Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Prima comemorare a fericitului Anton Durcovici

După frumoasa novenă de pregătire în cinstea fericitului Anton Durcovici, comunitatea catolicilor români din Ladispoli (Italia) a avut marea onoare de a sărbători cu mare bucurie și entuziasm, miercuri, 10 decembrie 2014, pentru prima dată, memoria fericitului episcop martir Anton Durcovici.

Ca emigrant mărturisitor și exemplu de credință, în special noi, catolicii din Moldova, putem spune că ne putem bucura pe deplin, începând de anul acesta, de un fericit contemporan pentru unii din părinții noștri dar și de un păstor vrednic de imitat, care și-a ales ca model de urmat pe Domnul, unicul Dumnezeu și Domn adevărat.

La sfânta Liturghie de la ora 19.30, celebrată în biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din Ladispoli, au dorit să fie prezenți la altar și alți doi preoți români carmeliți, din Santa Marinella (prezenți în această dieceză de Porto - Santa Rufina), pr. Augustin Bărbuț (care a prezidat celebrarea) cât și pr. Sebastian Benchea, împreună cu pr. Adrian Chili, responsabilul acestei comunității. Sfânta Liturghie, precedată de recitarea sfântului Rozariu urmată apoi de litania în cinstea fericitului episcop martir, a început cu imnul solemn, dedicat fericitului Anton Durcovici.

În cuvintele de învățătură pr. Adrian, pornind de la motoul ales de fericitul episcop martir Anton: "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" a accentuat rolul pe care l-a avut acesta de a fi un adevărat mărturisitor al credinței în timpurile grele și de încercare ale comunismului, subliniind cât de greu era atunci de a-l urma pe Cristos, având deseori riscul de a fi întemnițați datorită credinței creștine. Ținând cont de faptul că și noul fericit a fost un emigrant (născut în Austria, venit apoi în România, studiind în Italia) a subliniat faptul că el poate fi pentru noi toți un exemplu de a ne trăi cu mult curaj credința chiar și departe de locul de naștere; i-a încurajat să-și mărturisească credința indiferent de mentalitatea, de multe ori prea secularizată, pe care o găsesc departe de casă.

Chiar dacă numărul celor prezenți la celebrare nu a fost destul de mare, în cei care erau de față s-a simțit destul de mult dorința de a-l invoca în rugăciune pe acest nou fericit Anton Durcovici. Motiv pentru care nu numai că lecturile și rugăciunea credincioșilor au fost citite de cei care fac parte din cor, dar și cântecele au fost pregătite special pentru acest mare eveniment.

Înainte de binecuvântarea solemnă, pe lângă rugăciunea de mulțumire și cerere de noi haruri mijlocirea fericitului Anton Durcovici, pr. Adrian, parohul acestei comunități, a dorit să mulțumească preoților prezenți deoarece ne-au oferit tuturor această ocazie de a trăi cu adevărat momente de mare sărbătoare, chiar și aici departe de casă. Am avut parte efectiv de un alt mod de a fi alături de cei de acasă; am fost în comuniune spirituală cu toți ceilalți din dieceza noastră care s-au rugat în România aceluiași nou fericit martir.

Pe fețele celor prezenți s-au putut vedea cu adevărat sentimente de bucurie și de mulțumire, ca și cum fiecare a primit cel puțin un har de la Domnul prin mijlocirea lui, iar noile cereri prezentate noului fericit credeau deja că se vor împlini cât de curând.

Pr. Sebastian Benchea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 decembrie: Ladispoli: Prima comemorare a fericitului Anton Durcovici


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat