Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna ianuarie 2015

Cu multă bucurie în suflet vă îndemn să lecturați noul număr al revistei "Lumina creștinului", nr. 1 (301) - ianuarie 2015, pentru ca împreună cu începerea noului an să putem începe și noi un drum de o mai intensă cunoaștere în cei de lângă noi.

Revista se deschide cu scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel intitulată "Rugăciunea". Păstorul Diecezei de Iași ne amintește cu bucurie de noua eră deschisă la începutul pontificatului papei Ioan al XXIII-lea cu privire la unitatea creștinilor. Totodată ne amintește de exemplul de prețuire, iubire, dialog și rugăciune pe care ni-l oferă cei mai mari lideri ai creștinismului, papa Francisc și patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului. Astfel, noi trebuie să urmăm acest exemplu și să-l transformăm într-o îmbrățișare frățească pe drumul refacerii unității creștinilor.

La rubrica "Actualitate" putem găsi un articol scris de părintele Cornel Cadar, intitulat "Prima celebrare a fericitului Anton Durcovici". În aceeași pagină, în rubrica alăturată ne sunt prezentate câteva informații cu privirea la deschiderea Anului Vieții Consacrate.

În continuare, la pagina 6, putem găsi articolul cu numele "Tuturor consacraților", în care părintele Alois Fechet ne prezintă scrisoarea apostolică a papei Francisc, semnată la 21 noiembrie 2014, înainte de deschiderea noului an pastoral dedicat persoanelor consacrate. În rubrica alăturată, articolul cu numele "Cardinal decedat" ne prezintă în linii mari activitatea celui care era cardinalul Fiorenzo Angelini și legătura acestuia cu Dieceza de Iași.

În imediata pagină putem găsi un articol intitulat "Mesaje ale papei Francisc" în care părintele Claudiu Bulai ne prezintă pe scurt mesajele papei Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii (1 ianuarie) și Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului (18 ianuarie). Iar pe aceeași pagină mai putem găsi și articolul cu numele "SRUC 2015" în care putem găsi câteva informații cu privire la Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor ce se va desfășura în perioada 18-25 ianuarie 2015.

Tot părintele Claudiu Bulai semnează și următorul articol intitulat "Papa la Strasbourg și în Turcia" în care ne sunt prezentate cele două călătorii ale papei Francisc.

La rubrica "Din istoria revistei" putem găsi un articol intitulat "Anii 1991-1993", semnat de părintele Cornel Cadar.

Articolul "Episcopul de Iași, în Italia" ni-l prezintă pe PS Petru Gherghel prezent la al VII-lea Congres Mondial pentru Grija Pastorală a Migranților. Iar în rubrica alăturată ne sunt prezentate câteva informații cu privire la Icoana lui Isus milostivul.

La rubrica "Istorie" putem găsi un articol cu numele "Sfințirea capelei și comemorarea părintelui Gheorghe Petz" în care părintele Mihai Androșcă ne prezintă câteva detalii cu privirea la sfințirea capelei mortuare din Butea.

Articolul pregătit de Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea Fiicele Inimilor Sfinte îl putem găsi la rubrica "Mesajul Sfinților" cu numele "Giovanni Antonio Farina".

Părintele Iosif Dorcu continuă serialul "Sanctuare" cu prezentarea unui sanctuar din SUA: Washington.

Revista ne prezintă în continuare rubrica adresată familiilor care este în grija părintelui dr. Felician Tiba, în acest număr fiind propus articolul intitulat "Căsătoria și durerea de măsea".

Putem relua mai apoi povestea "Crucea de lemn" care este dedicată copiilor fiind pregătită de părintele Anton Gabor. Urmând mai apoi rubrica dedicată tinerilor îngrijită de părintele Felix Roca cu titlul "Călătoria vieții".

Articolul intitulat "Sfințiri de diaconi" pregătit de Ionuț-Gabriel Giurgică ne prezintă evenimentul ce a avut loc luni, 8 decembrie 2014, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

În imediata pagină cu titlul "Gânduri ale diaconilor nou-sfințiți" putem găsi și câteva impresii oferite de diaconii noi sfințiți. Iar în rubrica alăturată intitulată "Tablete spirituale" găsim articolul cu titlul "Repere de început" pregătit de părintele Cristian Chinez.

Cu aceeași bucurie vă îndemnăm să citiți și articolele: "Culese de la copii" culese de sora Rodica Martin, "Am înțeles ce faceți, vă cer să fac parte din grupul vostru!" din cadrul rubricii "Misiuni" pregătită de părintele Florin-Petru Sescu și "Speranța la viață" articol din cadrul rubricii "În apărarea sănătății" pregătit de asistent social Ramona Ciobanu.

Ca de obicei, revista conține rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției", "Sfânta Scriptură", "Noutăți editoriale", "Concurs", "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de Mogda Coșa.

Acestea fiind spuse nu-mi rămâne altceva de făcut decât să vă doresc o lectură cât mai liniștită și plină de roade în inimile tuturor creștinilor și La mulți ani!

Ionuț-Gabriel Giurgică

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat