Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Liturghie de comemorare a opt ani de la trecerea la Domnul a părintelui Anton Demeter

În capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, s-a celebrat o Liturghie comemorativă, duminică, 14 decembrie 2014, la ora 10.30, la împlinirea a opt ani de la trecerea la Domnul a celui care a fost părintele Anton Demeter. Un preot al crucii și al credinței care și-a pus amprenta asupra spiritualității franciscane. Un îndrumător spiritual, om al rugăciunii căutat de mulți credincioși. Acest frate franciscan a lăsat o amintire de neșters în toți cei care l-au cunoscut și l-au prețuit pentru modul său de a purta crucea în unire cu Cristos. Liturghia a fost celebrată de pr. Fabian Iacob, vicar provincial, în prezența a 30 de preoți concelebranți. La Liturghie au fost prezenți studenți, elevi și mulți credincioși atât catolici cât și ortodocși.

La începutul Liturghiei pr. Fabian Iacob a subliniat: "Suntem aici pentru a-i mulțumi bunului Dumnezeu pentru pr. Demeter pentru exemplul de statornicie, răbdare, iertare de seninătate de spiritualitate simplă dar profundă. De fiecare dată când mergeam la direcțiunea spirituală la sfinția sa, ne îndemna să nu stingem în noi Duhul, să cerem ajutorul Duhului Sfânt, să-l cinstim pe Duhul Sfânt prin invocații scurte. Tot de la pr. Anton am învățat și această legătură filială, profundă cu preasfânta Fecioară Maria, pe care el a iubit-o într-un mod cu totul deosebit".

În cadrul omiliei pr. Damian Ghe. Pătrașcu, rectorul Institutului Teologic Romano - Catolic din Roman, spunea: "Duhul Domnului este asupra mea, căci Domnul m-a uns și m-a trimis să aduc săracilor vestea cea bună, să vindec pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc celor închiși eliberarea și celor prinși în război libertatea; să dau de știre un an de milostivire al Domnului" (Is 61, 1-2), afirmă că: "Nu se putea ivi o ocazie mai bună, lecturi biblice mai potrivite pentru a-l comemora pe pr. Anton Demeter, preotul fără picioare, (așa cum era cunoscut în rândul credincioșilor) la opt ani de la nașterea sfinției sale la cer. Într-adevăr, și în totalitate, cele trei lecturi se potrivesc vieții și morții lui. Pr. Anton a fost conștient toată viața lui, până în măduva oaselor și în ciuda persecuției la care a fost supus de către autoritățile comuniste, că Domnul l-a chemat să ducă săracilor vestea cea bună, să vindece pe cei cu inima zdrobită - zeci de mii de persoane, de orice religie și crez ar putea striga în gura mare că el, în ciuda suferinței care îl măcina zi de zi în căruciorul în care era țintuit, era oricând gata să șteargă fluvii întregi de lacrimi de pe fețele lor ca tot atâtea fluvii din care apa nu se sfârșește niciodată. Pr. Anton, prin puterea dăruită lui de Mântuitorul, de pe această cruce în formă de cărucior, avea pentru fiecare un zâmbet, o vorbă bună, o rugăciune puternică pe care o înălța spre tronul milei dumnezeiești".

Părintele Damian Ghe. Pătrașcu a reliefat în omilia sa umilința și caracterul pr. Anton care asemenea sf. Ioan Botezătorul, l-a indicat totdeauna cu viața lui pe Cristos: Eu sunt glasul lui Cristos; eu nu sunt vrednic să-i dezleg cureaua încălțămintei. Cu adevărat, viața pr. Anton a fost o mărturie continuă a celui care vine să ne mântuiască, a fost un exemplu pentru noi toți.

Un alt aspect surprins a fost modul cum părintele Anton Demeter a acceptat suferința și moartea cu seninătate. "Va muri ca un sfânt, eliberat din închisoarea căruciorului, care au fost pentru el timp de patruzeci de ani casă, pat, altar și masă. Cu această mare iubire față de Dumnezeu și de oameni, pe care părintele a nutrit-o, a trăit-o și a mărturisit-o în întreg arcul de timp al vieții sale sfinte, sub mâna protectoare a preasfintei Fecioare Maria și pășind cu perseverență pe urmele sfântului Francisc din Assisi spre desăvârșirea sa umană și spirituală, părintele Anton Demeter avea să se îndrepte hotărât spre Creatorul și Răscumpărătorul tuturor".

Provincia franciscană intenționează să deschidă și procesul de beatificare a părintelui Anton Demeter. Postulatorul pentru cauza sfinților a fost numit pr. Damian Ghe. Pătrașcu. La sfârșitul omiliei pr. Damian a cerut credincioșilor ca să fie ajutat în strângerea documentelor pentru procesul de beatificare: "Vrem ca să-i deschidem cauza de beatificare, avem nevoie de mărturii ale celor care l-au cunoscut. Pe această cale, rog pe toți cei care au apelat la pr. Anton pentru sfaturi, mângâiere, pe toți cei care au apelat la mijlocirea pr. Anton în rugăciune și au obținut ajutor, să pună în scris și să le aducă la mine. Fie ca Bunul Dumnezeu să ne ajute să începem și să ducem la bun sfârșit această lucrare, iar părintele să mijlocească pentru fiecare dintre noi ajutorul de care avem nevoie în viața noastră".

Spre amintire veșnică!

Fr. Mihai Percă

*

Scurtă biografie

S-a născut la 17 septembrie 1925 la Butea, zi în care Biserica sărbătorește Stigmatizarea Sf. Francisc, adică momentul în care părintele Francisc a primit în trupul său rănile Mântuitorului, mai târziu, fără să caute acest lucru, va primi și el aceleași răni, aceleași suferințe în carnea lui.

După școala elementară în satul natal, între 1937 și 1945, urmează cursurile gimnaziale și seminariale la Hălăucești. După anul de noviciat la Săbăoani (1945-1946), face profesiunea simplă. Între 1946 și 1948 studiază teologia în Colegiul "Sfântul Bonaventura", din Luizi-Călugăra. În 1948 întrerupe studiile pe care le continuă în particular, iar apoi din 1952 la Institutul Teologic din Alba-Iulia și este hirotonit la 29 iunie 1953.

Activează puțin în Moldova și este transferat, ca vicar parohial, la catedrala "Sfântul Iosif" din București, unde lucrează cu mult zel cinci ani, ocupându-se și de pastorația tinerilor. În 1958 este arestat pe motiv de "uneltire contra regimului comunist această acuzație însemna următoarele:

1. Influența masa credincioșilor și, mai cu seamă, a copiilor și tinerilor, cărora le-ar fi oferit o educație mistico-religioasă;

2. Se ruga, împreună cu mulțimea credincioșilor, pentru episcopii și preoții arestați, care erau considerați de comuniști drept criminali și trădători;

3. Refuza să denunțe la Securitate existența unei corespondențe, care ar fi trebuit să ajungă la Vatican, și despre care, în opinia comuniștilor, pr. Anton ar fi știut din scaunul de Spovadă;

4. Păstra legătura cu preoții franciscani din Moldova și cu Frații Școlilor Creștine din București, și unii și alții considerați a fi dușmanii poporului;

5. Afirma, în opinia Securității, unele idei dușmănoase la adresa regimului comunist, precum: Porțile iadului nu vor învinge Biserica lui Cristos, depășindu-și astfel competențele preoțești;

6. În sfârșit, urmau acuzațiile de imoralitate și corupție, aspecte și mai greu de suportat, pentru că lezau direct demnitatea umană și integritatea morală a pr. Anton Demeter.

La terminarea procesului, mărturisea deseori părintele: am avut sentimentul și bucuria unei victorii din partea lui Cristos și nu mă mai interesa ce fel de condamnare avea să se pronunțe împotriva mea. Procurorul ceruse să mi se aplice o pedeapsă exemplară. Pentru mine însă lucrul acesta nu mai avea nici o importanță, eram în mâinile Domnului și mă simțeam mai liber ca oricând.

Din cauza durității detenției, se îmbolnăvește grav. Supus multor intervenții chirurgicale la coloana vertebrală, rămâne cu picioarele anchilozate. În 1966 revine în Moldova și activează ca vicar la Oțeleni, timp de 13 ani. Se pensionează și se stabilește la Barticești unde rămâne timp de 14 ani. Aici, începând cu anii 1980, adună un mare număr de mărturii de la diferiți credincioși din Nisiporești despre Veronica Antal.

Se transferă după 1990 la Institutul Teologic Franciscan din Roman, unde activează cu multă râvnă ca duhovnic al elevilor, al studenților și al numeroșilor credincioși veniți de pretutindeni. Părintele Anton Demeter, care suferea de o parapareză datorată anilor de închisoare, a trecut la cele veșnice în seara zilei de 20 decembrie 2006 în Institutul Teologic Franciscan din Roman.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 decembrie: Roman: Liturghie de comemorare a opt ani de la trecerea la Domnul a părintelui Anton Demeter


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat