Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Adeziuni la Acțiunea Catolică în Dieceza de Iași

În aproape 50 de parohii ale Diecezei de Iași, grupuri de copii, tineri și adulți au depus adeziunea în Acțiunea Catolică, în ziua de 7 decembrie 2014. Prezentăm relatări și fotografii de la unele dintre aceste evenimente.

*

Bacău "Fericitul Ieremia"

"E bine că suntem aici!" Sub această deviză a împlinirii sufletești de a te afla în casa Tatălui, uniți în dragoste și fraternitate, mai multe familii, părinții și copiii lor, din Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău, au depus adeziunea ca membri simpatizanți la Acțiunea Catolică, duminică, 7 decembrie 2014, în cadrul sfintei Liturghii a copiilor de la ora 12.00. Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele Marcelin Blaj, asistent spiritual al Acțiunii Catolice din această parohie, care, ca mesager al Domnului, unește, călăuzește, acționează și dăruiește lumină, pace și suport uman și divin, urmat de acești membri simpatizanți ai Acțiunii Catolice. Dumnezeu să ne lumineze pașii, gândurile și acțiunile!

Un buchet de copii minunați au reușit să țină aprinsă flacăra grupului Acțiunii Catolice din comunitatea "Fericitul Ieremia", care odinioară a fost un stindard măreț, prin zecile de tineri și copii care acționau cu multă dăruire în slujirea Domnului și a fraților lor. Nu mai departe de vacanța mare a anului 2014, acest grupuleț firav de copii a avut curajul să pășească curajos spre cei mari, provocându-i să își plece inimile spre o lume a credinței în acțiune, o lume a lui Dumnezeu. Acești copii au plecat pentru trei zile într-un campus formativ-recreativ la Poiana Micului în județul Suceava și i-au invitat și pe părinții lor să-i însoțească. Entuziasmul și bucuria copiilor, cu care aceștia s-au înarmat atunci când au plecat de acasă, i-au cucerit pe părinții prezenți, care într-o seară de poveste, în jurul focului de tabără, ce ilustra focul sufletesc al copiilor, au cerut asemeni unor copii să intre și ei în grupulețul fascinant al Acțiunii Catolice. La început au fost câțiva! Dar, prin viața lor de credință și prin exemplul activ și viu, i-au cucerit și pe alții mulți, care s-au lăsat purtați de Duhul Sfânt și au depus adeziunea la Acțiunea Catolică! O Acțiune Catolică pe care noi o considerăm un dar divin pentru comunitatea noastră și pentru familiile noastre și pentru că e un dar noi îi spunem Acțiunea Catolică a Familiilor din Parohia "Fericitul Ieremia" Bacău, o familie deschisă tuturor inimilor minunate.

Familia Prisecaru

*

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 decembrie: Bacău: Adeziunea la Acțiunea Catolică în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul"

* * *

Gioseni

Și în Parohia "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din la Gioseni mai mulți copii, tineri și adulți au depus adeziunea în Acțiunea Catolică, în cadrul Liturghiei celebrate de pr. Mihai Simon, parohul comunității, duminică, 7 decembrie 2014. La sfârșitul celebrării, a fost prezent și părintele vicar Sergiu-Felician Hârja.

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:7 decembrie: Gioseni: Adeziunea la Acțiunea Catolică

* * *

Iași "Adormirea Maicii Domnului"

"În virtutea Botezului, credincioșii laici sunt protagoniști în vestirea Evangheliei și promovarea umană". Protagonismul laicilor este "un element fundamental care face parte din învățăturile Conciliului Vatican II". Odată devenit mădular al Bisericii, fiecare creștin "este în mod nedespărțit discipol și misionar. Trebuie să pornim din nou de la această rădăcină comună pentru noi toți, fii ai maicii Biserici", afirmă papa Francisc (cf. Evangelii gaudium 120).

Urmând această linie eclezială, un grup de tineri dornici de implicare în viața concretă a Bisericii locale s-au înscris duminică, 7 decembrie 2014, în asociația Acțiunea Catolică, din cadrul Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

Evenimentul adeziunii a avut loc în timpul sfintei Liturghii celebrate de PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași. Implorând binecuvântarea lui Dumnezeu pentru a putea respecta angajamentele luate, tinerii s-au rugat: "Duhule Sfânt, care mi-ai oferit atâtea daruri, ajută-mă să îmi păstrez mereu dorința de a ieși din anonimat, de a mă implica în viața comunității și de a fi un mărturisitor al prezenței tale în lume".

"Voi aveți un rol deosebit, exact cum ar fi drojdia în pâine", a spus părintele Iosif Dorcu, paroh și decan, în cuvântul de învățătură. Adresându-se în mod direct tinerilor, părintele predicator a mai folosit două imagini: s-ar putea să fie frumoasă și o pajiște verde, dar dacă acolo sunt și niște flori, este și mai frumos. Voi ați putea fi acele flori care să înfrumusețeze "pajiștea" lumii de astăzi. Într-o mulțime de copaci, când mergi mult și ești obosit, la un moment dat îți apare în față un măr cu fructe. Îmi doresc să fiți acel măr cu fructe din care colegii voștri să se poată înfrupta și să găsească prin voi frumusețea, dinamismul, acțiunea, dar și speranța în Dumnezeu", a concluzionat părintele.

Momentul adeziunii a fost pregătit printr-o zi de reculegere în casa Surorilor Providenței, din Iași. Îndrumați de asistentul spiritual, pr. Cristian Bîrnat, candidații au avut aici ocazia de a reflecta asupra motivației care îi animă pentru a se implica consecvent și creativ în activitățile Bisericii și de a înfrunta eventualele obstacole ivite în cale. Fiecare trebuie să fie conștient de faptul că lucrează la un proiect măreț: colaborează cu harul lui Dumnezeu și fructifică talanții primiți.

Călăuzește, Doamne, gândurile și faptele noastre pentru ca tot ceea ce facem în tine să înceapă și tot în tine să se sfârșească!

Tinerii din Acțiunea Catolică Iași-Centru

*

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 decembrie: Iași: Adeziunea la Acțiunea Catolică în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

Înregistrarea video a Liturghiei: http://youtu.be/4_q9nc9FTzg.

* * *

Moinești

Duminică, 7 decembrie 2014, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10.30 în comunitatea din Moinești, a avut loc adeziunea la Acțiunea Catolică.

Încurajați de părintele paroh Ludovic Butnărașu și îndrumați îndeaproape de părintele vicar Anton-Valentin David, 43 de persoane, adulți, tineri și copii, au pășit în procesiune spre altar pentru depunerea adeziunii la Acțiunea Catolică.

Ceremonia s-a desfășurat într-un cadru festiv în timpul sfintei Liturghii, unde cei prezenți și-au declarat, în fața întregii comunități, disponibilitatea de a fi apostoli și mărturisitori ai credinței în Cristos, în spirit de caritate și comuniune.

La sfârșitul celebrării, părintele paroh ne-a felicitat pe toți, asigurându-ne de sprijinul și îndrumarea sa în toate demersurile și activitățile.

După poza de grup, această zi deosebită s-a încheiat cu o mică agapă la subsolul bisericii, unde, la un pahar de suc și o prăjitură, oferite cu generozitate de preoții noștri, am făcut primii pași spre cunoaștere și prietenie, schimbând câteva idei privitoare la acțiunile noastre viitoare.

De asemenea, tot astăzi, în filiala parohială Pietrosu - Moinești, au depus pentru prima dată adeziunea la Acțiunea Catolică 12 tineri și copii, entuziasmați și dornici de a face parte din marea familie a Acțiunii și de a fi martori fideli Iubirii lui Cristos.

Suntem încredințați că și în celelalte parohii lucrurile au decurs bine.

Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne dea noi puteri în încercările de fiecare zi, iar Maica Domnului, sfântul Iosif și sfântul papă Ioan Paul al II-lea să ne călăuzească pașii în noul drum din noul an asociativ al Acțiunii Catolice!

Iuliana Dogariu

*

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 decembrie: Moinești: Adeziunea la Acțiunea Catolică

* * *

Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

Acțiunea Catolică "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman a deschis brațele noilor membri.

Discipoli-misionari, în orice timp și în orice loc

Zilele 6 și 7 decembrie 2014 au avut o semnificație deosebită pentru întreaga comunitate de credincioși din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman. În mod special pentru membrii noi, tineri și adulți, care și-au depus adeziunea la tot ceea ce Acțiunea Catolică reprezintă. Sunt patru ramuri distincte pentru care fiecare membru își poate aduce contribuția, energia și disponibilitatea: latura liturgică, formativă, caritativă și cultural-recreativă.

Sâmbătă, 6 decembrie 2014, a marcat o zi dedicată pentru pregătirea sufletească a tuturor membrilor ACT Roman în mănăstirea "Slujitoarele Duhului Sfânt" împreună cu părintele Alin Toma, iar pentru pregătirea membrilor ACA la Centrul de Zi al Congregației "Don Calabria" din Roman, împreună cu pr. Pavel Chelaru.

Duminică, 7 decembrie 2014, la Liturghia de la ora 11, toți membrii AC, tineri și adulți, proaspăt veniți sau cu mai mulți ani vechime, au depus adeziunea lor pentru un an de zile în fața părintelui paroh. Corul bisericii, acompaniat de Emilia Giurgi, a creat o atmosferă de sărbătoare și evlavie.

Celebrările s-au încheiat cu o masă festivă pregătită de familia numeroasă a AC.

Andreea Bărdiță

*

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

7 decembrie: Roman: Adeziunea la Acțiunea Catolică în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

* * *

Traian

Zilele de sâmbătă și duminică, 6 și 7 decembrie 2014, au fost foarte importante pentru noi, tinerii din Traian.

Sâmbătă după-amiază ne-am pregătit sufletește pentru depunerea adeziunii pentru prima dată la Acțiunea Catolică. Împreună am vizionat un film cu mesaj puternic: doar dacă faci ceva cu plăcere o să reușești în viață, fiecare are un talent al lui și nu trebuie să îl neglijeze. De asemenea, părintele paroh a avut grijă să ne vorbească despre frumoasa misiune a Acțiunii și să ne explice la ce ne angajăm. Astfel am avut ocazia să realizăm și să ne gândim mai bine la ce drum lung, dar frumos pornim.

Acțiunea Catolică ne oferă ocazia de a ieși din anonimat, de a ne detașa de restul tinerilor ce se zbat în indiferență. Ne îndeamnă la a ne implica activ în viața Bisericii și comunității noastre și de a crește frumos sub paza ei. Suntem invitați la descoperirea propriei persoane, la descoperirea frumuseții interioare și a lucrurilor minunate de care suntem capabili. Ni s-a oferit ca scop atingerea fericirii adevărate, ca răspuns la chemarea lui Dumnezeu.

Duminică, la Liturghia de la 11, am acceptat provocarea de a ne alătura acestei numeroase familii. Cu mari emoții am depus jurămintele, ca la orice alt moment semnificativ din viață, în fața întregii comunități, alături de noi fiind chiar președinta la nivel diecezan, Adriana Ianuș.

Am promis să mărturisim cu mult curaj credința catolică și să fim mândri de ea, să ne angajăm la formarea noastră spirituală după bunul plac al lui Dumnezeu, sub călăuzirea papei, a episcopilor și preoților. Așa cum spune tema anului asociativ 2014-2015, ,,Discipoli misionari în orice timp și în orice loc", prin aceste promisiuni am arătat și că suntem gata să fim un exemplu pozitiv pentru cei din jur, oriunde ne-am afla, să ne oferim ajutorul și sprijinul, atât cât ne stă în putere. De asemenea, suntem pregătiți de a-i considera pe toți ceilalți membri ai Acțiunii Catolice frații noștri și să trăim în comuniune cu ei.

Ne bucurăm enorm că am făcut împreună acest pas important din viața noastră. Sperăm că o rămânem mereu același grup unit și plin de entuziasm, iar astfel să avem puterea să depășim toate problemele ce ne vor apărea în cale de-a lungul timpului.

Bianca Dorcu

*

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 decembrie: Traian: Adeziunea la Acțiunea Catolică

* * *

Tuta

"Promiteți să vă angajați aici în fața lui Cristos... la formarea voastră creștină și să trăiți o viață cu totul conformă cu legea lui Dumnezeu și a Bisericii?" "Promit!" "Așa să vă ajute Dumnezeu căruia să-i fie slavă și cinste în vecii vecilor. Amin".

După câteva luni de pregătire, cateheze și rugăciuni, a venit și 7 decembrie 2014, ziua când am depus adeziunea la Acțiunea Catolică. Au fost momente de bucurie, emoție și trăire intensă spirituală. A fost o zi frumoasă ce ne angajează pentru noi, pentru grupul nostru, pentru comunitatea noastră, pentru întreaga Biserică.

Am depus adeziunea (chiar dacă deocamdată ca simpatizanți) 107 copii și 53 de tineri. Copiii au depus adeziunea la sfânta Liturghie de dimineață, la ora 8.00, iar noi, tinerii, la sfânta Liturghie de la ora 10.30.

Mulțumim preoților din parohia noastră, pr. paroh Francisc Vernică și pr. vicar Adrian Bulai, care au fost alături de noi în toate aceste momente frumoase și de angajare.

Mulțumim într-un mod deosebit părintelui Felix Roca, asistent spiritual al Acțiunii Catolice la nivel de dieceză, care ne-a făcut bucuria de a fi alături de noi în această zi pentru a ne încuraja în drumul nostru. Dumnezeu să-l ajute în munca sa alături de toți cei înscriși în Acțiunea Catolică din dieceza noastră.

Sperăm ca angajarea de astăzi să fie începutul unui drum frumos!

Ana Maria Palău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 decembrie: Tuta: Adeziunea la Acțiunea Catolică

*

Relatări de la depunerea adeziunii în alte parohii ale diecezei vor fi publicate în această pagină, în ordinea alfabetică a localităților, în măsura în care vor fi trimise la redacție, pe adresa editor@ercis.ro.


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat