Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Funeraliile sorei Veronica Mateeș, SFMA

În dimineața zilei de 20 ianuarie 2015, la ora 10.00, în biserica parohială din Luizi-Călugăra, a început sfânta Liturghie de înmormântare celebrată de pr. Alois Fechet, responsabil cu viața consacrată în Dieceza de Iași, împreună cu alți preoți concelebranți care au cunoscut-o pe sr. Veronica Mateeș, SFMA, și care i-au fost alături și în timpul suferinței ei. Sora Mateeș a fost membră a Institutului "Surorile Franciscane Misionare de Assisi" și a decedat la 18 ianuarie 2015.

Sr. Veronica a fost înconjurată și însoțită pe ultimul drum de aproape toate surorile din Congregație care slujesc în comunitățile din țară.

O mare prețuire și recunoștință i-au arătat și credincioșii comunității din Luizi-Călugăra care, în număr foarte mare, au venit să se roage la căpătâiul ei de-a lungul zilei de duminică și luni, iar marți au însoțit-o până la mormânt. În această comunitate, sr. Veronica, prin prezența ei simplă, umilă și discretă, a încurajat, a îndrumat, a alinat, a educat la credință și s-a rugat pentru mulți. Avea pentru fiecare persoană un zâmbet, o privire duioasă și un cuvânt de viață.

Așa cum a amintit la predică pr. Matei Senteș, OFMConv, care a însoțit-o mai îndeaproape, în special în lunile de boală și de suferință, sr. Veronica s-a străduit să trăiască carisma franciscană pe care a îmbrățișat-o prin profesiunea religioasă, în ciuda slăbiciunilor și a limitelor omenești. Sfințenia prin lucrurile mici, în cotidian; pocăința înțeleasă ca și convertire continuă a minții și a inimii la Dumnezeu, sărăcia ca și despuiere și renunțare totală la tot ceea ce ar împiedica unirea cu Domnul și viața în fraternitate ca loc privilegiat pentru a învăța iubirea și milostivirea, sunt câteva din aspectele carismei care au devenit năzuințele vieții ei.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu că a dăruit-o pe sr. Veronica familiei noastre călugărești, în slujirea Bisericii și a fraților și surorilor din diferite părți ale lumii. Viața ei ne-a vorbit puternic, iar moartea ei ne-a întărit în credință și în comuniunea cu cei care ne-au precedat în această viață și sunt acum în patria cerească.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Sr. Elena Enășcuț,
secretara provincială

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 octombrie: Luizi-Călugăra: Funeraliile sorei Veronica Mateeș, SFMA


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat