Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuador: A fi misionar

La începutul acestui articol aș dori să încep cu o întrebare, și anume: Ce înseamnă a fi misionar? A fi misionar este o trimitere din partea lui Dumnezeu la acei oameni care au nevoie de tine pentru a-l face și lor cunoscut pe Dumnezeu.

Am început cu această întrebare deoarece de aproape patru luni de zile sunt misionar în Ecuador, mai exact în Parohia "San Bartolomé" Palestina, unde activează ca paroh de nouă ani părintele Bartolomeu Blaj.

Înainte de a veni la Ecuador, mă întrebam: Sunt eu vrednic de a fi misionar? Pot face față lumii de aici? Pot duce eu cuvântul lui Dumnezeu la acei oameni care încă nu au auzit de Dumnezeu sau care știu foarte puțin despre el? La aceste întrebări am putut să-mi dau un răspuns când, ajungând în Ecuador, după numai două săptămâni de acomodare, părintele paroh îmi spune că timp de o lună de zile trebuie să conduc parohia, deoarece el trebuia sa plece în România din motive familiale.

În această lună de zile în care eu trebuia să conduc parohia în postura de paroh, am avut diferite activități, cum ar fi: prima sfântă Împărtășanie, împlinirea a cinci ani de la consacrarea Bisericii, hramul secundar (Virgen del Cisne), pe lângă aceste activități mai aveam de celebrat liturgia cuvântului prin sate, hramuri, înmormântări și diverse activități cu ministranții, tinerii și cateheții parohiei.

Pentru prima sfântă Împărtășanie am avut de pregătit 125 de copii, care doreau cu nerăbdare să-l primească pentru prima dată pe Isus în sufletele lor. A fost o sărbătoare frumoasă, cu o participare numeroasă din partea credincioșilor. După această sărbătoare a urmat vizitarea satelor, unde trebuia de celebrat liturgia cuvântului, să-i vizitez pe cei bolnavi, de a celebra înmormântări, de a celebra hramuri și alte activități care apăreau atunci pe moment fără să te aștepți.

În ultimele două săptămâni în care mai eram responsabil de parohie (în postura de paroh), trebuia să pregătesc o dublă sărbătoare, împlinirea a cinci ani de la consacrarea Bisericii și hramul secundar. Aceste două sărbători au început cu o novenă în cinstea patroanei secundare, în tot acest timp se celebra sfânta Liturghie care era organizată de fiecare sector în parte, iar după sfânta Liturghie avea loc procesiunea cu imaginea sfintei care era purtată de credincioși până în locul pregătit de ei, unde se stătea în rugăciune până a doua zi.

Pentru că aceste sărbători au ieșit destul de bine, și că au fost organizate frumos mulțumesc și părintelui Nicu Blaj (paroh de Santa Lucia), care venea de fiecare dată pentru celebrarea sfintei Liturghii și pentru spovezi.

Pentru toată această perioadă în care am condus parohia mulțumesc bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul pe care m-i l-a dăruit și pentru toată forța cu care m-a înzestrat trimițându-l pe Duhul Sfânt asupra mea. Îl rog ca în tot acest timp care a mai rămas să mă călăuzească de a putea fi un bun și vrednic misionar.

Pace și bine!

Alois Cancel,
seminarist în anul pastoral

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Ecuador: A fi misionar


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat