Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate

Congregațiile și ordinele religioase din zona Iași au celebrat Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, luni, 2 februarie 2015, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", din Iași, când Biserica sărbătorește și Prezentarea lui Isus la Templu.

Ne.am pregătit în mod deosebit în acest An închinat Vieții Consacrate cu o oră de adorație euharistică, duminică după-amiază, 1 februarie 2015, de la ora 15.00 la 16.00. În Euharistie, Domnul ne face să parcurgem drumul său, drumul slujirii și al împărtășirii, drumul harului, iar acel puțin pe care-l avem și care suntem, dacă este împărtășit, devine bogăție, pentru că puterea lui Dumnezeu coboară în sărăcia noastră pentru a o transforma. Am fost invitați să ne întrebăm, adorându-l pe Isus, dacă ne lăsăm cu adevărat transformați de el.

Reflecția noastră a continuat mai ales luni, 2 februarie 2015, la Liturghia solemnă de la ora 10.00, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, concelebranți fiind Preafințitul Aurel Percă, pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, și alți preoți.

Sfânta Liturghie a început cu procesiunea cu lumânările care au fost binecuvântate și simbolizează lumina lui Cristos și a vieții noastre care trebuie să fie lumină pentru cei din jur.

Textele biblice proclamate au avut un mesaj comun: Domnul intră în templul său, iar aleșii săi se grăbesc să-l întâmpine și apoi să dea mărturie despre el. Lecturile, după cum ne-a spus Preasfințitul Petru în omilie, reprezintă un mesaj ce trebuie primit de către noi toți pentru a trăi în atmosfera întâmpinării Domnului care vine să îndrepte calea, să ofere o nouă alianță pe care cu toții o dorim.

În timpul sfintei Împărtășanii am intonat imnul "Veni Creator", pentru a invoca asupra noastră, a tuturor consacraților, harul divin, iar după sfânta Împărtășanie toate persoanele consacrate prezente am reînnoit sfintele voturi, împreună reînnoind dorința de bine și de a-l sluji pe Isus.

La sfârșitul sfintei Liturghii, fratele Juan, din Congregația Frații Școlilor Creștine, a adresat tuturor un cuvânt de împărtășire și de mulțumire. Mulțumirea a fost adresată în mod deosebit păstorului diecezei noastre, în acest an important pentru dânsul din mai multe motive: 25 de ani de episcopat, 50 de ani de preoție și 75 de ani de viață.

Corul Seminarului "Don Orione" ne-au ajutat prin cântecele lor să trăim mai profund această celebrare.

După Liturghie am participat la o agapă fraternă. Împreună cu cei doi episcopi, cu pr. Fechet, ne-am bucurat de clipe de fraternitate deosebite, care s-au transformat în note armonioase de bucurie și veselie sinceră.

Mulțumim tuturor celor care au organizat această zi, iar poporului creștin îi mulțumim pentru că ne susțin cu rugăciunea și cu sacrificiile lor, pentru a putea fi ceea ce dorește papa Francisc de la noi și Preasfințitul Petru ne-a amintit la predică: purtători de bucurie, să trezim lumea vestind evanghelia fără încetare și să fim experți în comuniune.

Sr. Victoria Pop

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Iași: A XIX-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate. Foto: Ionuț-Gabriel Giurgică


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat