Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Festivalul de colinde al școlilor

De două mii de ani vestea nașterii lui Mesia inundă omenirea de bucurie. Miercuri, 17 decembrie 2014, vestea nașterii lui Cristos a răsunat sub cerul binecuvântat al Bacăului. Elevi de nivel primar, gimnazial și liceal, din numeroase scoli și colegii naționale ale județului, au participat la derularea proiectului: "Astăzi s-a născut Cristos!", coordonat de doamna profesoară de religie Maricica Balint, în colaborare cu profesori de la școlile participante.

Activitatea a avut loc la biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău.

Invitați de seamă au fost pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău; pr. prof. Ionuț Căsăneanu, inspector specialitatea religie, prof. Marinela Potârniche, inspector specialitatea arte, în cadrul ISJ Bacău; pr. prof. Lucian Adam, inspector zonal religie, pr. Iulian Robu, responsabil pastorația copiilor și mass-media.

Programul a conținut o bogată varietate atât în ceea ce privește tematica, precum și genurile prezentate.

Copii cu glas angelic, în formații corale, au preluat mesajul îngerilor și l-au transmis în inimile celor prezenți. Prin glasurile lor cristaline, prin armonii celeste, au făcut prezente simplitatea, gingășia și surâsul Pruncului din iesle.

Grupuri de colindători ne-au purtat către Betleem alături de păstori precum și de cei trei magi. Ne-au ajutat să-i întâlnim pe Maria, pe Iosif și pe Prunc în grajdul sărăcăcios. Scenete și piese de teatru ne-au demonstrat concret cum trebuie înțeles și trăit Crăciunul astăzi, au fost evidențiate aspecte triste din familiile dezmembrate unde copiii nu au parte de bucuriile Crăciunului alături de familia unită.

Nu a lipsit nici tradiționalul plugușor cu tobă și clopoței, cu urări de belșug și sănătate.

O mențiune deosebită merită vestimentația participanților. Costumele populare au creat o nota de sărbătoare, de solemnitate, de perenitate, de neegalat. Dar și celelalte ținute au fost deosebit de sugestive, în culori specifice iernii: alb-bleu; alb-roșu ori alte asocieri. Personajele din scenete au fost foarte bine definite, pe lângă text, prin costumația adecvată rolului jucat.

Pentru toți cei implicați în acest proiect: elevii și familiile lor, colectivele școlare, profesorii formatori, spectatorii prezenți, activitatea constituie o pregătire deosebită și intensă pentru sărbătoarea Crăciunului.

Pruncul Isus să aducă tuturor pace, bucurie și belșug de haruri!

Prof. Tereza Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 decembrie: Bacău: Festivalul de colinde al școlilor


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat