Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zaragoza (Spania): Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului

Duminică, 18 ianuarie 2015, și în Zaragoza s-a celebrat, alături de întreaga Biserică Catolică, Ziua Migrantului și a Refugiatului, titlul acesteia fiind "Biserica fără frontiere: Mamă a tuturor!" Comunitatea catolică română a fost prezentă, ca de obicei, la manifestarea acestui moment, care are menirea de a apropia și uni pe fiii săi.

Celebrarea euharistică a avut loc în biserica "Santiago El Mayor", care găzduiește de câțiva ani această sărbătoare, având prezente comunități ce-și au rezidența în Zaragoza, cum ar fi comunitățile de emigranți asiatici, africani, latino-americani și est-europeni .

Celebrant principal a fost arhiepiscopul de Zaragoza, ÎPS Vicente Jimenez Zamora, alături de care au concelebrat și preoții responsabili cu pastorația credincioșilor emigranți, între care prezent și păstorul comunității românești, pr. Ionel Jicmon.

Pentru ca sfânta Liturghie să decurgă într-un mod armonios, am fost îndemnați să colaborăm cu toții, astfel încât cântările au fost animate frumos, de fiecare cor prezent, cuvântul Domnului și psalmul responsorial au fost proclamate de câte un reprezentant din diferite țări, ca România, China și Polonia, așa încât toți am simțit cu bucurie că facem parte din aceeași familie. Și la rugăciunea credincioșilor, o tânără româncă a citit una din invocațiile prezentate, iar la momentul ofertoriului, doi reprezentanți ai comunității noastre au oferit pâine și vin.

În predica sa, ÎPS Vicente ne-a vorbit puțin despre lecturile zilei, dar și despre tema și importanța acestei zilei celebrate, împreună. Trebuie să ieșim din egoismul nostru, pentru ca lumea să fie mai bună, căci toți suntem fii ai lui Dumnezeu, de aceea să cerem Tatălui ceresc convertirea sufletelor și inimilor noastre, pentru ca toți, emigranți, și nu numai, să construim adevărate comunități creștine, unde nimeni să nu se simtă exclus.

La momentul comuniunii euharistice, am avut bucuria de a o asculta pe soprana Adriana Scurtu, care, cu căldură și emoție, a interpretat admirabil piesa "Ave Maria", de Schubert, drept pentru care îi mulțumim.

La sfârșitul sfintei Liturghii, din partea Delegației pentru Migrații, ne-au fost adresate câteva gânduri de felicitare, din partea doamnei Emilia Alonso.

Nici dansurile populare nu au lipsit din programul acestei festivități, prezentate de tinerii noștri, care s-au pregătit și au dat dovadă de frumusețea valorilor culturale ale neamului nostru.

Mulțumim bunului Dumnezeu, încă o dată, pentru această frumoasă ocazie de a ne întâlni, de a ne cunoaște și de a împărtăși frumoase momente de comuniune, în comunitatea pe care am format-o aici, cu toți cei plecați departe de patria lor.

Să fim familia unei Biserici fără frontiere!

Simona Andrei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Zaragoza (Spania): Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat