Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Praga: Tineri din Dieceza de Iași la Pelerinajul încrederii pe pământ

În perioada 29 decembrie 2014 - 2 ianuarie 2015 s-a desfășurat la Praga, în capitala Cehiei, Întâlnirea Europeană a Tineretului, care se organizează iarna, Taizé ediția 2014, care poartă numele de "Pelerinajul încrederii pe pământ". La această ediție, din Dieceza de Iași au participat 30 de tineri.

Pelerinajul încrederii pe Pământ a fost inițiat de fratele Roger de Taizé la sfârșitul anilor 1970. Ultima ediție, recent încheiată, a avut loc în "inima Europei", la Praga, în capitala Cehiei. La această întâlnire au participat peste 30.000 de tinerii, cei mai mulți dintre ei din Europa și o mică parte de pe celelalte continente.

Rugăciunea Taizé este caracterizată de meditație personală asupra unui text biblic și muzică religioasă care conține versete din Psalmi sau alte fragmente scurte din Sfânta Scriptură.

Întâlnirile Taizé sunt de tip ecumenic și au ca scop promovarea comuniunii și a unității dintre religii și popoare. La pelerinajul de la Praga au participat tineri de diferite religii și confesiuni: catolică, ortodoxă, protestantă și alte religii reprezentate de un număr redus de participanți.

Tema întâlnirii din acest an s-a centrat asupra chemării lui Isus de a fi sarea pământului: "Voi sunteți sarea pământului; dacă sarea se va strica, cu ce se va săra?" (Matei 5,13) Tinerilor participanți le-au fost adresate patru propuneri pentru anul 2015: să împărtășească cu cei din jurul lor farmecul vieții, să se dedice reconcilierii, să muncească pentru pace și să aibă grijă de pământ.

Rugăciunea Taizé este o rugăciune a păcii sufletești ce are ca scop pacea între oameni și între popoare. Pornind de la una din cele opt fericiri, și anume: "Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema" (Matei 5,9), pelerinilor le-a fost prezentată pacea ca fiind mai mult decât absența conflictului. Pacea este împlinirea vieții și totodată bucurie pentru inima celui care o dorește pentru sine si pentru ceilalți.

Principalele activități care au făcut parte din program au fost: rugăciunea de dimineață, întâlnirile în grupuri mici de discuții formate din tineri proveniți din mai multe țări în care s-au dezbătut teme religioase despre pace și unitatea creștinilor, rugăciunea comună de după-amiază, participarea la diverse ateliere cultural-religioase, concerte și posibilitatea de a vizita orașul. Seara, toți tinerii se adunau în bisericile din Praga și în locuri special amenajate pentru a se ruga împreună.

Tinerii pelerini au fost cazați în orașul Praga sau în împrejurimi, la familiile care și-au arătat disponibilitatea de a primi oaspeți internaționali, în școli sau în diferite alte locații. Celor care au fost cazați în împrejurimile orașului Praga li s-au pus la dispoziție autobuze speciale pentru a circula spre locurile de rugăciune, iar cei care au fost cazați în oraș au avut la dispoziție pentru deplasare mijloacele de transport în comun din Praga.

Familiile gazdă au fost foarte ospitaliere cu pelerinii care le-au călcat pragul casei lor și s-au bucurat de prezența pelerinilor în locuința lor. Pelerinii au împărtășit din cultura și tradițiile țării de proveniența. O parte dintre tinerii Diecezei de Iași care au fost cazați în familii au adus bucuria pe chipul și în inimile familiei gazdă prin intermediul colindelor tradiționale românești.

Fiecare grup de tineri a petrecut noaptea dintre ani în parohia în care a fost cazat. Cu o oră înainte de a trece în noul an s-a organizat un moment de rugăciune cu tinerii din alte țări cazați în parohia respectivă. Începutul anului 2015 a fost marcat de un Festival al popoarelor la care membrii fiecărei țări participante au pregătit câte un moment artistic reprezentativ pentru țara respectivă.

Următoarea Întâlnire Europeană a Tineretului ce se organizează iarna - Taizé 2015, va avea loc la Valencia, în Spania, în perioada 28 decembrie 2015 - 1 ianuarie 2016, unde sunt invitați toți tinerii din Europa și din lumea întreagă.

Iată câteva impresii ale tinerilor din Dieceza de Iași participanți la Pelerinajul încrederii pe pământ în Praga:

  • "Experiența Taizé din acest an de la Praga, prima pentru mine, a fost una pe care nu aș înceta să o repet dacă aș putea. M-a impresionat nespus prezența miilor de tineri care, prin rugăciune, cântece, interiorizare, căutau să fie mai aproape de Dumnezeu. Am avut parte de zile pline și frumoase care mi-au dat forță și curaj să încep noul an cu mai multă încredere în mine; au fost zile despre care aș putea spune că le-am trăit la intensitate maximă datorită programului propus de organizatori, pe care l-am împărtășit cu prieteni și persoane dragi". (Flavia Farcaș, Nicolae Bălcescu)

  • "Pelerinajul la Praga a reprezentat pentru mine o nouă dovadă că atunci când ne punem încrederea cu adevărat în Dumnezeu, el este acela care ne oferă cu mult mai mult: bucurie, pace interioară, prieteni noi deosebiți, speranță și nu în ultimul rând comuniunea profundă cu Fiul său Isus. În zilele petrecute la Praga am simțit că tinerii pot fi o oază de pace, un ferment de bucurie, o rază de speranță și pentru aceea care nu mai cred în Dumnezeu și s-au îndepărtat de mult de Biserică. Am simțit o bucurie imensă la Praga că, alături de tinerii români cu care am stat împreună, am reușit să vestim Nașterea Domnului prin colindul nostru la o familie din oraș, să aducem zâmbetul, bucuria pe chipul și în sufletul unui preot care era foarte întristat de starea actuală a Bisericii cehe, am reușit să simțim prin rugăciunile la care am participat că Domnul este atât de aproape de noi, deși uneori nu-l vedem". (Cristina Budău, Iași)

  • "Am mai participat până acum și la alte tipuri de pelerinaje, însă pelerinajul încrederii pe care l-am trăit la Praga a fost ceva diferit. Știam că va participa un număr mare de tineri, însă e cu totul altă trăire când ești acolo prezent și vezi marea de tineri adunați pentru rugăciune și pentru contemplare, într-o atmosferă de liniște acompaniată de cântări care-ți umplu sufletul. Am avut ocazia ca, în parohiile unde am fost repartizați, după rugăciunea de dimineață, să ne întâlnim în grupuri mai mici și să discutăm despre cum am putea noi, tinerii, să fim sarea pământului, sau cum ne putem lua angajamentul de a fi dedicați reconcilierii ori cum putem munci noi pentru pace. A fost interesant și benefic ca astfel de discuții să fie exprimate alături de tineri din culturi diferite, precum Polonia, Italia sau Republica Cehă. A fost prima oară când am participat la un astfel de pelerinaj, însă îmi propun ca de acum să fie o continuitate". (Tereza Bejan, Iași)

  • "Întâlnirea Taizé, de la Praga, a fost și prima mea participare la un astfel de eveniment. Starea de spirit a grupului la plecare a fost una de bună dispoziție, nerăbdare și emoție, care s-a contopit cu cea a tinerilor pe care i-am întâlnit în acest oraș, tineri plini de viață, bucurie și căldură sufletească, într-un cuvânt: tinerețe. Organizării evenimentului nu i se pot imputa prea multe greșeli, timpul avut la dispoziție fiind structurat în momente de rugăciune, discuții pe grupuri mici, momente de destindere și suficient timp liber pentru a vizita orașul. Sper ca aventura mea europeană Taizé, începută la Praga, să nu se sfârșească aici!" (Eduard Dămoc, Pildești)

  • "Praga, Taizé... o experiență din care am învățat multe. Am învățat că, deși au participat tineri de diverse naționalități, ne-am simțit ca o familie care aducea laudă și mărire lui Dumnezeu și, chiar dacă am fost în număr mare (aproximativ 30.000), în momentele de rugăciune se simțea o liniște sacră. Simțeam cum parcă eram îmbrățișați cu toții de Tatăl nostru divin, îmbrățișați cu toate temerile noastre de tineri, cu problemele noastre, el conferindu-ne pace, pentru ca astfel să purtăm pacea mai departe, în lume, în casele noastre etc. A fost o experiență de neuitat și recomand și altor tineri să participe la acest gen de întâlniri". (Alina Cozma, Moinești)

  • "Pelerinajul încrederii pe pământ în Praga a fost unul foarte frumos cu un mesaj profund adresat tinerilor; acela de a fi sarea pământului: «Voi sunteți sarea pământului, dacă sarea se va strica, cu ce se va săra?» (Matei 5,13). Să fim sarea pământului este un dar de la Dumnezeu. Fiind sarea pământului, putem împărtăși farmecul vieții celor din jurul nostru, ceea ce ne face să fim fericiți! Sarea dă gust mâncării, așa cum poate da gust și vieții noastre. Trebuie să avem încredere în Domnul: «Dacă Dumnezeu este pe primul loc, toate celelalte lucruri vor fi la locul lor»" (Claudia Dimișcă, Pildești)

  • "Mă bucur foarte mult că am reușit să particip la această întâlnire europeană a comunității Taizé de la Praga. Este pentru prima dată când particip la o astfel de întâlnire europeană dobândind o nouă și plăcută experiență. A decurs totul conform unui program bine determinat. Faptul că au participat un număr atât de mare de tineri din lumea întreagă a făcut întâlnirea mai frumoasă și a fost impresionant să observi cum tinerii se roagă, caută rugăciunea, caută să vorbească cu Dumnezeu. Mi-au plăcut aceste zile deoarece am trăit alături de ceilalți tineri, momente frumoase, momente de pace, de liniște sufletească și de bucurie". (Margareta Ferenț, Frumoasa)

Alexandru-Eusebiu Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 29 decembrie 2014 - 2 ianuarie 2015: Praga: Tineri din Dieceza de Iași la Pelerinajul încrederii pe pământ. Foto: Emilian Lupu

- 29 decembrie 2014 - 2 ianuarie 2015: Praga: Tineri din Dieceza de Iași la Pelerinajul încrederii pe pământ. Liben Praha 8. Foto: Cristina Budău

* * *

Filmare și montaj video realizate de Emilian Lupu în AT61 - CB Prague 1, Church CB sbor, Soukenicka 1193/15 și în diverse locuri vizitate:

* * *

De la Praga la Valencia

Tinerii europeni la Praga. Micile semințe de la Taizé împotriva oprimării săracilor și minorităților

Praga: Credința creștină. Fundament al oricărei libertăți


 

lecturi: 5.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat