-te, împacă-te mai întâi cu fratele tău și apoi, venind, oferă-ți darul! 25 Pune-te de acord cu dușmanul tău repede, cât timp mai ești cu el pe drum, ca nu cumva dușmanul să te dea pe mâna judecătorului, iar judecătorul gardianului și să fii aruncat în închisoare. 26 Adevăr îți spun, nu vei ieși de acolo până când nu vei fi restituit ultimul ban". (Mt 5,20-26)

*

Textul de față ne invită să reflectăm din nou asupra vieții, asupra timpului pe care încă îl avem înaintea noastră, asupra modului în care folosim acest timp, asupra sentimentelor ce locuiesc în noi cu sau fără cunoașterea, acceptarea sau conștientizarea acestora. Ne regăsim din nou în fața unei schimbări de mentalitate pe care Isus încearcă să o introducă în rândul oamenilor din toate timpurile și anume convertirea întregii noastre ființe, și mai ales a aspectelor noastre mai puțin vizibile, cele interioare, mult mai importante decât orice alt aspect exterior pe care îl adoptăm în relațiile cu ceilalți.

Este o tematică destul de complexă și dificilă. A reînnoi sentimentele noastre necesită o muncă serioasă, constantă, voită și de multe ori realizăm că, în ciuda bunăvoinței și determinării noastre, rezultatele nu sunt mereu pe măsura așteptărilor pe care le avem. Este un drum pe care trebuie să îl alegem noi, conștienți că riscul este acela de a da peste cap certitudinile pe care le avem în relațiile zilnice la muncă, la școală, în familie, în orice context, fiind nevoiți să analizăm orice colț ascuns al istoriei noastre personale, pentru a înțelege proveniența sentimentelor și ceea ce ne ghidează zilnic. Astfel vom fi capabili să discernem între ceea ce aparține cu adevărat prezentului pe care îl construim zilnic și ceea ce, de fapt, are rădăcini îndepărtate ce aparțin istoriei noastre personale, ceea ce ne va ajuta în construirea și menținerea unui raport corect, armonios, coerent cu noi înșine, cu Dumnezeu, cu cei din jurul nostru.

Textul sfântului Matei ne invită să avem grijă de sentimentele noastre, de emoțiile și de imaginile care nasc înăuntrul nostru în întâlnirea cu celălalt; nu putem alege noi ceea ce vrem să simțim, însă putem decide cum să utilizăm ceea ce simțim: alegem conflicte, certuri, suferință sau dimpotrivă împăcare, armonie, pace interioară? În umilință și acceptare reușim să găsim mereu noi modalități de a depăși în primul rând conflictele cu noi înșine și neînțelegerile, iar astfel putem să clădim și cu ceilalți relații senine, de încredere și de colaborare.

"Dreptatea" noastră trebuie să depășească dreptatea tipică a cărturarilor și a fariseilor, care îi judecau pe alții fără ca ei înșiși să aplice asupra lor ceea ce transmiteau celorlalți. Dreptatea contemplată în viața lui Isus este o "dreptate" care privește persoanele în situația lor specifică, dincolo de forme și aparențe, cu ochii credinței, iertării, înțelegerii, sincerității.

Sentimentele trebuie monitorizate, ghidate, educate, deoarece sunt determinante în realizarea noastră personală, în alegerile zilnice, în conversațiile cu ceilalți, având un rol extrem de important pe parcursul întregii noastre existențe. Așadar, privirea noastră trebuie să își schimbe direcția încă o dată de la ceea ce avem în fața ochilor, la ceea ce avem înăuntrul nostru, astfel încât să transformăm în firimituri de cunoaștere, de bunătate, de schimbare și reînnoire ceea ce simțim față de orice realitate pe care o trăim zi de zi.

Vă așteptăm!

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it

* * *

Gherăești și Tămășeni: Întâlniri formative pentru tineri (19 octombrie 2014 - 17 mai 2015)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat