Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Olgiata (Italia): Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului

Duminică, 18 ianuarie 2015, comunitatea catolică românească prezentă în Dieceza de Porto - Santa Rufina, în Italia, care se adună pentru sfânta Liturghie în limba română în Ladispoli și Cesano, a avut marea bucurie de a celebra cea de-a 101-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului, împreună cu episcopul locului, Mons. Gino Reali, și cu toți emigranții catolici prezenți în teritoriu. Așa cum se obișnuiește aici, pentru a veni mereu în ajutorul emigranților, în fiecare an, ziua emigranților se celebrează în localități diferite; anul acesta alegându-se localitatea Olgiata, care abia din 20 septembrie 2014 are biserică și oratoriu, ambele dedicate sfinților Petru și Paul.

"Biserica fără frontiere: mamă a tuturor" este titlul mesajului transmis special de papa Francisc pentru această zi, text care dorește să explice faptul că Biserica "își deschide brațele pentru a primi toate popoarele, fără deosebire și fără granițe pentru a vesti tuturor că «Dumnezeu este iubire» (1In 4,8.16) (...). Curajul credinței, speranței și carității permite să se reducă distanțele care separă de dramele umane. Isus Cristos este mereu în așteptare de a fi recunoscut în migranți, în refugiați și în exilați și în acest mod ne cheamă să împărtășim resursele, uneori să renunțăm la ceva din bunăstarea noastră dobândită (...). Dragi migranți și refugiați! Voi aveți un loc special în inima Bisericii și o ajutați să lărgească dimensiunile inimii sale pentru a manifesta maternitatea sa față de întreaga familie umană".

Programul acestei zile speciale de sărbătoare a început, la oratoriul Parohiei "Sfinții Petru și Paul" din Olgiata (Italia), în jurul orei 16.00 cu prezentarea familiilor de emigranți, preoții responsabili de fiecare grup de emigranți, locul unde aceștia celebrează sfânta Liturghie în limba lor de proveniență, urmând apoi ca aceștia să aibă bucuria de a prezenta câte ceva din cultura și tradițiile proprii. Pe lângă dansurile și cântecele specifice polonezilor, nigerienilor, filipinezilor și srilankezilor, ne-am alăturat și noi cu intonarea a trei colinde tradiționale românești și a trei dansuri populare.

După această primă parte a urmat momentul principal al zilei: celebrarea sfintei Liturghii internaționale, de la ora 18.00, de către ep. Gino Reali, în noua biserică "Sfinții Petru și Paul" din Olgiata. La această celebrare au concelebrat, pe lângă parohul acestei biserici și preoții responsabili de pastorația emigranților din Polonia, Srilanka, Filipine, Nigeria, Slovacia și România, dar și de diaconul Enzo Crialesi, responsabil cu pastorația emigranților din această dieceză. Din toți anii în care participăm la această zi a emigranților, de dată aceasta numărul catolicilor români prezenți la celebrare a fost cel mai numeros (mai mult de 60 de persoane). În limba română a fost cântat Psalmul responsorial, a fost citită o intenție la rugăciunea credincioșilor și a fost intonat cântecul final de la sfânta Liturghie.

Al treilea și ultimul moment al zilei a fost agapa frățească ce a urmat imediat după sfânta Liturghie, agapă pregătită de toți emigranții care au participat la sărbătoare. În fața diversității culinare, pe lângă curiozitatea de a vedea și de a gusta diferite mâncăruri, nu puțini au fost cei care au lăudat sarmalele românești, tochitura moldovenească cu varză murată, dar și dulciurile pregătite de bucătăresele noastre, care pe lângă oboseala de a le pregăti împreună (așa cum se organizau mai multe femei și acasă) au pus și mult suflet și dragoste. Pentru ca să nu se termine seara așa de repede, ca și cum parcă mai lipsea ceva, acest moment de sărbătoare s-a încheiat cu minunatele noastre dansuri populare românești, la care (văzând cât de frumoase și interesante sunt) ni s-au mai adăugat și câteva persoane mai curajoase din Filipine și Srilanka.

Mulțumim Domnului pentru această zi minunată, plină de har și de binecuvântare, zi în care toți cei prezenți au avut parte de momente (sufletești și culturale) de neuitat.

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Olgiata (Italia): Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat